Fokus

Još jedan upliv milijardera u ratne sukobe: Kako se Ilon Mask "posvađao" sa Izraelom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/10/2023

-

15:46

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je izraelska vojska prekinula telefonske i internet veze u Pojasu Gaze, vlasnik Starlinka Ilon Mask kaže da će osigurati povezivanje satelita sa Gazom kako bi humanitarne organizacije imale vezu sa ostatkom sveta.

Potez Izraela, u kojem je onesposobljen ionako slab internet u pojasu Gaze, izazvao je brojne kritike širom sveta. Najpre je američka političarka Aleksandrija Okasio-Kortez osudila nestanak komunikacione mreže u Gazi, navodeći da su SAD u prošlosti "osuđivale ovakvu praksu".

"Prekidanje svake komunikacije u populaciji od 2,2 miliona je neprihvatljivo. Ugroženi su novinari, medicinski radnici, humanitarni napori i nevini civili. Ne znam kako se takav čin može braniti", rekla je Kortez.

Na sve to odgovorio je vlasnik kompanije Starlink Ilon Mask rekavši da će obezbediti internet za humanitarne organizacie u Gazi.

Starlink predstavlja grupu satelita koja pruža internet u više od 60 zemalja, a izjava njenog vlasnika izazvala je vapaje među palestinskim aktivistima da je Gazi potreban internet. 

Maskovu najavu pozdravila je i Svetska zdravstvena organizacija, a njen čelnik Tedros Adanom Gebrejesus zahvalio se milijarderu. 

"Zaista bismo mogli imati koristi od Starlinka da pokušamo da stupimo u kontakt sa našim osobljem i zdravstvenim ustanovama u Gazi. Kako to možemo da ostvarimo?", izjavio je generalni direktor SZO.

Međutim, dok je deo javnosti pozdravljao Maskovu odluku, iz Izraela je stigao hladan tuš.

Ministar telekomunikacija Šlomo Karhi napisao na drušvenoj mreži Iks da će Izrael upotrebiti sva sredstva kako bi sprečio Maska da iskoristi Starlink i uspostavi internet konekciju u području Gaze. On je upozorio da bi Hamas u tom slučaju iskoristio internet za svoje terorističke ciljeve, navodeći da će njegova kancelarija prekinuti sve veze sa kompanijom koju vodi Mask.

Nakon reakcije Izraela Mask je napisao da nije naivan i da će uz pomoć vlada SAD-a i Izraela procenjivati kome je zaista za humaniarne svrhe potreban internet u ratnom području.

Ovo nije prvi put da se Mask preko svoje kompanije upliće u ratne sukobe. Od početka rata u Ukrajini milijarder je obezbedio toj zemlji internet kako bi mogla da ga koristi u ratu sa Rusijom. Međutim, odnosi Ilona Maska i Ukrajine su zahladneli, nakon što je Ukrajina pokušala da iskoristi Starlink za napad na Krim. 

Isključenje telefona i interneta u Pojasu Gaze počelo je u petak, 27. oktobra, što je kako ističe AFP, izolovalo ljude iz tog područja od ostatka sveta i jedne od drugih u subotu, dok je Izrael intenzivirao svoj vazdušni i kopneni napad.

 

Komentari (0)

Svet