Fokus

Prvi put u istoriji SAD smenjen predsedavajući Predstavničkog doma

Komentari

Autor: CNN/AP

03/10/2023

-

23:36

Prvi put u istoriji SAD smenjen predsedavajući Predstavničkog doma
Prvi put u istoriji SAD smenjen predsedavajući Predstavničkog doma - Copyright Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite, FileKevin McCarthy

veličina teksta

Aa Aa

Predsedevajući američkog predstavničkog doma Kevin Mekarti smenjen je s funkcije nakon što se deo stranačkih kolega pobunio protiv njega. Republikanac Mekarti se suočio s predlogom za opoziv, koji je pokrenuo Trampov saveznik Met Gaec, samo nekoliko meseci nakon što je obezbedio položaj posle 15 krugova glasanja.

To je prvi put u istoriji zemlje da su članovi Predstavničkog doma smenili predsedavajućeg.

"Kada bih brojao koliko me puta neko želio nokautirati, već bih odavno otišao", rekao je Mekarti svojim stranačkim kolegama iza zatvorenih vrata, prenosi Sky News.

Nekoliko republikanaca najavilo je da će podržati Mekartija nakon što su izašli sa sastanka. Čak su tvrdili da on tokom sastanka dobio ovacije prisutnih. Pobuna republikanaca je usledila jer se Mekarti oslonio na glasove demokrata kako bi usvojio privremeno produženje financiranja kojim je izbegnuto delomično gašenje vlade.

Gaec je nazvao Mekartija "stvorom iz močvare".

"Došao je na vlast skupljajući novac od kamata i redistribuirajući taj novac u zamenu za usluge. Trebali bismo izabrati boljeg predsedavajućeg", naveo je. 

Republikanski predstavnik Patrik Mekhenri iz Severne Karoline će privremeno voditi Predstavnički dom nakon što je upražnjeno mesto predsedavajućeg.

Mekhenri je glavni saveznik Mekartija i njegovo ime se nalazilo na liszi onih koji će naslediti mekartija u slučaju upražnjenog mesta.

Komentari (0)

Svet