Fokus

Posle egzodusa u Nagorno-Karabahu ostalo od 50 do 1.000 Jermena

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2023

-

09:25

Posle egzodusa u Nagorno-Karabahu ostalo od 50 do 1.000 Jermena
Posle egzodusa u Nagorno-Karabahu ostalo od 50 do 1.000 Jermena - Copyright Tanjug/AP/Gaiane Yenokian

veličina teksta

Aa Aa

Misija Ujedinjenih nacija u Nagorno-Karabahu saopštila je da je nakon egzodusa u kojem je u poslednjih nekoliko dana iz tog regiona pobeglo više od 100.000 Jermena ostalo samo od 50 do 1.000 pripadnika jermenske etničke zajednice.

U saopštenju objavljenom na sajtu UN nakon nedeljne misije koju je vodio stalni koordinator UN u Azerbejdžanu zajedno sa drugim visokim zvaničnicima agencije, navedeno je da u gradu Stepanakertu nije bilo znakova oštećenja javnih zgrada.

"Misija je bila pogođena načinom na koji je lokalno stanovništvo iznenada napustilo svoje domove i patnjom koju je to iskustvo moralo izazvati", saopštio je tim UN, navodeći da od meštana sa kojima su razgovarali nisu čuli informacije o slučajevima nasilja nad civilima nakon najnovijeg prekida vatre.

Tim UN je od lokalnih sagovornika saznao da je između 50 i 1.000 etničkih Jermena ostalo u regionu Nagorno-Karabaha.

Dodaje se da je tim UN primetio da vlada Azerbejdžana vrši pripreme za obnavljanje određenih komunalnih i zdravstvenih usluga u gradu Stepanakertu.

Misija UN nije dobila pristup ruralnim područjima, ali nisu primećeni znaci uništenja poljoprivredne infrastrukture ili stočnog fonda, navedeno je u izveštaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet