Fokus

Pjongjang raspoređuje novu vojnu opremu duž demarakacione linije sa Južnom Korejom

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2023

-

11:45

Pjongjang raspoređuje novu vojnu opremu duž demarakacione linije sa Južnom Korejom
Pjongjang raspoređuje novu vojnu opremu duž demarakacione linije sa Južnom Korejom - Copyright Tanjug AP/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja je saopštila da će rasporediti novu vojnu opremu duž demarkacione linije koja je deli od Južne Koreje, nakon što se Seul delimično povukao iz sporazuma iz 2018. godine, osmišljenog da ublaži tenzije duž granice, izvestili su državni mediji.

Severna Koreja je reagovala nakon što je Seul obećao da će povećati svoje obaveštajne aktivnosti i nadzor duž demilitarizovane zone (DMZ) kao odgovor na lansiranje prvog severnokorejskog špijunskog satelita u utorak, za koji analitičari kažu da bi Pjongjangu mogao dati informacije za bolje lociranje snaga protivnika, prenosi CNN.

Potez Seula predstavlja delimično povlačenje iz Međukorejskog vojnog sporazuma, koji je potpisan 2018. godine kao deo napora sa SAD da se obuzda pretnja ratom na Korejskom poluostrvu  i prošire tampon zone između dve Koreje.

Potpisali su ga tadašnji predsednik Južne Koreje Mun Džae-in i severnokorejski lider Kim Džong Un u Panmundžomu na granici, uz tekst u kome se navodi da "više neće biti rata na Korejskom poluostrvu i da time počinje nova era mira", navodi američka televizija.

Ranije ove nedelje Severna Koreja je osudila SAD zbog potencijalne prodaje naprednih projektila Japanu i vojne opreme Južnoj Koreji, nazvavši to "opasnim činom", navodi se u izveštaju agencije KCNA.

Severna Koreja je saopštila da je "očigledno" na koga će ofanzivna vojna oprema biti usmerena i protiv koga će biti upotrebljena.

Ministarstvo odbrane Severne Koreje poručilo je danas da njena vojska "nikada neće biti sputana" vojnim sporazumom, obećavajući da će rasporediti "moćnije oružane snage i vojnu opremu novog tipa u regionu duž vojne demarkacione linije", navodi KCNA.

Saopšteno je da  sporazum "duže vremena sveden na samo komad papira zbog namernih i provokativnih poteza"Južne Koreje i upozoreno je da Seul mora "skupo da plati" za svoje "neodgovorne i teške političke i vojne provokacije koje su trenutnu situaciju doveli u nekontrolisanu fazu", izvestila je KCNA.

Pjongjang je takođe naveo da će Južna Koreja biti smatrana "potpuno odgovornom" za sukobe koji bi mogli da izbiju između dve Koreje.

Komentari (0)

Svet