Fokus

U Argentini otvorena birališta na predsedničkim i parlamentarnim izborima

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2023

-

14:17

U Argentini otvorena birališta na predsedničkim i parlamentarnim izborima
U Argentini otvorena birališta na predsedničkim i parlamentarnim izborima - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U Argentini su danas otvorena biračka mesta na predsedničkim i parlamentarnim izborima na kojima oko 35 miliona Argentinaca sa pravom glasa ima mogućnost da se opredeli između kandidata levog centra i kandidata desnice.

Prvi rezultati izbora se očekuju oko četiri sata nakon zatvaranja birališta, a da bi pobedio, predsednički kandidat treba da dobije 45 odsto glasova izašlih birača, odnosno 40 odsto sa 10 poena razlike u odnosu na drugoplasiranog, preneo je AP. 

Desničarski kandidat Havijer Milei dobio je najviše glasova na avgustovskim predizborima. 

Milei, koji je poslanik i ekonomista, rekao je da će smanjiti javnu potrošnju, prepoloviti broj vladinih ministarstava, eliminisati centralnu banku i zameniti lokalnu valutu američkim dolarom.

Milei je dobio podršku od Argentinaca koji sastavljaju kraj s krajem zbog inflacije koja na godišnjem nivou iznosi 140 odsto, prenela je američka agencija.

Ministar ekonomije Serhio Masa, vodeća ličnost u administraciji levog centra koja je na vlasti od 2019. godine, nalazi se na drugom mestu u većini anketa.

Masa je za ekonomske probleme okrivio istorijsku sušu koja je desetkovala izvoz, navodeći da je sprečio da situacija bude još gora.

Današnji izbori Argentini odvijaju se u senci najgore ekonomske krize u poslednje dve decenije koja je autsajdersku krajnju desnicu dovela do uspona i pobedničke pozicije.

Glasanje će verovatno uzdrmati ionako poljuljano argentsko tržište i uticati na veze Argentine sa trgovinskim partnerima poput Kine i Brazila što će odrediti dalji politički put te zemlje, velike izvoznice žitarica sa ogromnim rezervama litijuma i gasa iz škriljaca, navodi Rojters.

Očekuje se da će tri vodeća kandidata podeliti glasove: liberalni ekonomista Havijer Milei, centristički, peronistički ministar ekonomije Serđo Masa i konzervativka Patriša Bulrih.

Komentari (0)

Svet