Fokus

Tim UN u Nagorno-Karabahu nije video nikakvu štetu na civilnoj infrastrukturi

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2023

-

23:23

Tim UN u Nagorno-Karabahu nije video nikakvu štetu na civilnoj infrastrukturi
Nagorno-Karagah - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tim Ujedinjenih nacija koji je posetio Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu nije primetio nikakvu štetu na civilnoj infrastrukturi kao što su bolnice, škole i stambeni objekti ili na kulturnim i verskim objektima, izjavio je danas portparol UN Stefan Dižarik.

On je rekao da je bio zapanjen načinom na koji je lokalno stanovništvo napustilo svoje domove i patnjom koju im je to iskustvo nanelo.

"Članovi tima UN nisu naišli na bilo kakve izveštaje, ni od lokalnog stanovništva ni od drugih, o nasilju nad civilima nakon poslednjeg prekida vatre, niti su videli uništavanje poljoprivredne infrastrukture i mrtve životinje", rekao je Dižarik novinarima, prenosi Rojters.

On je rekao da izgleda da nema otvorenih prodavnica u gradu i da se Azerbejdžan sprema da obnovi zdravstvene usluge i neke osnovne komunalne usluge u gradu.

"Tim naglašava potrebu da se ponovo izgradi poverenje i samopouzdanje, što će zahtevati vreme i trud sa svih strana", rekao je Dužarik i dodao da UN planiraju da nastave da redovno posećuju taj region.

Tim UN je u nedelju posetio glavni grad Karabaha poznat kao Stepanakert u Jermeniji i Kankendi u Azerbejdžanu.

Poseta je usledila nedeljama nakon što su azerbejdžanske snage preuzele kontrolu nad enklavom na njenoj teritoriji naseljenoj etničkim Jermenima, što je izazvalo egzodus više od 100.000 Jermena.

Jermenija je optužila Azerbejdžan za etničko čišćenje, što je Baku demantovao, insistirajući da su Jermeni u enklavi dobrodošli da ostanu na toj teritoriji. Baku takođe tvrdi da nema nameru da napadne samu Jermeniju.

Jermenija je danas pozvala Evropsku uniju da sankcioniše Azerbejdžan zbog njegove vojne operacije u enklavi Nagorno-Karabah i upozorila da bi Baku uskoro mogao da napadne i samu Jermeniju ukoliko Zapad ne preduzme čvrstu akciju.

Misija UN je imala za cilj da proceni situaciju na terenu i identifikuje humanitarne potrebe kako preostalih ljudi tako i onih koji su u pokretu, rekao je Dužarik, dodajući da su predstavnici zajednice rekli zvaničnicima UN-a da "trenutno u Karabahu ostaje između 50 i 1.000 etničkih Jermena".

Lavrov: Moskva radi sa Bakuom i partnerima na stabilizaciji situacije u Karabahu

Rusija radi sa Azerbejdžanom i partnerima na stabilizaciji situacije u Nagorno Karabahu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Naše mirovne snage čine sve što mogu u ovoj situaciji. Ne možemo obuzdati ljude koji žele da odu iz Karabaha u Rusiju. Radimo sa azerbejdžanskim kolegama i susedima na stabilizaciji situacije u Karabahu", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, prenose RIA Novosti.

Izjave iz Jerevana o mogućnosti izlaska iz Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) su suvereni izbor, ali Moskva se nada da „nikakva privremena administracija“ neće uništiti veze između Rusije i Jermenije, rekao je šef ruske diplomatije.

„Ako će, kako su neki lideri Jermenije najavili, sada, razočarani u Rusiju i ODKB, tražiti od svojih kolega da ojačaju sopstvenu bezbednost, to je suvereni izbor jermenskog rukovodstva. Nadamo se da veze koje su postojale vekovima između ruskog i jermenskog naroda, nijedna privremena vlada ne može da uništi“, rekao je Lavrov novinarima posle sastanka Međunarodnog diskusionog kluba Valdaj.

 

Komentari (0)

Svet