Fokus

"Klasična ruska retorika": SAD odbacile optužbe Rusije da stoje iza nereda na aerodromu u Dagestanu

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2023

-

14:01

"Klasična ruska retorika": SAD odbacile optužbe Rusije da stoje iza nereda na aerodromu u Dagestanu
"Klasična ruska retorika": SAD odbacile optužbe Rusije da stoje iza nereda na aerodromu u Dagestanu - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države su odbacile optužbe Rusije da Ukrajina i Zapad stoje iza antisemitskih nereda na aerodromu u ruskoj republici Dagestan.

"Klasična ruska retorika. Kada nešto krene po zlu u vašoj zemlji, vi okrivite nekog drugog", rekao je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, prenosi Gardijan.

On je dodao da Zapad nije imao nikakve veze sa incidentom na aerodromu u Mahačkali.

"Ovo su samo mržnja, netrpeljivost i zastrašivanje. Neki ljudi će to uporediti sa pogromima kasnog 19. i ranog 20. veka i mislim da je to verovatno prikladan opis, s obzirom na ono što smo tamo videli", rekao je Kirbi.

Optužbe Moskve je odbacio i portparol Stejt departmenta Metju Miler, koji je poručio da je reč o "apsurdnim" navodima.

"Pozivamo ruske vlasti da javno osude ove nasilne proteste, da pozovu na odgovornost sve koji su uključeni i da osiguraju bezbednost Izraelaca i Jevreja u Rusiji", poručio je Miler.

Ruske vlasti su dosad privele 83 osobe koje su učestvovale u antisemitskom protestu na aerodromu u Mahačkali, nakon sletanja aviona iz Tel Aviva. Tokom nereda povređeno je 20 demonstranata i devet policajaca, od kojih su dvojica hospitalizovana.

"Nastavlja se istraga u cilju identifikacije i privođenja organizatora i učesnika masovnih nereda na aerodromu u Mahačkali", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Komentari (0)

Svet