Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Izraelski tenk slučajno pogodio egipatski položaj, eksplozija kod prelaza Rafa

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/10/2023

-

08:10

RAT IZRAELA I HAMASA Izraelski tenk slučajno pogodio egipatski položaj, eksplozija kod prelaza Rafa
RAT IZRAELA I HAMASA Izraelski tenk slučajno pogodio egipatski položaj, eksplozija kod prelaza Rafa - Copyright Tanjug/AP/Abed Khaled,Hassan Eslaiah,Majdi Mohammed,Ohad Zwigenberg,David Cliff,Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa ušao je u 16. dan. Nakon što je prvi kontigent humanitarne pomoći ušao u Gazu preko graničnog prelaza Rafa iz Egipta, UN upozorava da je konvoj "daleko od dovoljnog", kao i da su potrebe mnogo veće. U međuvremenu, Izrael je saopštio da je od sinoć intenzivirao napade na Gazu. Hamas, s druge strane, navodi da je bio voljan da pusti još dvoje talaca "iz humanitarnih razloga", ali da je "Izrael to odbio". Iz Tel Aviva ovakve navode okarakterisali su kao "propagandne laži".

Ključni događaji:

  • IDF: Napad na Hezbolah na jugu Libana

  • Drugi konvoj humanitarne pomoći stigao na egipatsku stranu prelaza Rafa

  • Hamas: Interno raseljeno 1,5 miliona stanovinika Pojasa Gaze

  • Sirene za za upozorenje na raketne napade oglasile se u više gradova Izraela
  • Prvi konvoj humanitarne pomoći ušao u Pojas Gaze
  • IDF: Intenziviraćemo napade na Pojas Gaze
  • Hamas: Hteli smo da pustimo još dvoje talaca, Izrael to odbio
  • Tel Aviv: Navodi Hamasa propagadne laži
  • Palestinsko ministarstvo: Broj poginulih u Pojasu Gaze porastao na 4.385

Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.57 UN: Drugi humanitarni konvoj od 14 kamiona ušao u Pojas Gaze

Drugi konvoj od 14 kamiona sa humanitarnom pomoći ušao je večeras u Pojas Gaze iz Egipta preko graničnog prelaza Rafa, rekla je za Rojters direktorka komunikacija Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Žilijet Tuma, koja se nalazi u Amanu.

Nešto ranije, očevici su rekli da je došlo do eksplozije i da su se čule sirene sa ambulantnih vozila na prelazu Rafa, dok je izraelski tenk greškom pogodio egipatsku poziciju u blizini granice sa Gazom i tada je nekoliko egipatskih graničara zadobilo lakše povrede.

Očevidac i medicinski izvor rekao je da je sedam osoba ranjeno i odvedeno u bolnicu. Izraelske odbrambene snage (IDF) izrazile su žaljenje zbog incidenta koji se istražuje.

U današnjem konvoju, bilo je oko 19 kamiona koji su nosili medicinsku opremu i hranu, rekli su bezbednosni i humanitarni izvori, navodi Rojters.

Prvi konvoj od 20 kamiona ušao je u Pojas Gaze u subotu ujutro preko prelaza Rafa, koji je bio zatvoren nakon što je u bombardovanju Gaze pogođen put i infrastruktura. Raspodela humanitarne pomoći pristigle u subotu u Gazu počela je danas, ali humanitarni radnici i dalje upozoravaju na humanitarnu katastrofu jer su ponestale zalihe hrane, vode i goriva.

22.21 Hercog: Hamas planirao da u napadu koristi cijanid protiv izraelskih civila

Predsednik Izraela Isak Hercog optužio je Hamas da je tokom napada na jug Izraela 7. oktobra planirao da koristi cijanid protiv izraelskih civila. On je novinarima Skaj njuza pokazao materijal izvučen iz USB drajva koji je, kako tvrdi, posedovao jedan od ubijenih militanata Hamasa u Izarelu.

Sadržaj na USB drajvu je navodno kopiran od terorističke Al Kaide, i na njemu je bilo, kako je rekao Hercog, "detaljnih instrukcija o načinu kako se pravi hemijsko oružje", uključujući i "precizna uputstva za pripremu uređaja za raspršivanje cijanidnih agenasa".

AP/Justin Tallis

 

21.21 IDF: Jedan vojnik poginuo, a tri ranjena u napadu Hamasa

Jedan izraelski vojnik je poginuo, a tri su ranjena nakon što je Hamas napao vojnike koji su izvodili akciju na granici sa Pojasom Gaze, saopštio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari. 

Kako navodi IDF, "palestinski teroristi" ispalili su protivtenkovsku navođenu raketu na izraelski tenk i inžinjersko vozilo, koji su se nalazili sa zapadne strane ograde na granici, prenosi Tajms of Izrael. 

IDF dodaje da je jedan od tenkova izraelske vojske u znak odmazde, kako navodi, granatirao "terorističku ćeliju".

20.27 Bajden i papa Franja razgovarali o sukobu Izraela i Hamasa

Papa Franja i američki predsednik Džozef Bajden razgovarali su telefonom o sukobu Izraela i Hamasa i drugim ratovima, saopštio je Vatikan.

Kako se navodi u saopštenju, tokom razgovora, koji je trajao oko 20 minuta, papa i Bajden fokusirali su se na "konfliktne situacije u svetu i potrebu da se utvrde putevi ka miru", prenosi Rojters. 

Papa je ranije danas rekao okupljenima na Trgu Svetog Petra da je duboko ožalošćen "teškom situacijom u Gazi", gde su bombardovane anglikanska bolnica i jedna grčka pravoslavna crkva.

"Braćo, prestanite", poručio je papa.

19.41 Egipat: Nekoliko graničara lakše povređeno izraelskih od gelera

Portparol egipatske vojske rekao je večeras da je deo egipatskih graničara pretrpeo "lakše povrede" od gelera "nakon što je greškom opalio izraelski tenk".

Egipatska vojska navodi da je Izrael "odmah izrazio žaljenje zbog nenamernog incidenta i istraga je u toku", preneo je Tajms of Izrael.

Izraelske odbambene snage (IDF) su ranije objavile da su slučajno pogodile egipatsku pograničnu stanicu u blizini oblasti Kerem Šalom, između Egipta, Gaze i Izraela.

19.29 Blinken: Izrael da osmisli strategiju ko će vladati Gazom posle Hamasa

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da bi Izrael trebalo da osmisli strategiju ko će vladati Pojasom Gaze nakon što Izraelske odbrambene snage (IDF) uklone Hamas, navodeći ''da je čuo od Izraelaca da oni apsolutno nemaju nameru da vladaju Gazom''.

"Postoje različite ideje o tome šta bi moglo da usledi, ali na svemu tome treba da se radi i na tome treba raditi čak i u trenutku kada se Izrael suočava sa direktnom pretnjom", rekao je Blinken za En-Bi-Si.

Upitan da prokomentariše kakva će biti strategija Izraela po pitanju toga ko će vladati Pojasom Gaze nakon završetka rata, Blinken je rekao da nije moguć povratak na status kvo.

"Hamas ne može da bude u poziciji da vlada Gazom i ponovi ono što je uradio. U isto vreme, ono što sam čuo od Izraelaca, oni apsolutno nemaju nameru da vladaju Gazom", rekao je američki državni sekretar, prenosi Tajms of Izrael.

Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

 

On je pojasnio da "nešto mora da se uradi da se osigura da Hamas ne ponovi napad".

"Dakle, nešto mora da se uradi, ali da to ne znači da će Izrael vladati Gazom, što Izraelci i ne žele, niti nameravaju", rekao je Blinken.

Blinken je istakao i da SAD takođe nastavljaju da rade na evakuaciji američkih državljana koji pokušavaju da napuste Gazu, ali i da ih je "Hamas blokirao, pokazujući, još jednom totalno zaneramivanje civila i svakoga ko je ostao zaglavljen u Gazi".

18.51 UN: U Gazu iz Egipta nije ušao nijedan konvoj sa humanitarnom pomoći

Portparol Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Žilijet Tuma izjavila je da danas u Pojas Gaze iz Egipta nije ušao nijedan konvoj sa humanitarnom pomoći. Egipatski i izraelski državni mediji izvestili su ranije danas da je 17 kamiona pomoći prešlo u Gazu.

"Do sada nije bilo konvoja", rekla je Tuma, prenosi Tajms of Izrael.

Novinari Asošiejted presa videli su sedam kamiona sa gorivom koji su krenuli u Gazu, ali su Tuma i izraleska vojska naveli da su ti kamioni odvozili gorivo koje je bilo uskladišteno na prelazu Rafa na strani Pojasa Gaze dublje u teritoriji te palestinske enklave i da gorivo nije ušlo iz Egipta.
Dvadeset kamiona sa humanitarnom pomoći ušlo je u subotu ujutru u Pojas Gaze preko prelaza Rafa sa Egiptom.

To su bili prvi kamioni koji su ušli u Pojas Gaze otkako je Izrael uveo blokadu pre dve nedelje, nakon napada Hamasa.

18.13 Izraelski tenk slučajno pogodio egipatski položaj

Izraelska vojska je saopštila da je jedan od njenih tenkova slučajno pogodio egipatski položaj u blizini granice sa Gazom. Izraelske snage su izrazile žaljenje zbog incidenta uz navode da je istraga u toku. 

17.59 Iran upozorava: Situacija na Bliskom istoku izmiče kontroli ako Izrael nastavi napade

Iran je upozorio da će situacija u regionu Bliskog istoka izmaći kontroli ukoliko Izrael nastavi vojnu akciju u Pojasu Gaze.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan upozorio je Izrael i SAD da bi situacija na Bliskom istoku mogla da izmakne kontroli, ako, kako je naveo, odmah ne zaustave "zločin protiv čovečnosti i genocid" u Gazi, objavio je Bi-Bi-Si (BBC).

17.27 Eksplozija odjeknula u Gazi kod prelaza Rafa

Eksplozija i sirene ambulantnih vozila čuli su se danas posle podne u blizini graničnog prelaza Rafa, između Egipta i Pojasa Gaze, neposredno nakon što je drugi humanitarni konvoj prešao granicu iz Egipta, rekli su očevici, preneo je Rojters.

profimedia

 

16.26 Bolnica: najmanje 143 osobe poginule u izraelskim napadima na Dejr al Balah

Najmanje 143 osobe su poginule, a ranjeno je 262 u izraelskim vazdušnim napadima tokom noći na Dejr al Balah u centralnoj Gazi, saopštila je bolnica Mučenika Al Akse koja je primila ranjene.

Dejr al Balah je grad koji se nalazi oko 13 kilometara južno od Vadi Gaze i izvan zone evakuacije, preneo je Si-En-En (CNN).

Izraelske odbrambene snage (IDF) izdale su prošle sedmice uputstva svim civilima u severnoj Gazi da se evakuišu u oblasti južno od Vadi Gaze radi bezbednosti jer, kako su navele, IDF nastavlja da deluje u gradu Gazi i ulaže velike napore da izbegne civilne žrtve.

15.44 Netanijahu: Liban će biti razoren ukoliko Hezbolah potpuno uđe u rat sa Izraelom

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio je danas da će Liban biti razoren, ukoliko libanska militantna grupa Hezbolah uđe u rat i poručio toj grupi da ne otvara drugi ratni front sa Izraelom jer bi to bila, kako je naveo, "životna greška".

Netanijahu je rekao izraelskim komandantima u blizini severne izraelske granice sa Libanom da bi otvaranje drugog fronta donelo izraelske protivudare "nezamislivih razmera" koji bi izazvali velika razaranja u Libanu, preneo je "Tajms ov Izrael". 

15.35 Ušao konvoj humanitarne pomoći preko prelaza Rafa

Konvoj od 17 kamiona sa humanitarnom pomoći ušao je preko prelaza Rafa iz Egipta u južni deo Pojasa Gaze. To je druga pošiljka humanitarne pomoći u Pojas Gaze od razornog napada Hamasa 7. oktobra na južni deo Izraela, preneo je "Tajms of Izrael" Ujedinjene nacije procenjuju da je potrebno oko 100 kamiona dnevno da bi se zadovoljile potrebe stanovnika Gaze.

profimedia

 

15.15 U Pojasu Gaze ubijeno 29 zaposlenih u UNRWA

Najmanje 29 zaposlenih u Agenciji UN za pomoć i rad palestinskim izbeglicama (UNRWA) ubijeno je u Pojasu Gaze otkako je palestinsko-izraelski sukob počeo da eskalira, saopštila je danas ta organizacija. U objavi UNRWA na platformi X je navedeno da su polovina ubijenih bili nastavnici koji su radili u školama te agencije.

"U šoku smo i u žalosti. Sada je potvrđeno da je 29 naših kolega u Gazi ubijeno od 7. oktobra. Polovina ovih kolega bili su nastavnici UNRWA“, navodi agencija u saopštenju na Tviteru.

14.55 IDF: Napad na Hezbolah na jugu Libana

U najnovijem razvoju događaja u izraelsko-palestinskom sukobu, izraelska vojska saopštila je da je izvela vazdušni napad na pozicije Hezbolaha na jugu Libana, kao odgovor na raketne napade te militantne šiitske proiranske grupe na severni Izrael ranije danas.

Izraelske odbrambene snage (IDF) dodaju da su još dve antitenkovske navođene rakete lansirane ka severu Izraela u poslednjih sat vremena, preneo je Tajms of Izrael. Ranije danas, portparol IDF-a Danijel Hagari rekao je na brifingu da je nekoliko desetina terorista, uključujući "zamenika šefa raketnih snaga" palestinskog Hamasa "eliminisano" u noći sa subote na nedelju u Pojasu Gaze.

14.37 Protest u Briselu, zahteva se hitan prekid vatre

U Briselu se danas održavaju demonstracije čiji je cilj iskazivanje solidarnosti sa narodom Gaze. Na proteste je pozvalo pedesetak udruženja civilnog društva, sindikata i nevladinih organizacija, koji su najavili da očekuju više hiljada učesnika i pozvali na mirne demonstracije.

Organizatori pozivaju na hitan prekid vatre i poštovanje međunarodnog prava.

Više pročitajte OVDE.

14.05 Drugi konvoj pomoći stiže u Pojas Gaze

Novi, drugi po redu, konvoj humanitarne pomoći u kome se nalazi 17 kamiona, stigao je danas na egipatsku stranu graničnog prelaza Rafa, saopštili su bezbednosni i humanitarni izvori, javlja Rojters. Ovo je druga isporuka pomoći na tu terotoriju u poslednja dva dana. Iz Ujedinjenih nacija kažu da to nije dovoljno. 

Dvadeset kamiona sa humanitarnom pomoći ušlo je juče u Pojas Gaze preko prelaza Rafa sa Egiptom. To su bili prvi kamioni koji su ušli u Pojas Gaze otkako je Izrael uveo blokadu pre dve nedelje, nakon napada Hamasa.

13.39 Hamas: Interno raseljeno 1,5 miliona stanovinika Pojasa Gaze

Do sada je milion i po stanovnika Pojasa Gaze napustilo domove zbog eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba, saopštila je danas pres služba palestinske vlade koju kontroliše Hamas. U saopštenju se ističe da je to 70 odsto stanovništva Pojasa Gaze i da oni žive u prihvatnim centrima, prenose RIA Novosti.

Palestinski stalni predstavnik u UN Rijad Mansur rekao je početkom nedelje na sastanku Saveta bezbednosti da je od početka sukoba interno raseljeno milion ljudi u Pojasu Gaze. Prema podacima Ministarstva zdravlja te palestinske enklave, broj poginulih od početka sukoba porastao je na 4.651, a više od 14.200 ljudi je povređeno.

13. 25 Kina poziva UN da sazove veliki samit o Bliskom istoku

Specijalni izaslanik kineske vlade za Bliski istok Džai Jun pozvao je Ujedinjene nacije da sazovu mirovnu konferenciju za rešavanje palestinsko-izraelskog sukoba. U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džai ističe da UN nacije moraju da omoguće rano sazivanje "autoritativnije, uticajnije i veće međunarodne mirovne konferencije“, prenosi Interfaks.

Više pročitajte OVDE.

12.30 Sirene za napade u više izraelskih gradova

Sirene za upozorenje na raketne napade oglasile su se u izraelskim naseljima Beit Šemeš nedaleko od Jerusalima, Kirijat Gatu i u drugim urbanim zonama centralnog Izraela. Kako prenosi Tajms of Izrael, trenutno nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj šteti. Sirene za upozorenje za raketnu opasnost oglasile su se jutros u brojnim naseljima na jugu Izraela, uključujući Aškelon.

11.57 IDF: Visoki komandant Hamasa poginuo u izraelskom vazdušnom napadu na Pojas Gaze

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je danas da je visoki komandant Hamasa poginuo u izraelskom vazdušnom napadu tokom noći u Pojasu Gaze.

"Ne zaustavljamo naše napade na pojas", rekao je on, dodajući da je na desetine pripadnika Hamasa, uključujući zamenika komandanta te militantne grupe, ubijeno u napadima tokom noći, preneo je "Tajms of Izrael".

On je istakao da IDF pojačava napade u Pojasu Gaze kako bi smanjila pretnje svojim snagama u pripremama za sledeću fazu rata, misleći na očekivanu izraelsku kopnenu ofanzivu.

"U sledeću fazu idemo pod najboljim uslovima za IDF i u skladu sa odlukom političkog ešalona", dodao je Hagari.

Tanjug AP/Hatem Moussa

 

11.20 Izraelska vojska obavestila 212 porodica da su njihovi najbliži taoci Hamasa

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) kontraadmiral Danijel Hagari izjavio je da je vojska do sada obavestila porodice 212 talaca da su njihovi najmiliji zadržani u Pojasu Gaze.

Hagari je rekao da ovaj broj nije konačan jer vojska istražuje nove informacije o nestalima, prenosi jerusalimski dnevnik Tajms of Izrael.

Prema rečima Hagarija u ovaj broj nisu uračunate Džudit Ranan i njena ćerku Natali, koje je Hamas oslobodio u petak uveče.

10.47 Crveni krst zahteva da se hirurzima dopusti prelaz iz Egipta u Pojas Gaze

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) saopštio je danas da se osim humanitarne pomoći koja je potrebna stanovništvu u Pojasu Gaze, mora dozvoliti i da medicinsko osoblje uđe ovu palestinsku enklavu i pomogne da se smanji pritisak na preopterećene lokalne bolnice.

"Ono što je trenutno najpotrebnije je kontinuiran dotok humanitarnih zaliha i pomoći u Gazu", rekla je Sara Dejvis iz MKCK gostujući na Bi-Bi-Siju.

Međutim, ona je predočila da nisu potrebne samo humanitarne zalihe, "već i medicinsko osoblje i hirurški timovi koji mogu da pomognu da se smanji pritisak u lokalnim bolnicama".

10.35 Palestinci ponovo upozoreni da se presele sa severa Gaze na jug

Palestinci su izjavili da su dobili ponovo upozorenja od izraelske vojske da se presele sa severa Gaze na jug pojasa, uz dodatnu poruku da bi mogli biti identifikovani kao simpatizeri "terorističke organizacije" ako ostanu tu.

Poruka je poslata juče u lecima označenim nazivom i logotipom Izraelskih odbrambenih snaga, a takođe, je poslata i putem audio poruka preko mobilnih telefona širom Pojasa Gaze, javlja Rojters, preneo je "Gardijan".

"Hitno upozorenje za stanovnike Gaze. Vaše prisustvo severno od Vadi Gaze dovodi vaš život u opasnost. Ko god odluči da ne napusti sever Gaze južno od Vadi Gaze može biti identifikovan kao saučesnik u terorističkoj organizaciji", navodi se u letku.

10.10 Sirene za raketnu opasnost na jugu Izraela

Sirene za upozorenje za raketnu opasnost oglasile su se jutros u brojnim naseljima na jugu Izraela, uključujući Aškelon. Trenutno nema izveštaja o povređenima ili šteti, prenosi Tajms of Izrael. Sirene za opasnost od raketnog napada prethodno su se oglasile u centralnom Izraelu.

profimedia

 

10.00 Najmanje dvoje poginulih u izraelskom napadu na aerodrom u Damasku

Najmanje dva radnika su poginula u jutrošnjem izraelskom raketnom napadu na sirijski aerodrom Damask, saopšteno je iz Generalne meteorološke direkcije Sirije. Dvojica poginulih radnika su iz meteorološke službe koja se nalazi na aerodromu, navodi se u saopštenju koje je preneo Rojters.

"U nedelju oko 05.25 izraelski neprijatelj je istovremeno izveo vazdušnu agresiju raketama iz pravca Sredozemnog mora zapadno od Latakije i iz pravca okupiranog sirijskog Golana, gađajući međunarodne aerodrome Damask i Alep", navodi se u saopštenju vojske, prenela je ranije sirijska agencija SANA, navodeći da su u napadu oštećene piste aerodroma i da za sada nisu u funkciji.

9.35 Rusija će inicirati novi sastanak Saveta bezbednosti UN zbog rata Izraela i Hamasa

Rusija namerava da inicira održavanje novog sastanka Saveta bezbednosti UN na kojem bi se razgovaralo o rešavanju palestinsko-izraelskog sukoba, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri svetskoj organizaciji Dmitrij Poljanski.

Više proćitajte OVDE.

profimedia

 

09.27 Izraelska vojska upozorila da Hezbolah igra vema opasnu igru

Hezbolah "igra veoma opasnu igru" i mogao bi da uvuče Liban "u rat od kojeg neće dobiti ništa", izjavio je danas portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

"Da li je libanska država zaista spremna da ugrozi ono što je ostalo od libanskog prosperiteta i libanskog suvereniteta zarad terorista u Gazi", zapitao je na društvenoj mreži Iks (Tviter) portparol IDF potpukovnik Džonatan Konrikus, prenosi SI-En-En.

Konrikus je rekao da Hezbolah napada izraelske položaje u blizini severne granice između Izraela i Libana i "eskalira situaciju".

09.16 Meloni: Pravo Izraela je da se brani, mora da se garantuje pristup pomoći Gazi

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom u Tel Avivu da Izrael ima pravo da se brani na osnovu međunarodnog prava i da živi u miru, kao i da mora da se garantuje pristup humanitarne pomoći Pojasu Gaze.

Meloni je istakla da je važno da se postigne mir u regionu, saopštila je njena kancelarija. U saopštenju se navodi da je Meloni prenela Netanijahuu poruku o solidarnosti Italije nakon napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, preneo je AP. Meloni je istakla da snimci rata sa Hamasom pokazuju želju da se izbrišu Jevreji sa tih prostora i da se protiv toga mora boriti, prenela je Ansa.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

09.00 Izraelska vojska saopštila da je ubila dva komandosa Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su u vazdušnom napadu u blizini granice sa Pojasom Gaze ubile dva komandosa Hamasove jedinice Nuhba, koja 7. oktobra predvodila napad Hamasa na jug Izraela.

Vojska dodaje da su u napadu ubijeni i drugi pripadnici palestinske militantne grupe Hamas, ali nije saopštila detalje, prenosi Tajms of Izrael. IDF ističe da su borbeni avioni noćas napali desetine lokacija Hamasa u Pojasu Gaze, a da su na meti bili položaji Hamasa u višespratnicama, tuneli, skladišta oružja, komandni centri i džamije koje Hamas koristi u borbenim dejstvima.

08.55 UN se nadaju da će drugi konvoj pomoći danas biti pušten u Gazu

Šef UN-a za humanitarnu pomoć Martin Grifits, izjavio je da se nada da će drugom konvoju humanitarne pomoći danas biti dozvoljeno da uđe u Pojas Gaze. Grifits je rekao da postoji mogućnost da prođe još jedan konvoj, prenosi BBC.

"Možda čak i malo veći, do 30 kamiona", kazao je Grifits.

Dvadeset kamiona sa humanitarnom pomoći ušlo je juče u Pojas Gaze preko prelaza Rafa sa Egiptom. To su bili prvi kamioni koji su ušli u Pojas Gaze otkako je Izrael uveo blokadu pre dve nedelje, nakon napada Hamasa.

Associated Press

08.50 Bajden: SAD ostaju posvećene da civili u Gazi i dalje imaju pristup pomoći

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da SAD ostaju posvećene da se obezbedi da civili u Gazi i dalje imaju pristup hrani, vodi, medicinskoj nezi i drugoj pomoći, bez ometanja Hamasa. Bajden je u saopštenju naveo da je otvaranje rute snabdevanja za Gazu preko prelaza Rafa, rezultat višednevnog diplomatskog angažmana na najvišim nivoima.

Bajden je izrazio zahvalnost egipatskom predsedniku Abdelu Fatahu el-Sisiju, izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu i Ujedinjenim nacijama, objavio je "Gardijan".

"Nastavićemo da radimo sa svim stranama na održavanju prelaza Rafa u funkciji kako bismo omogućili kontinuirano kretanje pomoći koja je imperativ za dobrobit naroda Gaze i da nastavimo da radimo na zaštiti civila, u skladu sa obavezama po međunarodnom humanitarnom pravu", naveo je Bajden.

Jonathan Ernst/Pool via AP

 

08.37 Izrael: Šin Bet potvrdio vazdušne udare na "terorističku ćeliju" u Dženinu

Izraelska kontraobaveštajna služba Šin Bet potvrdila je danas da su izvršeni vazdušni napadi na terorističku ćeliju kod džamije u Dženinu, na Zapadnoj obali. Iz Šin Beta je saopšteno da je izraelsko ratno vazduhoplovstvo izvršilo udare na "podzemnu terorističku rutu" ispod džamije u gradu Dženinu na severu Zapadne obale, gde su se sklonili pripadnici Hamasa i palestinskog Islamskog džihada, prenosi jeruslimski dnevnik Tajms of Izrael.

08.25 Izrael izveo napad na položaje Hezbolaha na jugu Libana

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su napale, kako je navedeno, "terorističku ćeliju u južnom Libanu", koja je planirala da izvrši napad protivtenkovskim vođenim projektilima na naselje na teritoriji severa Izraela. Izraelska vojska je objavila snimak napada, prenosi Tajms of Izrael.

Portal navodi da grupa Hezbolah, koju podržava Iran, svakodnevno iz Libana izvodi raketne napade na položaje IDF i gradove na severu Izraela, od početka rata između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra.

Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

 

08.10 Liban:Hezbolah preti da će Izrael platiti visoku cenu u slučaj kopnene ofanzive

Visoki zvaničnik Hezbolaha zapretio je danas da će Izrael platiti visoku cenu kad god da započne kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze i poručio da je njegova militantna grupa sa sedištem u Libanu već "u srcu bitke". Komentari zamenika lidera Hezbolaha, šeika Naima Kasema, usledili su nakon što je Izrael granatirao i izveo napade bespilotnim letelicama na jug Libana, a Hezbolah uzvratio raketama i projektilima prema Izraelu, prenosi jerusalimski dnevnik Tajms of Izrael.

Hezbolah je saopštio da je danas ubijeno šest njegovih boraca, što je najveći dnevni broj poginulih od početka izbijanja nasilja pre dve nedelje. Prema rečima Kasema, pojačanje sukoba na libansko-izraelskoj granici za Hezbolah ima jasnu svrhu.

profimedia

 

07.56 Izrael: Hamasova tvrdnja o planu za oslobađanje talaca je propaganda

Izraelska Vlada poručila je sinoć da je tvrdnja Hamasa da je ta grupa želela da oslobodi još dva taoca iz humanitarnih razloga, ali da je Izrael odbio da ih primi, ''propaganda''. "Nećemo da se obaziremo na lažnu propagandu Hamasa“, navedeno je iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, prenosi Rojters.

07.50 Agencije UN: Prvi konvoj pomoći za Gazu daleko od dovoljnog, potrebe mnogo veće

Agencije Ujedinjenih nacija saopštile su sinoć da je prvi konvoj humanitarne pomoći od 20 kamiona koji je stigao u Gazu "daleko od dovoljnog" i da predstavlja samo početak jer je za više od 1,6 miliona Palestinaca u toj enklavi hitno potrebna mnogo veća isporuka pomoći. Agencije UN, uključujući Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO), Svetski program za hranu (WFP), Unicef i druge, navele su u zajedničkom saopštenju da su deca i bolesni ljudi u najkritičnijoj situaciji i upozorile da deca "umiru alarmantnom brzinom" jer im je uskraćeno pravo na hranu, vodu i zdravstvenu zaštitu.

profimedia

 

07.40 Palestinsko ministarstvo: Broj poginulih u Pojasu Gaze porastao na 4.385

Broj poginulih u Pojasu Gaze od početka sukoba sa Izraelom porastao je na 4.385, saopštilo je sinoć palestinsko Ministarstvo zdravlja. Prema novim podacima, povređena je 13.651 osoba, prenosi Rojters. U saopštenju se navodi da je među poginulima 1.756 dece i 976 žena.

Associated Press

07.20 Izrael: Od ukupno 1.033 tela izraelskih civila, identifikovano njih 765

Od ukupno 1.033 tela izraelskih civila, koji su ubijeni u napadu Hamasa 7. oktobra, njih 765 ili 74 odsto je identifikovano, saopšteno je iz izraelske policije. Policija je navela da je 668 tela dostavljeno porodicama radi sahrane. "Hiljade policajaca radile su u smenama 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, i dalje učestvuju u teškom poslu identifikacije", rekli su iz policije, preneo je "Tajms of Izrael". Pojedina tela su teško spaljena ili uništena, što izuzetno otežava identifikaciju.

Associated Press

 

Komentari (0)

Svet