Fokus

Islamsko-arapski samit u Rijadu: Prekinuti rat u Gazi i dozvoliti humanitarnu pomoć, Izrael prekoračio samoodbranu

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2023

-

19:03

Islamsko-arapski samit u Rijadu: Prekinuti rat u Gazi i dozvoliti humanitarnu pomoć, Izrael prekoračio samoodbranu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U završnom dokumentu vanrednog islamsko-arapskog samita, čiji je domaćin Saudijska Arabija, poziva se na prekid rata u Pojasu Gaze i dodaje da izraelske akcije protiv Palestinaca nisu vid samoodbrane.

"Osuđujemo izraelsku agresiju na Pojas Gaze, ratne zločine i varvarske, brutalne i nehumane masakre koje je počinila kolonijalna okupaciona vlada nad palestinskim narodom, uključujući okupiranu Zapadnu obalu i istočni Jerusalim. Zahtevamo da se to odmah zaustavi", navodi se u dokumentu, prenosi Rojters.

Poziva se i na prekid opsade Gaze, omogućavanje isporuke humanitarne pomoći u tu oblast i obustavljanje izvoza oružja u Izrael.

Od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija traži se da donese obavezujuću odluku o prekidu izraelske agresije na Pojas Gaze.

"Tražimo od Saveta bezbednosti da odmah donese odluku kojom se osuđuje varvarsko uništavanje bolnica u Pojasu Gaze od strane Izraela i sprečava ulazak lekova, hrane i goriva", ističe se u završnom dokumentu.

Dodaje se da je "pravedan, trajan i sveobuhvatan mir" jedini način da se garantuju bezbednost i stabilnost ljudima u regionu.

"Zaštita od ciklusa nasilja i ratova neće biti postignuta bez okončanja izraelske okupacije. Smatramo da je Izrael, okupatorska sila, odgovorna za nastavak i pogoršanje sukoba", naglašava se u dokumentu.

Sastanak je održan kao "odgovor na izuzetne okolnosti koje se dešavaju u palestinskom Pojasu Gaze jer zemlje osećaju potrebu da ujedine napore i izađu sa jedinstvenim kolektivnim stavom", navedeno je ranije u saopštenju saudijsko Ministarstvo spoljnih poslova.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet