Fokus

Guverner Njujorka negirao optužbe da je uznemiravao saradnice

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2021

-

23:46

Guverner Njujorka negirao optužbe da je uznemiravao saradnice
Guverner Njujorka negirao optužbe da je uznemiravao saradnice - Copyright Tanjug AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Guverner američke savezne države Njujork Endru Kuomo izrazio je danas uverenje da će na kraju biti oslobođen optužbi za seksualno uznemiravanje, ali je takođe doveo u pitanje neutralnost advokata koji su angažovani da istraže njegovo ponašanje.

Govoreći na svojoj prvoj konferenciji za novinare u skoro dve nedelje, Kuomo je saopštio da ima određenih "pitanja u pogledu nezavisnosti istražitelja angažovanih od strane državne tužiteljke Letiše Džejms.

"Proučite malo istorijat i idite na Gugl, 'proguglajte' nezavisne istražitelje", rekao je Kuomo novinarima na konferenciji za štampu, prenosi AP.

U timu istražitelja imenovani su bivši federalni tužilac Džon Kim i advokatkinja za radno pravo En Klark, a iako nije detaljno obrazložio, čini se da su njegovi komentari upućivali na Kimov rad kao saveznog tužioca koji je pomogao da se usmeri istraga protiv korupcije koja je u zatvor poslala jednog od Kuomovih glavnih saradnika i bliskih prijatelja Džozefa Perkoka, koji je osuđen jer je uzeo više od 300.000 dolara od kompanija koje su želele uticaj na administraciju Kuoma.

Predsedavajući pravosudnog odbora Njujorka Čarls Levin napisao je prošle nedelje pismo guverneru upozoravajući njegovu kancelariju da prestane da omalovažava istražitelje, i poručio da takvo ponašanje može da pošalje zastrašujući signal svim potencijalnim svedocima.

Advokati već mesecima razgovaraju sa nekoliko žena, uključujući i tri bivše službenice u Kuomovom kabinetu, koje su ga optužile da je davao neprimerene komentare o njihovom izgledu, postavljao pitanja o njihovom seksualnom životu i u nekim slučajevima ih, bez njihove saglasnosti, grlio i ljubio.

Kuomo, koji negira ove navode, rekao je da je "nestrpljiv" da Njujorčani saznaju sve činjenice o onome što se stvarno dogodilo.
 

Komentari (0)

Svet