Fokus

Nekadašnji službenik CIA priznao krivicu za seksualno uznemiravanje: Napastvovao najmanje 20 žena

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2023

-

10:09

Nekadašnji službenik CIA priznao krivicu za seksualno uznemiravanje: Napastvovao najmanje 20 žena
Tanjug/AP/Carolyn Kaster - Copyright Tanjug/AP/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

Bivši službenik CIA-e Brajan Džefri Rejmond, osumnjičen da je širom sveta seksualno uznemiravao žene izjasnio se krivim po četiri od 25 tačaka optužnice, uključujući seksualno zlostavljanje, prinudu i transport nepristojnog materijala.

On je optužen za drogiranje i seksualno zlostavljanje najmanje dvadesetak žena tokom službe u inostranstvu širom sveta, prenosi Skaj njuz navodeći da je on zadržao skoro 500 video snimaka i fotografija golih žena bez svesti, koje je snimao, uključujući mnoge na kojima se vidi kako otvara kapke, pipa ili ih opkoračuje.

Tužioci su rekli da slike datiraju iz 2006. godine i prate veći deo Rejmondove karijere, sa žrtvama u Meksiku, Peruu i drugim zemljama. Ovaj 47-godišnjak je opisan kao iskusan seksualni predator koji je vodio detaljne evidencije potencijalnih žrtava organizovane po imenu, etničkoj pripadnosti i beleškama o njihovim fizičkim karakteristikama.

Istražitelji su pretresajući njegove uređaje pronašli inkriminišuću istoriju pretraživanja na mreži za fraze kao što su "Ambijen i alkohol i onesvestiti se" i "vodka i valijum", dok je u jednoj e-poruci jednoj apoteci na mreži, Rejmond je pitao da li imaju hloral hidrat za nesanicu. Kada je uhapšen pre tri godine, Rejmond je bio stacioniran u Meksiko Sitiju, gde je upoznavao žene u aplikacijama za sastanke i pozivao ih u svoj stan na piće.

Otkriven je tek 2020. godine nakon što je gola žena koju je Rejmond upoznao na Tinderu vrisnula u pomoć sa njegovog balkona, što je navelo zabrinutog komšiju da pozove vlasti. Američki zvaničnici počeli su da identifikuju žrtve, od kojih su sve opisale da su doživele neki oblik gubitka pamćenja nakon vremena provedenog sa njim.

Tužioci su nameravali da pozovu čak 14 navodnih žrtava tokom suđenja, a kao deo sporazuma, Rejmond se izjasnio krivim po četiri od 25 tačaka optužnice, uključujući seksualno zlostavljanje, prinudu i transport nepristojnog materijala. Tužioci su odbacili najtežu optužbu za teško seksualno zlostavljanje.

CIA je javno osudila Rejmondove zločine, a u maju je direktor CIA-e Vilijam Berns pokrenuo niz reformi kako bi pojednostavio zahteve, pružio podršku žrtvama i brže disciplinovao one koji su umešani u nedolično ponašanje. Kako navodi Skaj njuz ovaj slučaj je poslednji skandal vezan za CIA-u, koja je poslednjih meseci često bila izložena optužbama za nedolično seksualno ponašanje.

Komentari (0)

Svet