Fokus

Sirene za vazdušnu opasnost, konvoji pomoći, ruševine, strah i neizvesnost: Mesec dana rata Izraela i Hamasa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/11/2023

-

12:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prošlo je mesec dana od kako je počeo rat Izraela i Hamasa. Izraelska vojska tvrdi da je prodrla u grad Gazu i da su trupe na terenu "značajno umanjile sposobnost Hamasa da izvede kontranapade". 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će kad se rat završi Izrael na neodređeno vreme imati potpunu bezbednosnu odgovornost za Gazu. On je u intervjuu NBC mreži naveo da će razmotriti "taktičke male pauze" u Gazi, kako bi se omogućio ulazak humanitarne pomoći i oslobađanje talaca koje drži Hamas. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija upozorio je da Gaza postaje groblje za decu i da je potreba za humanitarnim prekidom vatre sve hitnija. 

Podsetimo, rat je počeo na dan jevrejskog Šabata i dan muzičkog festivala Supernova koji se održavao u blizini granice sa Pojasom Gaze. Tada se na Izrael sručila kiša Hamasovih raketa, nakon čega je usledio neviđeni napad i upad Hamasovih militanata u izraelske kibuce duž granice s Gazom. 

Zakazale su izraelske obaveštajne službe, a kako je za kratko vreme ispaljeno skoro 5.000 raketa protivvazdušni sistem odbrane Gvozdena kupola bio je preopterećen. 

Dok se gust dim uzdizao iznad gradova, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se i u Tel Avivu i Jerusalimu. Život je izgubilo 1.400 ljudi, a u mesec dana rata saznalo se da je kidnapovano više od 240 izraelskih i stranih državljana. 

U međuvremenu, kao znak dobre volje Hamas je pustio majku i ćerku sa američkim državljanstvom i dve starije žene. Snimak kako se jedna od njih pozdravlja sa vojnikom Hamasa mnoge je podsetio na Stokholmski sindrom. 

Nakon toga oglasio se izraelski premijer Benjamin Netanjahu koji je najavio žestoku odmazdu i pozvao Palestince iz Pojasa Gaze da se evakuišu sa severa na jug.

"Građani Izraela, mi smo u ratu. I mi ćemo pobediti", rekao je Netanjahu tog 7. oktobra.
Gusto naseljena enklava koja je i pre rata živela od humanitarne pomoći postaje odsečena od sveta, jer Izrael ukida snabdevanje gorivom i hranom i počinje potpunu opsadu, najpre vazdušnim udarima. Mahmud Abas palestinski predsednik oglasio se 24. oktobra i zatražio pomoć.

"U ovim trenucima kada je naš narod izložen varvarskoj agresiji izraelske ratne mašinerije, zahtevamo potpuni prekid vatre i otvaranje stalnih koridora za humanitarnu pomoć i naglašavamo da odbijamo raseljavanja Palestinaca van Palestine", rekao je on.

Kopnena ofanziva na pojas Gaze

Mada odmah najavljena, kopnena ofanziva usledila je tri nedelje kasnije. S obrazloženjem da gađa uporišta Hamasa, u napadima izraelske vojske stradale su i bolnice, škole i drugi civilni objekti. Slike ranjene dece, teško povređenih pacijenata koji se operišu po hodnicima bez adekvatne medicinske opreme obišle su svet.

"Došli smo ovde misleći da će to biti sigurna zona, ali u Gazi nema bezbednog mesta. Šta su deca skrivila? Šta su žene uradile?", pitao se stanovnik Gaze Mohamde Abu Serija.

Statistika za ovih mesec dana je takođe poražavajuća. Palestinske zdravstvene vlasti u Gazi procenjuju da je na palestinskoj strani  poginulo više od 10.000 ljudi. Ujedinjene nacije saopštile su broj stradale dece dostigao 4.100. Ovo je rat u kojem je za veoma kratko vreme zabeležen najveći broj poginulih humanitranih i medijskih radnika. 

U međuvremenu, granični prelaz Rafa otvoren je za strance i teško povređene pacijente, a konvoji humanitarne pomoći počeli su da ulaze Gazu u mnogo manjem broju nego što su realne potrebe. Diplomatski pokušaji u svetskoj organizaciji, ali i direktnim razgovorima do sada nisu dali razultate.

Palestinski ambasador u Srbiji: Ceo svet treba da reaguje

Palestinski ambasador u Srbiji Muhamed Al Namura za Euronews Srbija kaže da se u Pojasu Gaze dešava humanitarna katastrofa i genocid, kao i da je palestinskoj vlasti otežano da pomognu ljudima koji tamo žive.

"Sada ima oko 1,5 miliona ljudi koji nemaju krov nad glavom. Osim toga, kada se bombarduje stambena četvrt, onda se ide od jednog do drugog mesta. Sve vreme ih Izraelci napadaju, bombarduju i ubijaju. Ono toga što mi tražimo je da prestane to ubijanje, genocid nad palestinskim narodom, tražimo i da se omogući humanitarna pomoć za naš narod u Gazi. Od prvog dana radimo na tome da obezbedimo sve ono što treba za naš narod,ali kao što znate, ceo pojas Gaze je pod opsadom, vojnom blokadom a sada je i pod ruševinama", rekao je Al Namura.

Na pitanje na koje zemlje se Palestina oslanja kada su u pitanju diplomatski napori da se rat zaustavi, kaže da je ovo pitanje za ceo svet i sve međunarodne organizacije.

"Svi naši prijatelji, ima tu nekih koji imaju obavezu kao što je Savet bezbednosti, imaju obavezu da zaustave izraelski genocid. Tu mislim i na  sve organizacije UN-a, arapsku ligu, sve naše prijatelje i ceo svet. Ono što rade sad Izraelci, to je pravi genocid nad palestinskim narodom. To je borba, to je rat protiv celog palestinskog naroda. Nije protiv jedne organizacije, jer ono što sada rade jesu ratni zločini. Oni vrše ratne zločine nad Palestincima. I zbog toga izraelska vladu i vođu izraelske vojske treba odvesti u međunarodni tribunal u Hagu", smatra on.

Euronews

Što se uloge SAD-a u ovom ratnom sukobu tiče kao i činjenica da je američki državni sekretar Entoni Blinken već dva puta boravio na Bliskom istoku, dok su za to vreme na istočnom mediteranu prisutni američki nosač aviona i podmornice, Al Namura smatra da sve to ima negativne posledice po njegov narod.

"Ja mislim da je uloga SAD negativna. Oni podržavaju teroriste, podržavaju izraelski terorizam nad palestinskim narodom umesto da igraju svoju ulogu kao velika sila i oni na taj način ohrabruju Izraelce. Ta izraelska vojska je teroristička vojska koja teroriše i pravi genocid nad palestinskim narodom, a njihova uloga treba da bude da spreče ono što se dešava tamo i ne tražimo mi humanitarnu pauzu kao što se to kaže. Treba da se prekida taj rat", kaže on.

Naovi da je svaki vid solidarnosti dobar za narod u Gazi i da je dobrodošao.

Važno je da znate da onaj koji je okončao aparthejd u Južnoj Africi, to je bila međunarodna javnost. Oni koji su bili protiv aparthejda. A do današnjih dana mi imamo u palestini izraelski aparthejd prema palestinskom narodu i to na Zapadnoj obali, u Jerusalimu i u pojasu Gaze. Izrael je okupaciona država. Oni ponekad kažu da imaju pravo na samoodbranu. Nemaju, jer oni su okupatori. Svi su isti teroristi kao i ratni zločinci. Kao Netanjahu, kao Ben Gafir, kao Smotrič. I svi oni vrše genocid nad palestinskim narodom sve vreme", rekao je on.

Ambasador Izraela u Srbiji: Vojska je učinila sve što bi bilo koja vojska uradila ili je uradila u istoriji ratova

Ambasador Izraela u Srbiji, Jahel Vilan, rekao je za Euronews  Srbija da je izraelska vojska učinila sve što je mogla kako bi se izbeglo stradanje civila u pojasu Gazu. On je dodao da pripadnici Hamasa sprečavaju odlazak civila i da ih drži kao živi štit.

"Vojska vrši operacije kako bi ispunila ciljeve koje je postavila Vlada. Pre svega, da 241 talac bude oslobođen. Među njima su bebe, deca, stariji ljudi. Treba da se, što je pre moguće, vrate u Izrael. Krajnji cilj ove operacije je da se eliminiše moć Hamasa u Gazi , i vojna i poliitčka moć. To činimo uz puno pridržavanje međunarodnog prava i zato to traje. I trajaće i dalje, ali ciljevi će biti ispunjeni.

Na konstataciju da UN tvrde da je od početka ofanzive stradalo 4.000 dece i šta može izraelska vojska da uradi kako bi se sprečilo stradanje civila, kaže da je vojska uradila dosta.

"Mislim da je izraelska vojska učinila više nego što bi bilo koja vojska uradila ili je uradila u istoriji ratova, kada govorimo o slanju upozorenja. Mi smo podelili milion i po letaka palestinskim civilima kojima ih pozivamo da napuste oblasti u kojima će doći do napada i da krenu ka jugu, tačnije južno od reke Vadi Gaza, da bi bili bezbedni. Civili to mogu da urade, a Hamas ih tamo drži kao živi štit, upravo da bi poginuli. Naravno uvek, svako može da učini više. Ali mi jesmo učinili dosta, dajemo sve od sebe da umanjimo svaku štetu, i broj žrtava među civilima  koji nisu uključeni  u sukob", rekao je on.

Kako dodaje, kraj ratu će doći onog trentuka kada Izrael ispuni svoje ciljeve.

"Kad ispunimo ciljeve. To će zaustaviti rat", rekao je kratko.

Kaže da Izrael zaista ceni podršku SAD, ali i mnogih drugih zemalja.

"Zaista cenimo podršku SAD, i uz to, politički, i od mnogih drugih zemalja u svetu. Bar zapadnih zemalja, jer one dele iste moralne vrednosti kao i mi, a ne kao druga strana. Ali definitvno, politika Vlade Sjedinjenih Država od predsednika preko državnog sekretara Blinkena je, da nije stvar samo u rečima, već u delima. Pošto su, kako ste pomenuli, poslali brodove u Mediteran. To je veoma važno, možda ne za ono što činimo na terenu u Gazi, već definitivno kao jasna poruka ostalim igračima, da se ne mešaju", rekao je on.  

Komentari (0)

Svet