Fokus

Blinken ide u Seul da razgovara o nukelarnim pretnjama iz Pjongjanga

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2023

-

19:33

Blinken ide u Seul da razgovara o nukelarnim pretnjama iz Pjongjanga
Blinken ide u Seul da razgovara o nukelarnim pretnjama iz Pjongjanga - Copyright Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovaraće o porastu pretnji od nuklaernih raketa Severne Koreje tokom posete Seulu sledeće nedelje, rekao je danas američki zvaničnik.

S tim u vezi, pomoćnik državnog sekretara za pitanja istočne Azije i Pacifika Danijel Kritenbrink upozorio je da će Vašington preduzeti odlučne korake u suprotstavljanju pretnjama iz Pjongjanga, prenela je agencija Jonhap.

Američki državni sekretar namerava da poseti Seul u sredu i četvrtak sledeće nedelje u svetlu zabrinutosti od očiglednih priprema Severne Koreje za lansiranje, kako naziva, vojnog izviđačkog satelita i njene sve intenzivnije vojne saradnje sa Rusijom.

Blinken će se sastati sa južnokorejskim predsednikom Jun Suk Jeolom i njegovim najbližim saradnicima, u sklopu njegovog putovanja u pet zemalja, u koja spadaju i odlasci u Izrael, Jordan, Japan i Indiju.

"Sasvim je prirodno da sekretar i njegove južnokrojeske kolege razgovaraju o konstantnim i rastućim tenzijama izazvanih nizom severnokorejskih aktivnosti, pre svega programima nuklearnih i balističkih projektila", rekao je Kritenbrink.

On je naglasio da će SAD nastaviti sa zajedničkim radom sa korejskim i japanskim saveznicima na suprotstavljanju severnokorejskim pretnjama, kao i nastavku striktnog sprovođenja rezolucija Saveta bezbednosti UN, kada je reč o sankcijjama Pjongjangu.

Komentarišući saradnju Moskve i Pjongjanga, on je upozorio da će Vašington nastaviti Severnu Koreju da smatra odgovornom ne samo za kršenja rezolucije SB UN, već i da je vidi kao veliku pretnju miru i stabilnosti.

Upitan da li Blinken planira da uputi zahtev Seulu za pružanje vojne ili humanitarne pomoći Ukrajini i Izraelu, zvaničnik je rekao da su SAD "veoma zadovoljne koliko je Južna Koreja do sada pružila pomoći ukrajinskim prijateljima".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet