Fokus

Uhapšeni obaveštajci u Brazilu, pratili mobilne telefone bez sudskog odobrenja

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2023

-

09:01

Uhapšeni obaveštajci u Brazilu, pratili mobilne telefone bez sudskog odobrenja
Tanjug/AP/Eraldo Peres - Copyright Tanjug/AP/Eraldo Peres

veličina teksta

Aa Aa

Brazilska policija izvršila je pretrese i uhapsila pripadnike brazilske obaveštajne agencije za koje se sumnja da su koristili špijunsku tehnologiju za praćenje mobilnih telefona bez sudskog odobrenja, saopštila je federalna policija.

Zvaničnici brazilske obaveštajne agencije, koja je poznata po portugalskom akronimu ABIN, navodno su koristili softver zasnovan na GPS-u tokom prve tri godine administracije bivšeg predsednika Žaira Bolsonara da nadgledaju telefone njegovih protivnika, novinara i poslanika, javljaju brazilski mediji, preneo je AP.

List "O Globo" je prvi put objavio u martu tekst o navodnoj nezakonitoj upotrebi softvera FirstMile koji je razvila izraelska kompanija Cognyte. Dnevnik nije otkrio izvor svojih informacija. 

Policija je uhapsila dve osobe i izvršila 25 naloga za pretres u državama Sao Paulo, Santa Katarina, Parana i Gojas, kao i u federalnom okrugu gde se nalazi glavni grad Brazila, Brazilija.

Geolokacijski alat koji koristi ABIN "uzastopno je napadao" brazilsku telefonsku mrežu, a nametljivi softver je "nabavljen javnim resursima", navodi se u saopštenju Federalne policije.  

Televizija Globo javila je da je osoblje ABIN-a koristilo softver više od 30.000 puta, od čega je 1.800 bilo usmereno na političare, novinare, advokate i protivnike Bolsonarove vlade.

Komentari (0)

Svet