Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Galant: Izraelska vojska u Pojasu Gaze napreduje u skladu sa planom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/11/2023

-

08:14

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 28 dana. Izraelska vojska tvrdi da je pokrenula masovne napade na položaje Hezbolaha u Libanu, dok Hezbolah navodi da je pogodio 19 lokacija izraelske vojske duž granice. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu saopštava da su borbe u Pojasu Gaze dostigle vrhunac, kao i da trupe njegove zemlje beleže veliki napredak u istoimenom gradu. Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod upravom Hamasa, navodi da je od početka sukoba ubijeno više od 9.000 Palestinaca. 

Ključni događaji:

  • IDF: Potpuno opkoljen grad Gaza, primirje trenutno nije na dnevnom redu
  • Izraelski zvaničnici ističu da im je prvi cilj slom Hamasa,pa oslobađanje talaca
  • Blinken će tražiti od Izraela kratke humanitarne pauze u napadima u Gazi
  • Palestinci: Izraelske snage ubile muškarca na Zapadnoj obali
  • Netanijahu: Borbe u Gazi dostigle vrhunac
  • Najmanje 15 ljudi ubijeno u izraelskom granatiranju kampa Bureidž u Gazi

Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.35 Politiko: SAD tražile od Izraela objašnjenje zbog napada na izbeglički kamp

Američki zvaničnici tražili su od izraelske vojske da objasni vazdušni napad koji je izvela na gusto naseljeni izbeglički kamp Džabalija u Pojasu Gaze ranije ove nedelje, u kojem je ubijeno više desetina ljudi, prenosi Politiko pozivajući se na neimenovane američke i izraelske zvaničnike. 

Prema rečima jednog američkog zvaničnika, administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena tražila je od Izraela da "detaljno objasni razmišljanje i proces" koji su prethodili napadu na izbeglički kamp Džabalija.Kako je dodao, od Izraela je traženo da izvede "precizno gađanje" kako bi izbegao da naškodi civilima. 

23.27 Izrael zabranio kamionu sa pakovanjima kiseonika da pređe u Gazu

Izraelski inspektori su otkrili nekoliko pakovanja kiseonika namenjenih za provetravanje tunela kojima upravljaju terorističke grupe u Gazi, izjavila su dvojica neimenovanih izraelskih zvaničnika za Tajms of Izrael.

"Ona nisu bila za upotrebu u bolnicama, već ispod njih. Zbog toga su bila prokrijumčarena među kutijama kolačića", rekao je jedan od zvaničnika i dodao da je svoj robi sa kamiona u kojoj su pronađena pakovanja kiseonika zabranjen ulazak u Gazu. Međutim, nijedan zvaničnik nije pokazao fotografiju tih pakovanja kiseonika, niti su rekli koja organizacija je odgovorna za slanje tog kamiona.

23.17 SAD potvrdile da njeni dronovi za nadzor preleću Pojas Gaze

SAD su danas potvrdile da njene nenaoružane bespilone letelice, odnosno dronovi, preleću Pojas Gaze još od kako je palestinska militantna grupa Hamas izvršila napad na Izrael 7. oktobra.

Portparol Pentagona Patrik Rajder je istakao da je uloga tih dronova bila da deluju kao podrška u nastojanjima da se oslobode taoci Hamasa.

''SAD sprovode nenaoružane letove bespilotnim letelicama iznad Gaze, a takođe daju savete i pružaju pomoć kako bi podržale našeg izraelskog partnera dok radi na povratku talaca'', navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

22.05 CNN: Izraelske kopnene snage približavaju se gradu Gazi

Izraelske kopnene snage približavaju se gradu Gazi, najvećem i najgušće naseljenom gradu u toj palestinskoj enklavi, pokazuju satelitski snimci i video-snimci, prenosi CNN. 

"Izraelske odbrambene snage (IDF) okružuju Pojas Gaze iz vazduha, sa kopna i mora, a okruile su i grad Gazu i njegovu okolinu", rekao je ranije danas portparol IDF Danijel Hagari. On je istakao da borci IDF-a ostvaruju napretke u borbama, tokom kojih uništavaju nadzemnu i podzemnu infrastrukturu palestinske militantne grupe Hamas i ''eliminišu teroriste''.

21.59 Palestinsko ministarstvo: Ubijeno 20 osoba u napadu na školu u Pojasu Gaze

Najmanje 20 osoba je ubijeno, a više desetina je ranjeno u izraelskom napadu na školu kojom upravlja agencija Ujedinjenih nacija u Pojasu Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze. Kako prenosi Al Džazira, pogođena je škola ''Osama Ben Zaid'' na severu Pojasa Gaze u kojoj su se nalazili interno raseljeni Palestinci, koji su tu pokušali da pronađu sklonište.

21.40 Honduras opozvao svog ambasadora u Izraelu

Ministarstvo spoljnih poslova Hondurasa saopštilo je danas da je pozvalo svog ambasadora u Izraelu na konsultacije zbog, kako je navelo, izraelskog kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Pojasu Gaze, prenosi Rojters. 

Honduras je poslednja latinoamerička zemlja koja je opozvala svog ambasadora pošto su to prethodno učinili Kolumbija i Čile, kao odgovor na akcije Izraela u Pojasu Gaze.

21.30 Izrael poziva građane da preispitaju putovanja u inostranstvo i budu oprezni

Izrael je danas pozvao svoje građane da preispitaju putovanja u inostranstvo i budu na oprezu dok borave u inostranstvu, u vreme kada se beleži porast antisemitskih incidenata i nasilja proteklih nekoliko nedelja.

Izraelski savet za nacionalnu bezbednost i Ministarstvo spoljnih poslova ukazali su da je širom sveta primećen "značajan porast antisemitizma i huškanja protiv Izraela, zajedno sa nasilnim napadima na Izraelce i Jevreje, koji su opasni po život".

20.50 Ministri spoljnih poslova arapskih zemalja sutra na samitu sa Blinkenom

U prestonici Jordana Amanu sutra će biti održan samit šefova diplomatija arapskih zemalja i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o ratu između palestinske militantne grupe Hamas i Izraela, saopšteno je danas iz kabineta ministra spoljnih poslova Jordana Ajmana Safadija.

Na samitu će učestvovati ministri spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Katara i Egipta, kao i generalni sekretar Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije Husein al-Šeik, prenosi Tajms of Izrael.

20.20 Izrael gađao vozilo hitne pomoći; Palestinski zvaničnici: Ubijeno 15 ljudi

Najmanje 15 osoba je ubijeno, a 50 je ranjeno u današnjem vazdušnom napadu Izraela na vozilo hitne pomoći u Pojasu Gaze, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici. 

Izrael tvrdi da su se u vozilu nalazili militanti, dok zdravstveni zvaničnici u Pojasu Gaze pod kontrolom Hamasa, kažu da je vozilo evakuisalo povređene sa severa na jug te enklave, prenosi Rojters. Izrael je preuzeo odgovornost za vazdušni napad na vozilo Hitne pomoći, koje je, kako se tvrdi u saopštenju Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), koristila "teroristička ćelija Hamasa". 

19.47 SAD upozorile Hezbolah da ne pokušava da iskoristi rat između Izraela i Hamasa

SAD pozivaju libansku militantnu grupu Hezbolah da ne ''koristi'' rat između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, nakon što je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah rekao da su ''sve opcije otvorene''. '

'Mi i naši partneri smo jasno rekli: Hezbolah i drugi akteri, državni ili nedržavni, ne bi trebalo da pokušavaju da iskoriste tekući sukob'', rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, prenosi Tajms of Izrael.

On je istakao da se SAD neće upuštati u ''rat rečima''.

''SAD ne traže eskalaciju ili širenje sukoba koji je Hamas doneo u Izrael. Ovo ima potencijal da postane krvaviji rat od rata Izraela i Libana 2006. SAD ne žele da se sukob proširi na Liban'', rekao je on.

19.46 Galant: Izraelska vojska u Pojasu Gaze napreduje u skladu sa planom

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je da izraelske snage koje deluju u Pojasu Gaze napreduju "u skladu sa planom" i poručio da će se napadi na "teroriste Hamasa" samo povećati.

"Snage nastavljaju i napreduju u skladu sa planom i jako gađaju neprijatelja", naveo je Galant tokom sastanka u južnoj komandi izraelske vojske u Berševi, prenosi Tajms of Izrael. Galant je dodao da će se "sistematski napad na teroriste Hamasa" nastaviti i pojačati, saopšteno je iz njegovog kabineta.

18.35 Blinken tražio od Netanjahua humanitarnu pauzu u borbama protiv Hamasa

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se danas u Tel Avivu sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom kako bi zatražio humanitarnu pauzu u borbama protiv palestinske militantne grupe Hamas u Gazi.

On je istakao da se mora učiniti više na zaštiti palestinskih građana i naglasio da se rat ne sme proširiti na druga područja na Bliskom istoku.

"Američka administracija će preduzeti korake neophodne da spreči neprijatelje Izraela, koji povlađuju Hezbolahu, da otvore drugi front. Posvećeni smo odvraćanju od agresije sa bilo kog dela i preduzećemo neophodne korake da se izborimo sa tim“, rekao je on na konferenciji za novinare, dodajući da SAD ostaju apsolutno odlučne u tom pogledu.

Tanjug AP/Jonathan Ernst/Pool Photo via AP

 

16.30 Napadnuto vozilo palestinskog Crvenog polumeseca kod bolnice Al Šifa

Palestinski Crveni polumesec (PRCS) saopštio je da danas da je pogođeno njihovo vozilo u blizini bolnice Al Šifa u Pojasu Gaze.

"Napadnuto je vozilo PRCS dok je bilo ispred bolnice Al Šifa. Osoblje je bezbedno", navodi se u objavi te humanitarne organizacije na društvenoj mreži X (Tviter).
Iz PRCS-a su dodali da se nastavljaju izraelski vazdušni udari u blizini bolnice Al Kuds u oblasti Tel el Hava u Gazi.

16.20 Borelj: Zaštititi civile i izbeći civilne žrtve u sukobu Izraela i Hamasa

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je danas, nakon razgovora sa šefom izraelske diplomatije Elijem Koenom, da je potrebno zaštititi civile i izbeći civilne žrtve.

"Razgovarao sam danas sa Elijem Koenom kako bih izrazio posvećenost Evropske unije bezbednosti Izraela, kao i podršku naporima da se oslobode taoci. Naglasio sam da je potrebno da se zaštite civili, izbegnu civilne žrtve i poboljša pristup humanitarnoj pomoći", napisao je Borelj na društvenoj mreži X (Tviter).On je dodao da su potrebne hitne humanitarne pauze kako bi se osigurala bezbedna isporuka pomoći u Pojas Gaze.

16.08 Netanijahu: Odbijamo prekid vatre koji ne uključuje oslobađanje svih talaca

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je danas da odbija bilo kakav privremeni prekid vatre u ratu protiv Hamasa koji ne uključuje oslobađanje svih talaca.

"Izrael odbija privremeni prekid vatre koji ne uključuje oslobađanje naših talaca. Izrael neće omogućiti ulazak goriva u Gazu i protivi se slanju novca u Pojas Gaze", poručio je Netanijahu u televizijskom obraćanju, prenosi Tajms of Izrael.

Dodao je da Izrael neće stati dok ne bude pobedio.

Tanjug/AP/Ronen Zvulun

 

"Uništićemo Hamas, vratićemo taoce i osigurati bezbednost naših građana i dece", rekao je Netanijahu.

On je pohvalio izraelske vojnike, rekavši da oni "danonoćno ubijaju teroriste u Gazi", uz blisku saradnju kopnenih i vazdušnih snaga izraelske vojske (IDF).

Upozorio je izraelske neprijatelje na severu (Hezbolah) da ne eskaliraju sukob jer će im to biti "skupa greška".

"Ne možete ni da zamislite koliko bi vas to skupo koštalo", upozorio je izraelski premijer.

15.41 Papa Franja razgovarao telefonom sa palestinskim predsednikom

Papa Franja i palestinski predsednik Mahmud Abas razgovarali su telefonom u četvrtak, u kasnim popodnevnim satima, rekao je danas novinarima portparol Vatikana Mateo Bruni, prenosi Vatikan njuz.

Prema palestinskoj novinskoj agenciji Vafa, palestinski predsednik je izrazio zahvalnost za papinu podršku izgradnji mira u regionu.

Abas je naglasio vitalnu važnost da Vatikan nastavi sa svojim naporima da osigura trenutni prekid vatre, naglašavajući potrebu da se civili poštede užasa rata.

On je ukazao na hitnost uspostavljanja stalnih humanitarnih koridora za isporuku medicinskih i prehrambenih zaliha i snabdevanje vodom i strujom u Gazi.

14.50 Blinken održao konferenciju u Izraelu

Američki državni sekretar Entoni Blinken održao je konferenciju za novinare u Izraelu. Kaže da se vratio u ovaj region kako bi osigurao da se takav napad nikada više ne bi ponovio i da bi stvorio "veoma drugačiju budućnost i za Izraelce i za Palestince".

14.13 Lider Hezbolaha počeo svoj govor

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah svoj govor je počeo odavanjem počasti libanskim i palestinskim "mučenicima" koji su poginuli u sukobu sa Izraelom. "Ako ste hteli da rat sa svim pravima etički, moralno i verski, ne možete ga naći", dodaje on.

Lider Hezbolaha je opisao napad Hamasa kao "veliki i sveti", rekavši da su ga "stoprocentno izveli Palestinci".

"Nije bilo negativne strane ove operacije i nisu mogli drugačije", rekao je on.

Rekao je i da su jedini krivac za ono što se dešava u Gazi, Sjedinjene Američke Države.

"SAD su protiv prekida vatre, protiv svega. Moraju da uzmu u obzir šta sve čine ljudima u regionu", kaže Nasralah.

Objasnio je i poziciju Hezbolaha i okruženje u Libanu, te izrazio svoju zahvalnost onima u Jemenu i Iraku koji su "učestvovali u ovoj bici".

 

Prinstscreen YouTube/Sky News

 

 

On kaže da se "Oluja al Aksa", kako Hamas naziva svoje napade na Izrael, proširila na više frontova, kao i da je izazvala "bezbednosni i psihološki zemljotres u Izraelu, koji će imati strateški uticaj na budućnost tog entiteta".

"Ostvarila je strateške rezultate koji će uticati na sadašnjost i budućnost ovog entiteta", poručio je i nastavio:

"Bitka se nastavlja"

Govoreći o životu u Gazi, on kaže da više od dva miliona ljudi živi na "malom području" i da imaju "veoma težak život".

"Oni svakodnevno ubijaju naše ljude", rekao je.

13.34 Komandant Hamasa poginuo u vazdušnim napadima IDF na Gazu

Komandant Hamasovog bataljona Sabra Tel al-Hava ubijen je u vazdušnom napadu u četvrtak uveče, objavile su danas Izraelske odbrambene snage (IDF) i Izraelska bezbednosna služba (Šin Bet) u zajedničkom saopštenju.

"Borbeni avioni IDF, delujući na osnovu preciznih vojnih obaveštajnih podataka, ubili su Mustafu Dalula, komandanta bataljona Sabra Tel al-Hava, koji je odigrao veliku ulogu u Hamasovoj borbi protiv vojnika IDF u Pojasu Gaze. Dalul je takođe bio na brojnim pozicijama u Hamasovom bataljonu i brigadi grada Gaze tokom poslednjih godina", ističe se u saopštenju, prenosi Džerusalem post.

13.18 Roditelji supruge škotskog premijera napustili Pojas Gaze preko prelaza Rafa

Škotski premijer Humza Jusaf saopštio je danas da su roditelji njegove supruge napustili Pojas Gaze gde su bili u poseti porodici. "Sa velikim zadovoljstvom potvrđujemo da su Nadijini roditelji jutros napustili Pojas Gaze preko graničnog prelaza Rafa", naveo je Jusaf u saopštenju. Dodao je da su prethodne nedelje za njegovu porodicu bile "živa noćna mora". "Iako osećamo veliko olakšanje, srca su nam slomljena zbog ljudi koji i dalje pate u Gazi", naveo je škotski premijer.

profimedia

 

12.55 Porodice otetih talaca blokirale sedište izraelske vojske u Tel Avivu

Porodice otetih talaca koji su u zarobljeništvu militantnog Hamasa blokirali su put ispred sedišta izraelske vojske u Tel Avivu, vojne baze Kirja. Porodice su saopštile da nameravaju da ostanu na ulazu u Kirju, gde se nalazi sedište izraelske vojske, sve dok premijer Benjamin Netanijahu javno ne proglasi da "nema prekida vatre dok se ne oslobode svi taoci", preneo je "Tajms of Izrael". Saobraćaj na centralnom putu Šaul Hemeleh je blokiran.

Associated Press

12.25 Hagari: IDF u veoma visokoj pripravnosti na granici prema Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) su u "veoma visokoj pripravnosti" duž severne granice Izraela, izjavio je danas portparol izraelske vojske Danijel Hagari. Na severnoj granici Izraela sa Libanom poslednjih nedelja došlo je do sukoba između islamističke grupe Hezbolah i izraelske vojske, preneo je BBC.

12.23 UNRWA: U Pojasu Gaze uništeno blizu 50 naših objekata

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) saopštila je danas da je blizu 50 njenih zgrada i imovine širom Pojasa Gaze oštećeno, a neke su bile "direktno pogođene", saopšteno je na sajtu UNRWA. "To uključuje UN škole i zgrade koje se koriste kao skloništa, gde je UNRWA trenutno smestila oko 700.000 ljudi", saopštila je UNRWA na društvenim mrežama.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) saopštila je ranije u toku dana da je u izraelskim napadima u četvrtak ubijeno najmanje 23 ljudi, koji su se skrivali u UNRWA skloništima, gde se nalazi oko 20.000 raseljenih ljudi u Gazi.

Od 7. oktobra, ubijena su 72 člana UNRWA u Gazi.

Associated Press

11.27 UN traže 1,2 milijarde dolara za hitnu pomoć Pojasu Gaze i Zapadnoj obali

UN su zatražile 1,2 milijarde dolara za slanje hitne pomoći za oko 2,7 miliona Palestinaca u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali. „Troškovi zadovoljavanja osnovnih potreba 2,7 miliona ljudi, što je celokupna populacija Gaze i 500.000 ljudi na okupiranoj Zapadnoj obali, procenjuju se na 1,2 milijarde dolara“, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA), prenosi Rojters.

Tanjug AP/Abed Khaled

 

11.22 Izrael oslobodio nekoliko stotina palestinskih radnika i vratio ih u Gazu

Izrael je oslobodio nekoliko stotina palestinskih radnika, koji kažu da su bili držani u izraelskim zatvorima, od početka napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra. Radnici su odvedeni autobusima u blizinu Pojasa Gaze i prešli su preške u palestinsku enklavu preko graničnog prelaza Kerem Šalom, preneo je "Tajms of Izrael". Izraelske grupe za ljudska prava rekle su da su radnici imali radne dozvole koje su im ukinute i obrisan je svaki trag njihovog pređašnjeg statusa, čime su ostali, kako se navodi, u pravnom vakuumu.

10.45 Izrael napao blizu bolnice Al Kuds u Gazi, najmanje 21 osoba povređena u bolnici

Najmanje 21 osoba je povređena u bolnici Al Kuds u gradu Gazi, u izraelskim vazdušnim napadima na kvart Tal Al-Hava, saopštio je danas palestinski Crveni polumesec. Blizu 14.000 raseljenih iz Pojasa Gaze potražilo je utočište u bolnici Al Kuds, drugoj po veličini bolnici u palestinskoj enklavi, prenosi CNN. Crveni polumesec objavio je snimak na kojem se vidi razbijeno staklo na podu bolnice, dok zdravstveni radnici nose decu, a lekari brinu o ženi sa povredom noge.

10.42 Francuska: Brojna hapšenja i proterivanja zbog grafita Davidovih zvezda

U Francuskoj su se od 7. oktobra, kada je Hamas napao Izrael, povećali grafiti sa Davidovom zvezdom, a policija u Parizu pokrenula je istragu nakon što se desetine simbola pojavilo na zgradama. Prošlog petka uhapšeno je dvoje državljana Moldavije, muškarac i žena, koji su priznali da su iscrtavali Davidove zvezde po nalogu neidentifikovane osobe iz Rusije, rečeno je briselskom portalu Politiko u Tužilaštvu.

"Njih dvoje, koji nisu javno identifikovani, uhapšeni su zbog oštećenja imovine povezane sa poreklom, rasom, etničkom pripadnošću ili verom, nakon što ih je lokalni stanovnik video kako crtaju plavu zvijezdu na zidu, koja je istog dana obrisana", saopštilo je parisko tužilaštvo i dodalo da je sudski postupak protiv para prekinut jer su u međuvremenu proterani iz Francuske.

Jevrejska opština Beograd

 

10.33 Izraelske trupe ubile sedam Palestinaca na Zapadnoj obali

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da su se njene jedinice sukobile sa palestinskim naoružanim napadačima i izgrednicima na Zapadnoj obali tokom noći, dok su rušile kuću pripadnika militantnog pokreta Hamas, koji je optužen za učešće u smrtonosnom napadu u februaru. Ministarstvo zdravlja Palestinske uprave u Ramali saopštilo je da su izraelske snage tokom noći ubile sedam Palestinaca na Zapadnoj obali, prenosi Tajms of Izrael.

09.08 UAE upozorava na rizik od širenja sukoba u Gazi

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) upozorili su danas da postoji stvarna opasnost od širenja sukoba palstinske militantne grupe Hamas i Izraela, dodajući da intenzivno rade na obezbeđivanju humanitarnog prekida vatre. "Dok nastavljamo da radimo na zaustavljanju ovog rata ne možemo da ignorišemo širi kontekst i neophodnost da smanjimo temperaturu u regionu koja se približava tački ključanja", izjavio je ministar spoljnih poslova UAE Nura al Kabi.

08.57 Lider Hezbolaha se obraća javnosti, prvi put od početka rata Izraela i Hamasa

Generalni sekretar libanskog militantnog pokreta Hezbolah Hasan Nasralah danas će se obratiti javnosti, prenosi Gardijan. Lider snažne šiitske organizacije koju podržava Iran, prvi put će se danas javno oglasiti od početka rata između Izraela i Hamasa, u kojem Hezbolah napadima na izraelske snage pomaže palestinske militante. „Nismo još videli nikakve indikacije da je Hezbolah spreman da krene u punoj snazi. Videćemo šta ima da kaže”, saopštio je portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi, komentarišući najavu obraćanja lidera Hezbolaha.

profimedia

 

08.55 IDF: Ubijen komandant Hamasa koji je imao ključnu ulogu u komandovanju u borbama

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su u vazdušnom upadu na Pojas Gaze ubile komandanta Hamasovog bataljona Sabra-Tel al-Hava, Mustafu Dalula, koji je, kako je navedeno, "imao ključnu ulogu u rukovođenju borbama protiv snaga IDF u Pojasu Gaze“. IDF navodi da su borbeni avioni, helikopteri i artiljerija ubile još nekoliko pripadnika Hamasa, prenosi Tajms of Izrael.

08.04 Blinken u Izraelu

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je u Izrael gde se očekuje da će razgovarati sa izraelskom vladom, prenosi BBC. Očekuje se da će na privremeni prekid vatre u Gazi kako bi se obezbedila humanitarna pomoć.

Profimedia

 

08.00 Još četiri izraelska vojnika poginula u kopnenoj ofanzivi

Izraelska vojska objavila je smrt još četiri vojnika koji su učestvovali u kopnenoj ofanzivi u Gazi. Time je ukupan broj poginulih vojnika u borbama u Gazi porastao na 23, prenosi list "Haaretz".

Associated Press

07.55 Stanovnici Gaze koji rade u Izraelu biće vraćeni u opkoljenu enklavu

"Izrael prekida svaki kontakt sa Gazom. Neće više biti palestinskih radnika iz Rade. Oni radnici iz Gaze koji su bili u Izraelu na dan izbijanja rata, biće vraćeni u Gazu", navodi se u objavi iz kabineta premijera Benjamina Netanjahua na mreži X.

07.45 IDF izvodi ''niz napada'' na Hezbolah u Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da izvode napade na ''niz lokacija Hezbolaha'' u Libanu, nakon što je nekoliko raketa lansirano na sever Izraela u poslednjih sat vremena.
IDF je naveo da je raketa zemlja-vazduh lansirana na izraelsku bespilotnu letelicu ranije tokom noći, a da dron nije pogođen.

Izraelske kopnene snage su ispalile artiljerijske granate nakon što su projektili iz Libana lansirani na region planine Dov i planine Hermon, navodi se u saopštenju IDF.

Associated Press

07.20 Netanijahu: Borbe u Gazi dostigle vrhunac

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je bitka u Gazi ''na vrhuncu'' i da su izraelske snage prošle periferiju grada Gaze.

''Na vrhuncu smo bitke. Postigli smo impresivan uspeh i prošli smo periferiju grada Gaze. Napredujemo'', saopšteno je iz Netanijahuovog kabineta, ali, kako prenosi BBC, u saopštenju nije izneto više detalja. Izrael je ranije granatirao izbeglički kamp Bueridž u centralnoj Gazi.

07.10 Palestinci: Izraelske snage ubile muškarca na Zapadnoj obali

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je ubijen 31-godišnji Palestinac Sulijemam Mohamed Stite kojeg su navodno upucale izraelske snage tokom racije u gradu Dženin.

Dodaje se da su još dve osobe povređene, od kojih jedna ima teške povrede abdomena, prenosi Al Džazira.Prema podacima palestinskih vlasti, najmanje 135 osoba je ubijeno na Zapadnoj obali od 7. oktobra kada je militantna grupa Hamas napala Izrael.

Tanjug/AP Photo/Majdi Mohammed

 

06.55 Izraelski zvaničnici ističu da im je prvi cilj slom Hamasa,pa oslobađanje talaca

Svi izraleski zvaničnici govore da je prvi cilj da se potpuno uništi Hamas, a potom i da se oslobode svi taoci, naveo je specijalni izveštač Tanjuga iz Izraela.Napomenuo je da su popodne helikopteri nadletali Tel Aviv, što nije bio slučaj proteklih dana, makar kada je reč o centralnom delu grada.

"U popodnevnim satima svima su se uključili alarmi, a jedan od kolega sa aplikacijom za upozorovanje na napade sa više informacija, preneo je da je ceo Izrael bio pod udarom raketa, ali nije bilo uzbune, jer je ’gvozdena kupola’ adekvatno reagovala", rekao je on.

Associated Press

06.40 IDF: Potpuno opkoljen grad Gaza, primirje trenutno nije na dnevnom redu

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari izjavio je da su kopnene snage poptuno opkolile grad Gazu. "Naše trupe su opkolile Gaza Siti, koji je centar delovanja Hamasa", rekao je Hagari na konferenciji za medije, prenosi "Tajms of Izrael".On je dodao da bi lider Hamasa Ismail Hanije, koji živi u Kataru, trebalo da poseti Iran svojim privatnim avionom.

Komentari (0)

Svet