Fokus

Netanjahu rekao ono što su neki čekali 22 dana, pa obrisao objavu: Zašto se premijer izvinio bezbednosnim službama?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/10/2023

-

11:05

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Jedna ishitrena, a potom obrisana objava na platformi Iks (Tviter) izraelskog premijera Benjamina Netanjahua izazvala je brojne kritike na njegov račun i pokazala da kod izraelskog rukovodstva nema jedinstva. On, naime, u toj objavi prstom upre u obaveštajne službe i krivi ih za greške koje su dovele do napada Hamasa 7. oktobra. Izvinio se, ali to nekim političkim liderima nije bilo dovoljno.

Od kako je počeo rat između Izraela i Hamasa, Izraelci su čekali da čuju ima li ikakve odgovornosti njihovog premijera Benjamina Netanjahua zbog toga što ovaj napad nije sprečen. 

U noći između petka i subote na društvenoj mreži osvanuo je ovaj tvit:

"Ni pod kojim okolnostima i ni u jednoj fazi premijer Netanjahu nije upozoren na ratne namere Hamasa. Naprotiv, svi bezbednosni zvaničnici, uključujuću šefa Saveta bezbednosti i šefa Šin Beta, ocenili su da je Hamas zaustavljen i okrenuli se nagodbi. To je procena koju su sve snage bezbednosti i obaveštajne služve iznova i iznova iznosile premijeru i kabinetu, pa i do izbijanja rata", napisao je Netanjahu.

Deset sati je ovaj tvit bio vidljiv, sačekao je Izraelce kada su se ujutru probudili i bio predmet brojnih kritika i na društvenim mrežama i na klasičnim medijima, a onda ga je premijer obrisao.

"Pogrešio sam. Stvari koje sam rekao posle konferencije za novinare nije trebalo da kažem i izvinjama se zbog toga. Dajem punu podršku svim rukovodiocma obezbeđenja. Dajem podršku načelniku štaba i komandantu i vojnicima koji su na frontu i bore se za zemlju. Zajedno ćemo pobediti", napisao je on.

Na ovakav potez verovatno ga je naterao tvit Benija Ganca, dugogodišneg ministra odbrane, a potom opozicionara, koji je svoj opozicioni status odlučio da prekine i da uđe u ratni kabinet Benjamina Netanjahua. On je napisao, pre nego što je Netanjahu obrisao svoj post, da premijer mora da povuče svoju izjavu i da prestane da se bavi tim pitanjem.

"Kada smo u ratu, vođstvo mora da pokaže odgovornost, da odluči da učini prave stvari i da ojača snage. Svaki drugi postupak ili izjava šteti sposobnosti i snazi ljudi. Premijer mora da povuče svoju izjavu", rekao je  Ganc.

Jair Lapid, čelnik opozicije i bivši premijer, optužio je Netanjahua da je prešao "crvenu liniju" i potkopao vojsku.

Netanjahu odbijao da govori o sopstvenoj odgovornosti

Netanjahu je jedan od retkih izraelskih zvaničnika koji je odbijao da govori o sopstvenoj odgovornosti, a u nameri da pokaže da je izraelsko rukovodstvo jedinstveno prvi put se pojavio na toj konferenciji za novinare zajedno sa ministrom odbrane Galantom i pomenutim Gancom. 

Dok su čelnici izraelske vojske i obaveštajne službe priznali svoje greške koje su dovele do napada, Netanjahu je izbegao odgovornost, stvarajući sve veći jaz između njega i ministarstava. On je rekao da će nakon rata biti vremena za postavljanje teških pitanja, uključujući i njega samog.

Dopisnica Al Džazre Sara Kairat rekla je da Netanjahuov javni "rat riječima" s njegovom vladom dolazi u trenutku kada je on sve više ljut jer nije priznao neuspehe vlade.

"Zanimljivo, (Netanjahu) se izvinio za tvitove… ali se još nije, uprkos kritikama, izvinio niti preuzeo bilo kakvu krivicu što nije mogao da spreči napad, u vreme kada bi vlada jedinstva trebalo da bude ujedinjena", rekla je ona.

"Druga faza" rata

Netanjahuov javni sukob s njegovim obaveštajnim jedinicama dolazi u trenutku kada Izrael započinje ono što je on okarakterisao kao "drugu fazu" rata u Pojasu Gaze, s dodatnim kopnenim upadima koji su dodati neprestanim vazdušnim udarima.

"Tek smo na početku. Uništićemo neprijatelja nad zemljom i ispod zemlje", rekao je Netanjahu na konferenciji za novinare.

Izrael već tri nedelje vrši udare na Gazu kao odgovor na iznenadni napad Hamasa na izraelsku teritoriju u kojem je ubijeno više od 1.400 Izraelaca, uglavnom civila. Izraelski zračni napadi ubili su 8.000 Palestinaca, većinom civila i mnogo dece, te desetkovali veliki deo infrastrukture enklave.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš obnovio je u nedelju pozive na "humanitarnu pauzu" u ratu, rekavši da je situacija u Gazi "iz sata u sat sve očajnija".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet