Fokus

Saudijska Arabija oštro osudila izraelski napad na izbeglički kamp

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2023

-

09:11

Saudijska Arabija oštro osudila izraelski napad na izbeglički kamp
Saudijska Arabija oštro osudila izraelski napad na izbeglički kamp - Copyright AP Photo/Mohammed Dahman

veličina teksta

Aa Aa

Saudijska Arabija danas je kritikovala napad izraelskih snaga na izbeglički kamp Džabalija u severnoj Gazi i poručila da u "potpunosti  osuđuje ponovljeno gađanje gusto naseljenih civilnih oblasti od strane izraelskih snaga".

U izraelskom napadu, za koji je saopšteno da je ciljao komandanta Hamasa, u gusto naseljenom kampu u utorak ubijen je veliki broj ljudi i prouzrokovana katastrofalna šteta, saopštili su za CNN očevici i medicinski radnici u palstinskoj enklavi.

"Kraljevina Saudijska Arabija najoštrije osuđuje nehumane napade izraelskih okupacionih snaga na izbeglički kamp Džabalija u opkoljenom pojasu Gaze, koji su prouzrokovali smrt i ranjavanje velikog broja nevinih civila“, saopštilo je saudijsko ministarstvo spoljnih poslova na X platformi (Tviter).

U saopštenju se, između ostalog, dodaje da ponovni napadi na gusto naseljena civilna područja od strane Izraela predstavljaju kontinuirano kršenje međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava.

"Teška humanitarna situacija koja proističe iz tekuće eskalacije ne može se opravdati", kaže se u saopštenju saudijskog ministarstva, uz napomenu da su "hitni prioriteti zaustavljanje krvoprolića, zaštita civila i prekid vojnih operacija“.

AP Photo/Abdul Qader Sabbah

 

U saopštenju se ističe da bi nepoštovanje ovih principa "neizbežno dovelo do humanitarne katastrofe za koju odgovornost snose izraelska okupacija i međunarodna zajednica".

Saudijska Arabija je poslednjih meseci vodila pregovore o normalizaciji odnosa sa Izraelom, nešto što je prestolonaslednik Mohamed bin Salman u septembru opisao  kao "najveći istorijski dogovor od Hladnog rata", prenosi CNN.

Hamasov napad 7. oktobra na Izrael i opsada Pojasa Gaze od strane izraelske vojske kao odgovor, ponovo su palestinsko pitanje gurnuli u žižu međunarodne javnosti i uticale na usporavanje procesa normalizacije odnosa između arapskih država i Izraela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet