Fokus

Bela kuća: Blinken će tražiti od Izraela " lokalizovane humanitarne pauze" u napadima u Gazi

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2023

-

18:33

Bela kuća: Blinken će tražiti od Izraela " lokalizovane humanitarne pauze" u napadima u Gazi
Bela kuća: Blinken će tražiti od Izraela " lokalizovane humanitarne pauze" u napadima u Gazi - Copyright Tanjug/ AP Photo/Jacquelyn Martin

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvaće izraelsku vladu da pristane na kratke prekide vojnih operacija u Gazi kako bi se omogućilo bezbedno oslobađanje talaca i raspodela humanitarne pomoći, saopšteno je danas iz Bele kuće.

Kako prenosi Njujork tajms, do ovakvog saopštenja došlo je nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden u sredu otkrio da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu ranije pristao da nakratko prekine granatiranje 20. oktobra kako bi dvoje Amerikanaca bilo evakuisano iz Pojasa Gaze.

Blinken će doputovati u petak u drugu posetu Izraelu od izbijanja rata sa Hamasom, nakon što je tu zemlju posetio 12. oktobra, a sa njim će u Jerusalim doputovati i novopostavljeni ambasador SAD u Izraelu Džek Lev.

Zvaničnici Bele kuće tvrde da je zahtev za kratke pauze savim drugačiji od opšteg prekida vatre, za koji Bajdenova administracija veruje da bi koristio Hamasu jer bi mu omogućio da se oporavi od intenzivnog izraelskog bombardovanja.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi je ranije ove sedmice rekao da se SAD zalažu za ono što je nazvao ''lokalizovane humanitarne pauze''.

''Ono što smo rekli da treba razmotriti i istražiti su privremene lokalizovane humanitarne pauze kako bi se omogućilo da pomoć stigne do određene populacije, a možda čak i da pomogne u evakuaciji ljudi koji žele da izađu, da se presele na jug Gaze. Mi to podržavamo. U ovom trenutku ne podržavamo prekid vatre'', rekao je Kirbi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet