Fokus

Izrael će dozvoliti drastično veću pomoć Gazi, Ministar Goren pozvao stanovnike da se upute na jug

Komentari

Autor: Euronews, Guardian

29/10/2023

-

11:49

Izrael će dozvoliti drastično veću pomoć Gazi, Ministar Goren pozvao stanovnike da se upute na jug
Izrael će dozvoliti drastično veću pomoć Gazi, Ministar Goren pozvao stanovnike da se upute na jug - Copyright Tanjug AP/Hatem Moussa

veličina teksta

Aa Aa

U narednim danima planirano je da u Gazu stigne drastično više humanitarne pomoći iz Egipta, rekao je Elad Goren iz Kogata, agencije izraelskog ministarstva odbrane koja koordinira komunikaciju sa Palestincima, prenosi Gardijan. Kako se navodi, on je ponovo pozvao stanovnike da se upute na jug.

"Uveli smo humanitarnu zonu u južnom delu Pojasa Gaze, u oblasti Kan Junis. I dalje preporučujemo da civilno stanovništvo koje je evakuisano ide u ovu zonu", rekao je Goren tokom onlajn brifinga.

Nije precizirao da li je reč o postojećem izbegličkom kampu u ovom gradu.

Predstavnik Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija (WFP) i šef kancelarije za Palestinu Samer Abdeldžaber izjavio je da se očekuje da će još 40 kamiona pomoći danas ući u Pojas Gaze.

"Nadamo se da ćemo danas moći da pustimo više kamiona u Gazu – očekuje se da će preći 40 kamiona. Međutim, takođe moram da predočim da to nije dovoljno jer su potrebe ogromne u ovom trenutku u Gazi. Potrebno nam je više od toga", rekao je Abdeldžaber za Si-En-En.

On je objasnio da tih 40 kamiona pomoći zadovoljava dnevne potrebe za milion ljudi, a da je za dva miliona ljudi potrebno 100 kamiona hrane svakodnevno. Prema njegovim rečima, pomoć koja stiže u Gazu uključuje hranu, vodu i medicinske potrepštine, ali ne i gorivo.

Abdeldžaber je ocenio da je prekid telekomunikacionih veza koji se dogodio tokom vikenda predstavljao "veliki izazov" za Svetski program za hranu.

"Nismo mogli da sprovodimo koordinaciju na terenu kako bismo olakšali ulazak kamionima. Srećom, nakon 36-časovnog prekida komunikacija, situacija se postepeno poboljšava", rekao je on.

Podsetimo, UN su u petak saopštile da su se osnovne usluge u Gazi urušile, ostavljajući ljude izložene velikim epidemijama bolesti jer su ulice bile preplavljene kanalizacijom, a hrana, voda i lekovi su nestali.

Ranije danas objavljeno je i da je hiljade stanovnika Gaze provalilo u skladišta i distributivne centre palestinske agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNRWA) kako bi uzeli brašno i "osnovne stvari za preživljavanje", saopštila je ta organizacija.

"Ovo je zabrinjavajući pokazatelj da je društveni poredak počeo da se urušava, tri nedelje nakon početka rata i opsade Gaze", saopšteno je iz UNRWA.

Tanjug AP/Hatem Ali

 

Jedno od skloništa locirano je u Der al-Balahu, gde UNRWA čuva namirnice pristigle iz humanitarnih konvoja koji su došli u Gazu iz Egipta. Isporuka pomoći Gazi je obustavljena otkako je Izrael počeo bombardovanje ove palestinske enklave kao odgovor na napad militantne organizacije Hamas.

Iz ove agencije navode da zalihe ponestaju, kao i da je humanitarna pomoć koja dolazi u Pojas Gaze kamionima iz Egipta nedovoljna. Kako su dodali, sadašnji sistem dovođenja humanitarnih konvoja u Gazu "vodi u propast".

"Potrebe zajednice su velike, ako ništa, makar samo za osnovni opstanak, dok je pomoć koju dobijamo oskudna, nije dovoljna", navedeno je.

UNRWA ističe da je njena sposobnost da pomogne narodu u Gazi znatno otežana zbog vazdušnih napada u kojima je ubijeno 50 pripadnika Agencije UN.

Prošle sedmice su počeli da pristižu kamioni sa neophodnom pomoći, a kako je pisao Politiko, zvaničnici su upozoravali da je potrebno mnogo više kamiona humanitarne pomoći na dnevnom nivou. Prošle sedmice, naime, iz Ujedinjenih nacija poručili su da je na pomolu velika humanitarna katastrofa i da se 2,3 miliona stanovnika Gaze nalazi na ivici gladi zbog blokade tog grada. Na to je u intervjuu za Politiko, upozorila Sindi Mekejn, izvršna direktorka Svetskog programa za hranu UN.

Zvaničnici UN su saopštili da i dalje ovo nije dovoljna količina pomoći i da će za zadovoljenje osnovnih potreba biti potrebno oko 100 kamion sa humanitarnom pomoći.

"Već se procenjuje da u Libanu ima oko 1,5 miliona sirijskih izbeglica te da bi svako veće raseljavanje Libanaca iz južnog Libana u slučaju daljeg produbljivanja sukoba između Izraela i Hezbolaha koji podržava Iran, saveznika Hamasa, imalo katastrofalne posledice", rekao je prošle nedelje regionalni direktor humanitarne organizacije Mercy Corps, Arno Kvemin. 

Komentari (0)

Svet