Fokus

Velika Britanija rasporedila dodatnih 1.000 vojnika širom Bliskog istoka

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2023

-

23:16

Velika Britanija rasporedila dodatnih 1.000 vojnika širom Bliskog istoka
Velika Britanija rasporedila dodatnih 1.000 vojnika širom Bliskog istoka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija je rasporedila dodatnih 1.000 vojnika širom Bliskog istoka nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, izjavio je visoki zvaničnik britanskog ministarstva odbrane Džejms Hepi u obraćanju parlamentu.

Broj raspoređenih britanskih vojnika na Bliskom istoku je znatno veći od 600 koliko je u jučerašnjem obraćanju britanskim poslanicima spomenuo Grant Šaps, britanski ministar odbrane, ali se veruje da je on pogrešno izneo stariji podatak kojim nije u potpunosti obuhvaćeno britansko mornaričko prisustvo u regionu Bliskog istoka, prenosi britanski dnevnik Gardijan.

Odgovarajući na pitanje opozicionog laburističkog ministra odbrane vlade u senci Džona Hilija, Šaps je takođe potvrdio da je osoblje britanskih snaga prebačeno u Tel Aviv, Bejrut i ​Jordan kako bi pomoglo u zaštiti britanske vojske i civila.

Dobro obavešteni izvori pri ministarstvu odbrane Velike Britanije danas su naveli da je reč o britanskim oficirima za vezu sa izraelskim odbrambenim snagama koji su zaduženi za izradu planova za hitnu evakuaciju i druge planove u slučaju šireg rata koji bi mogao da uključi Hezbolah, a moguće i Iran.

Isti izvori su naglasili da nije reč o britanskim vojnicima pripremljenim za borbene aktivnosti.

Komentari (0)

Svet