Fokus

Haris: Vašington apsolutno nema nameru da šalje svoju vojsku u Izrael ili Gazu

Komentari

Autor: Tanjug

30/10/2023

-

08:03

Haris: Vašington apsolutno nema nameru da šalje svoju vojsku u Izrael ili Gazu
Tanjug/AP/Evan Vucci - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica SAD Kamala Haris rekla je da Vašington "apsolutno nema nameru" da šalje svoje borbene jedinice u Izrael ili Gazu, usled bojazni oko šireg regionalnog konflikta.

"Apsolutno nemamo nameru, niti planove, da šaljemo vojsku u Izrael ili Gazu. Tačka", rekla je Haris u intervjuu za CBS emitovanom u nedelju.

Haris, koja je dobro informisana o krizi na Bliskom istoku, kaže da se blisko drži pristupa predsedničke administracije, a to je - podrška Izraelu da se odbrani, ali istovremeno i da se zaštite civili.

"Prema većini procena, najmanje 1.400 Izraelaca je ubijeno. Izrael, bez ikakve dileme, ima pravo na samoodbranu. Takođe, veoma je važno razdvojiti Hamas i palestinski narod, koji zaslužuje podjednake mere bezbednosti, samoodlučnosti i dostojanstva. Bili smo veoma jasni kada smo rekli da pravila rata moraju da se poštuju i da mora da se neometano distribuira humanitarna pomoć", istakla je potpredsednica SAD.

Povodom zabrinutosti da bi konflikt mogao da se proširi van Pojasa Gaze, Haris je ponovila upozorenje predsednika SAD Džozefa Bajdena Iranu da se ne meša.

"Nemojte. Jedna reč. Vrlo jasna", rekla je Haris.

U drugom delu intervjua, Haris je odbacila pitanja o godinama Bajdena, koji će 20. novembra napuniti 81 godinu, odnosno, da li će ostati zdravstveno vitalan do sledećih izbora, u novembru naredne godine.

"Nemam vremena za nagađanja da li bi i koji demokrata mogao da ga zameni. Neću uopšte time da se bavim, jer Bajden je veoma živahan i kandiduje se za reizbor", poručila je Haris.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet