Evropa

Protest u Briselu u znak solidarnosti sa narodom Gaze: Zahtevaju hitan prekid vatre i poštovanje međunarodnog prava

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Teodora Vasiljević

22/10/2023

-

14:37

Protest u Briselu u znak solidarnosti sa narodom Gaze: Zahtevaju hitan prekid vatre i poštovanje međunarodnog prava
Protest u Briselu u znak solidarnosti sa narodom Gaze: Zahtevaju hitan prekid vatre i poštovanje međunarodnog prava - Copyright Euronews/Teodora Vasiljević

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu se danas održavaju demonstracije čiji je cilj iskazivanje solidarnosti sa narodom Gaze. Na proteste je pozvalo pedesetak udruženja civilnog društva, sindikata i nevladinih organizacija, koji su najavili da očekuju više hiljada učesnika i pozvali na mirne demonstracije.

Organizatori pozivaju na hitan prekid vatre i poštovanje međunarodnog prava.

"Nedvosmisleno osuđujemo sve napade na civilno stanovništvo, uključujući i one koje je Hamas izvršio od 7. oktobra na izraelske civile, a koji su rezultirali stotinama mrtvih. Međutim, nijedan pretrpljeni napad ne može opravdati nepoštovanje zakona rata", naveli su potpisnici.

Pozivaju Belgiju i EU da učine sve kako bi postigli "primirje, zaštitu čitavog civilnog stanovništva i pristup međunarodnoj pomoći za stanovništvo Gaze". Istovremeno su pozvali na poštovanje prava svih, u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, prenosi The Brussels times.

Rat Izraela i Hamasa ušao je u 16. dan. Nakon što je prvi kontigent humanitarne pomoći ušao u Gazu preko graničnog prelaza Rafa iz Egipta, UN je upozorio da je konvoj "daleko od dovoljnog", kao i da su potrebe mnogo veće. U međuvremenu, Izrael je saopštio da je od sinoć intenzivirao napade na Gazu. Hamas, s druge strane, navodi da je bio voljan da pusti još dvoje talaca "iz humanitarnih razloga", ali da je "Izrael to odbio". Iz Tel Aviva ovakve navode okarakterisali su kao "propagandne laži".

Tokom dana, na prelaz Rafa stigao je i drugi konvoj humanitarne pomoći.

Više pročitajte u našem BLOGU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa