Fokus

FBI upozorava na moguće terorističke pretnje inspirisane napadima Hamasa

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2023

-

17:11

FBI upozorava na moguće terorističke pretnje inspirisane napadima Hamasa
Tanjug/AP/FOX19 Cincinnati - Copyright Tanjug/AP/FOX19 Cincinnati

veličina teksta

Aa Aa

Direktor FBI Kristofer Rej upozorio je danas da bi napad Hamasa na Izrael mogao da posluži kao inspiracija za terorističke pretnje u SAD.

"Akcije Hamasa i njegovih saveznika poslužiće kao inspiracija kakvu nismo videli otkako je ISIS pokrenuo svoj takozvani kalifat pre nekoliko godina", rekao je Rej, prenosi Rojters.

Dodao je da je od početka izraelsko-palestinskog sukoba u Gazi ranije ovog meseca, više stranih terorističkih organizacija pozivalo na napade na Amerikance i Zapad, što je značajno povećavalo opasnost od nasilnih ekstremista u SAD.

U SAD je broj antisemitskih incidenata porastao za oko 400 odsto, otkako je palestinska militantna grupa Hamas napala Izrael 7. oktobra, saopšteno je iz Lige protiv degamacije (ADL).

Antisemitizam je već bio u porastu u SAD pre rata pošto je prošle godine zabeleženo skoro 3.700 antisemitskih incidenata, više nego bilo koje godine otkako je ADL počeo da prati problem 1979. godine.

Iz američkog ministarstva pravde su naveli da prate rastuće pretnje Jevrejima i muslimanima usled sukoba na Bliskom istoku, a predsednik Džozef Bajden osudio je antisemitizam i islamofobiju u SAD.

Komentari (0)

Svet