Fokus

Neredi na aerodromu u Dagestanu, "meta" putnici iz Izraela: Povređeno 20, privedeno 60 osoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/10/2023

-

14:38

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Propalestinski demonstranati sukobili su se sa policijom na ruskom aerodromu u Dagestenu tražeći putnike koji dolaze iz Izraela. U neredu koji je ličio na stampedo, povređeno je 20 ljudi, među kojima je i nekoliko policajaca. Pojedini imaju teške povrede, a dvoje su u kritičnom stanju, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Dagestana.

Do incidenata na  aerodromu "Mahačkali" u ruskoj republici Dagestan došlo je nakon što je jedan Telegram kanal pozvao ljude da se okupe na aerodromu i da tamo traže "svakog Jevreja". 

Na društvenim mrežama su se pojavili snimci demonstranata koji su najpre tražili od zaposlenih da im pokažu gde se nalaze putnici iz Izraela, nakon čega su došli na pistu, okruživši avion iz Tel Aviva.

 

Okupljeni su mahali palestinskim zastavama uz antisemitske parole, pojedini su uzvikivali Alah Uekber". Jedan putnik je ispričao da su ga pustili nakon što je identifikovan kao "nejevrejin" uz rečenicu "danas ne diramo nejevreje".

 

Policija sprečila nerede

U međuvremenu, iz ruske vazduhoplovne agencije Rosavijacija kažu da su bezbednosne snage stavile situaciju pod kontrolu, nakon čega je Savet bezbednosti Rusije saopštio da su pozivi na okupljanje došli sa društvenih mreža. 

Nadležni iz ruske vlasti su saopštili da je oko 60 osoba privedeno, a da je identifikovano više od 150 učesnika u neredima. Vlasti su zatvorile aerodrom i poručili da neće biti otvoren do utorka.

 

 

Izrael traži od Rusije da zaštiti Jevreje, SAD osudio napadače

Izrael je zatražio od ruskih vlasti da zaštiti sve izraelske državljane i Jevreje i da kazne one koji su izazvali incident na aerodromu u Mahačkali. Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je izraelski ambasador u Moskvi u kontaktu sa ruskim vlastima, dodajući da Izrael "ozbiljno gleda na pokušaje da se bilo gde naudi izraelskim državljanima i Jevrejima".

Oglasila se i Bela kuća, a portparolka saveta za nacionalnu bezbednost SAD-a Adrijen Votson oštro je osudila događaj u na aerodromu nazivajući ga "antisemitskim protestom u Dagestanu".

"SAD nedvosmisleno stoje uz celu jevrejsku zajednicu dok smo svedoci porasta antisemitizma širom sveta. Nikada ne može da postoji izgovor ili opravdanje za antisemitizam", rekla je portparol iz Bele kuće.

Guverner Dagestana Sergej Melikov osudio je upad demonstranata na aerodrom, u objavi na Telegram kanalu, navodeći da "nema ničeg časnog u vređanju stranaca i pretraživanju njihovih džepova i traženju pasoše".

Melikov je upad demonstranata ocenio kao "nož je u leđa" dagestanskim rodoljubima, poput onih koji se bore u Ukrajini u sastavu ruskih oružanih snaga.

Dagestan na strani Gaze, ali ne želi nemire

Dagestan je ruska republika na severnom Kavkazu u kojoj su 80 odsto građana islamske veroispovesti. A od početka sukoba u Izraelu, a potom i u pojasu Gaze, svakodnevni su antizraelski protesti u ovoj zemlji. 

Vlada Dagestana je izrazila podršku Gazi, području naseljenom Palestincima koje je nedeljama na udaru izraelske vojske, ali apelujući na svoje građane da ostanu mirni i ne učestvuju u ovakvim protestima.

Komentari (0)

Svet