Fokus

Si i Kišida saglasni da grade konstruktivne i stabilne kinesko-japanske odnose

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2023

-

11:20

Si i Kišida saglasni da grade konstruktivne i stabilne kinesko-japanske odnose
Tanjug/Kyodo News via AP - Copyright Tanjug/Kyodo News via AP

veličina teksta

Aa Aa

Japan i Kina su saglasni da grade "konstruktivne i stabilne" odnose zasnovane na "zajedničkoj koristi", uprkos postojećim poteškoćama, saopštio je japanski premijer Fumio Kišida, posle sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u San Francisku.

Tokom sastanka u četvrtak, u jednočasovnom razgovoru na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), Kišida je pozvao Kinu da odmah ukine zabranu uvoza japanske morske hrane uvedenu nakon puštanja tretirane radioaktivne vode iz  uništene nuklearne elektrane Fukušima, prenosi Kjodo.

Lideri su se saglasili o potrebi stručnih konsultacija o tom pitanju sa "naučnog" stanovišta, dodao je japanski premijer.

Kišida je takođe pozvao Peking da oslobodi japanske državljane koji su zatvoreni u Kini i saopštio da su mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu od ključne važnosti za Japan i svet, navodi Kjodo.

Kineski predsednik je saopštio da je u interesu dva naroda i dve zemlje da koegzistiraju mirno, sarađuju i rastu zajedno, prenosi Sinhua.

Si je saopštio da bi dve strane trebalo na pravi način da rešavaju razlike i da se usredsrede na zajedničke interese.

Tokom sastanka, dvojica lidera ponovili su svoju posvećenost principima i konsenzusu predviđenim u četiri politička dokumenta između dve zemlje, potvrdili pozicioniranje sveobuhvatnog unapređenja uzajamno korisnih odnosa zasnovanih na zajedničkim strateškim interesima i dogovorili da nastave da  zajedno grade konstruktivne i stabilne kinesko-japanske odnose koji odgovaraju zahtevima nove ere, navodi kineska agencija.

Komentari (0)

Svet