Fokus

Džim Džordan pokušava da obezbedi većinu za predsedavajućeg Predstavničkog doma

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2023

-

22:52

Džim Džordan pokušava da obezbedi većinu za predsedavajućeg Predstavničkog doma
Republikanac Džim Džordan - Copyright Tanjug AP/Jacquelyn Martin

veličina teksta

Aa Aa

Republikanac Džim Džordan osvojio je nominaciju za funkciju predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa, međutim deluje da nije uspeo da obezbedi većinu koja bi mu omogućila i da preuzme tu poziciju, prenosi Glas Amerike.

Nakon nekoliko uzastopnih glasanja iza zatvorenih vrata, Džordan je dobio podršku većine republikanaca za nominaciju, ali ne i 217 glasova potrebnih da bude izabran za predsedavajućeg.

Funkcija predsedavajućeg Predstavničkog doma ostaće upražnjena najmanje do narednog ponedeljka.

To je posledica podela unutar Republikanske stranke, koja je dovela do blokade rada Predstavničkog doma dve nedelje - od smene bivšeg predsedavajućeg, republikanca Kevina Mekartija, 3. oktobra.

Tokom blokade, Predstavnički dom onemogućen je da se izjašnjava o zakonskim predlozima bez predsedavajućeg, što doprinosi hitnosti izbora u okolnostima sukoba Izraela i islamističkih militanata Hamasa, ali i usvajanja Zakona o finansiranju vlade uoči isteka privremenih mera 17. novembra.

Građani nemaju mnogo poverenja u sposobnost Kongresa da prevaziđe stranačke razmirice i republikanske unutrašnje sukobe koji su doveli do istorijske smene Mekartija, navodi Glas Amerike.

Oko 64 odsto ispitanika u anketi koju su sproveli Rojters i Ipsos protekle sedmice naveli su da ne veruju da političari u Vašingtonu mogu da ostave po strani svoja neslaganja zarad dobrobiti nacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet