Fokus

Ko su Huti? Protagonisti "zaboravljenog rata" u Jemenu sa raketama dugog dometa, nova pretnja Izraelu

Komentari

Autor: Reuters, BBC/T.T.

04/11/2023

-

10:02

Ko su Huti? Protagonisti "zaboravljenog rata" u Jemenu sa raketama dugog dometa, nova pretnja Izraelu
Ko su Huti? Protagonisti "zaboravljenog rata" u Jemenu sa raketama dugog dometa, nova pretnja Izraelu - Copyright AP Photo/Oded Balilty, Bruna Prado, Osamah Abdulrahman, Hani Mohammed

veličina teksta

Aa Aa

Jemenski Huti ušli su u rat između Izraela i Hamasa koji besni više od dve hiljade kilometara od njihovog sedišta moći u Sani. Štaviše, u utorak su objavili da su ispalili dronove i rakete na Izrael u napadima koji sve više naglašavaju rastući rizik od regionalnog sukoba.

Kao deo "Osovine otpora" koju podržava Iran, Huti su se okupili iza Palestinaca otkako je Hamas napao Izrael 7. oktobra, otvarajući novi front za pokret koji je osam godina vodio rat sa koalicijom predvođenom Saudijskom Arabijom u Zalivu.

Portparol vojske Huta Jahja Sari rekao je u sinoćnom gostovanju na televiziji da je grupa lansirala "veliki broj" balističkih projektila i dronova prema Izraelu i da će biti još takvih napada "kako bi pomogli Palestincima da pobede".

Njegova izjava je potvrdila širenje obima sukoba koji je uznemirio države u regionu, uključujući najvećeg svetskog izvoznika nafte Saudijsku Arabiju, pojačavajući strah od prelivanja. Sari je u obraćanju rekao da je to treći napad Huta na Izrael od početka sukoba 7. oktobra, čime je zapravo potvrdio potvrdio da Huti stoje iza napada dronom 28. oktobra koji je rezultirao eksplozijama u Egiptu i za koji je Izrael okrivio Hute, kao i incidenta 19. oktobra u kojem je američka mornarica presrela tri krstareće rakete.

Zbog rastućih tenzija SAD, glavni saveznik Izraela, rasporedile su nosače aviona kao sredstvo odvraćanja u sprečavanju širenja sukoba.

Iran, koji podržava Hute takođe je stava da ne želi da se rat proširi. Međutim, iranski ministar inostranih poslova Hosein Amirabdolahijan upozorio je u utorak da saveznici Teherana mogu "dodatno delovati".

"Grupa otpora neće ostati nema na zločine cionističkog režima i punu podršku Amerike tom režimu. Oni neće čekati ničije savete - ako situacija izmakne kontroli, nijedna strana neće biti pošteđena posledica", rekao je Amirabdolahijan na sastanku sa katarskim emirom, preneli su iranski državni mediji.

Portparol Huta je pak, okrivio Izrael za nestabilnost na Bliskom istoku, rekavši da se "krug sukoba" u regionu širi jer "Izrael nastavlja na čini zločine". Kako ističe, Huti će nastaviti sa napadima "sve dok izraelska agresija ne prestane".

Ko su Huti?

Krajem devedesetih godina prošlog veka, porodica Huti sa krajnjeg severa Jemena osnovala je pokret za religiozni preporod zaidi sekte šiitskog islama, koja je nekada vladala Jemenom. Sve se to dešava baš u trenutku kada je severno "srce" zemlje postalo osiromašeno i marginalizovano.

Osnove rata u Jemenu u kojem su Huti stekli snagu, korene vuku u neuspehu političke tranzicije koja je trebalo da donese političku stabilnost državi nakon Arapskog proleća, kada je predsednik Ali Abdulah Saleh posle 33 godine trebalo da preda vlast svom zameniku Abdrabuhu Mansuru Hadiju 2011. godine.

Međutim, nedugo pošto je stupio na vlast, Hadi se teško snalazio u borbi sa džihadistima, separatističkim pokretima na jugu, korupcijom, nezaposlenošću, pa i činjenicom da su njegovi najbliži ljudi i dalje bliski Salehu.

Tako je i pokret Huta, iskoristio očiglednu slabost novog predsednika i preuzeo kontrolu nad severom, odnosno provincijom Sada i susednim oblastima.

Razočarani tranzicijom, mnogi obični Jemeni, uključujući i sunite, podržali su Hute, a krajem 2014. i početkom 2015. godine pobunjenici su postepeno zauzimali i glavni grad Sana.

AP/AP Photo

 

Hutima su se potom pridružile i bezbednosne snage odane prethodnom predsedniku Salehu, za kog se smatralo da je podržavao svoje nekadašnje neprijatelje u nameri da povrati vlast. Pokušaj nasilnog preuzimanja zemlje naterao je aktuelnog predsednika Hadija da pobegne u inostranstvo u martu 2015.

Međutim, prve komšije, odnosno Saudijska Arabija i još osam drugih, uglavnom sunitskih arapskih država, uznemirio je porast grupe za koju su verovali da ima podršku šiita iz Irana, pa su tako započele vazdušne udare sa ciljem da poraze Hute i okončaju iranski uticaj na poluostrvu, te obnove Hadijevu vladu. Povrh svega, koalicija je dobila podršku od SAD-a, Velike Britanije i Francuske.

Usledile su godine vojnog zastoja, ali su uprkos tome Huti, koji pod svojom kontrolom imaju stotine hiljada boraca, uspeli da zadrže svoju vlast Sani i većini velikih urbanih centara.

Slogan Huta je inače "smrt Americi, smrt Izraelu, prokletstvo Jevreja i pobeda islama".

Mir na "staklenim nogama"

Jemen inače uživa više od godinu dana relativnog mira usred mirovnih pritisaka koje je predvodio UN, dok Saudijska Arabija i dalje vodi razgovore sa Hutima u pokušaju da izađe iz rata jer se Rijad u poslednje vreme radije fokusira na ekonomske prioritete kod kuće.

Međutim, napadi Huta raketama i dronovima na Izrael povećavaju rizik od ponovnog sukoba sa Saudijcima.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom tako optužuje Iran za naoružavanje i obuku Huta - što i jedni, i drugi poriču. Koalicija takođe kaže da libanski Hezbolah, koji podržava Iran, pomaže Hutima, što ovi takođe demantuju. Poznato je da su Huti izgradili veze sa Iranom, ali koliko duboko one sežu - niko ne zna.

Tanjug AP/U.S. Navy

 

Dok Iran ne krije da podržava Hute kao deo regionalne "Osovine otpora", Huti ne kriju da dele politički afinitet prema Iranu i Hezbolahu ujedno poručujući da "nisu marionete Irana", i da se u Jemenu bore protiv korumpiranog političkog sistema.

Ranije ove godine, Saudijska Arabija i Iran, odnosno vodeće sunitske arapske i šiitske sile u regionu, složile su se da obnove diplomatske odnose, tako ublažvajući višegodišnje tenzije.

Ipak, kako su Huti, poznatiji i kao grupa "Ansar Alah" značajan deo "Osovine otpora" koja se suprotstavlja Izraelu i SAD i sprovodi napade širom regiona od 7. oktobra, mir u Jemenu, ali sa komšijama je "na staklenim nogama".

Komentari (0)

Svet