Fokus

Intenzivna diplomatska aktivnost Blinkena na Bliskom Istoku: Posle Rijada stigao u Emirate

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2023

-

18:07

Intenzivna diplomatska aktivnost Blinkena na Bliskom Istoku: Posle Rijada stigao u Emirate
Tanjug AP/Jacquelyn Martin, Pool - Copyright Tanjug AP/Jacquelyn Martin, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je u Ujedinjene Arapske Emirate, što je njegova peta stanica u intenzivnoj diplomatskoj misiji sa ciljem da se spreči da se rat Izraela i Hamasa proširi po regionu i produbi u humanitarnu krizu.

Najviši američki diplomata započeo je dan posetom Rijadu, gde je saudijskim ministrom spoljnih poslova princom Fejsalom bin Farhanom naglasio važnost minimiziranja štete po civile, nedelju dana nakon početka napada bez presedana koji je Hamas izvršio na Izrael i u jeku priprema izraelske vojske da izvrši kopnenu invaziju u Pojas Gaze.

Planirano je da se Blinken danas sastane sa predsednikom UAE šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom u Abu Dabiju, prenosi CNN.

Američki državni sekretar je u petak boravio u Jordanu, Kataru i Bahreinu pre nego što je stigao u Rijad. 

U Amanu on se sastao i sa predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom, kome se zahvalio na nastojanju da se smiri situacija u korist ''Palestinaca, Izraelaca i desetina hiljada Amerikanaca koji Zapadnu obalu takođe nazivaju domom''.

Blinken je u Izraelu bio u četvrtak, gde je u zajedničkoj izjavi sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, rekao da Vašington blisko sarađuje sa Izraelom da bi se obezbedilo oslobađanje ljudi koje je Hamas uzeo kao taoce i da Izrael ima pravo da se brani nakon napada Hamasa i da je važno kako se brani. 

On bi trebalo da poseti i Egipat u nedelju, pre nego što se vrati u SAD, navodi CNN.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet