Fokus

Narges Mohamadi dobitnica Nobelove nagrade za mir

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2023

-

10:52

Narges Mohamadi dobitnica Nobelove nagrade za mir
Dobitnica Nobelove nagrade za mir - Copyright Tanjug AP/Magali Girardin/Keystone via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Nobelova nagradu za mir za 2023. godinu biće uručena aktivistkinji Narges Mohamadi za borbu protiv represije nad ženama u Iranu, ali i borbe za ljudska prava i jednakih sloboda za sve.

"Ako iranske vlasti donesu ispravnu odluku, pustiće je da prisustvuje ceremoniji 10. decembra, čemu se mi iskreno nadamo", rečeno je iz norveškog komiteta.

Nobelova nagrada za mir je priznanje za posebne zasluge na poljima spajanja naroda, razoružanja ili smanjenja svetkih ili regionalnih vojnih potencijala, političkog i drugog obrazovanja, kao i održavanja mirovnih konferencija.

Ova nagrada je, kao i druge Nobelove nagrade, donacija švedskog pronalazača i fabrikanta Alfreda Nobela, i od 1901. godine se svake godine dodeljuje 10. decembra na manifestaciji u Oslu, na dan njegove smrti.

Ko je Narges Mohamadi?

Iranska aktivistkinja i novinarka Narges Mohamadi, koja je svoju decenijsku karijeru započela promovišući građansko društvo i ženska prava, radi iz zatvora suprotstavljajući se uslovima u kojima se ona i druge zatvorenice drže.

Optužena za "širenje propagande", 51-godišnjakinja služi deset godina u ozloglašenom zatvoru Evin u Teheranu. Prošle godine je objavila knjigu "Belo mučenje" o iranskoj upotrebi samice i senzorne deprivacije protiv nje i drugih zatvorenika.

Tanjug AP/Magali Girardin/Keystone via AP, File

 

Na godišnjicu smrti Mahse Amini, Mohamadi i drugi organizovali su protest u zatvoru Evin, spalivši svoje marame, navodi se u objavi na jednom od njenih naloga na društvenim mrežama.

Kolega aktivistkinje, koji je želeo da ostane anoniman iz bezbednosnih razloga, rekao je da je Mohamadi "jedna od retkih koja ne samo da je ostala u Iranu, već je i dalje aktivna, bilo da je napolju ili u zatvoru".

Iran sprovodi talase hapšenja protiv aktivista, novinara i intelektualaca u pokušaju da iskoreni neslaganje i pooštri socijalna ograničenja. Nakon što su protesti izbili posle smrti Amini prošle godine, iranske vlasti su uhapsile oko 20.000 ljudi.

Komentari (0)

Svet