Fokus

Kim Džong Un pregledao snimke novog špijunskog satelita

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2023

-

23:28

Kim Džong Un pregledao snimke novog špijunskog satelita
Kim Džong Un pregledao snimke novog špijunskog satelita - Copyright Tanjug AP/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Severnokorejski lider Kim Džong Un pregledao je fotografije koje je snimio novi špijunski satelit te zemlje na "glavnim ciljanim regionima", javili su severnokorejski državni mediji.

Među ciljanim gradovima su glavni grad Južne Koreje Seul i gradovi u kojima se nalaze američke vojne baze. Severna Koreja je lansirala satelit u utorak, ali južnokorejski zvaničnici odbrane i analitičari kažu da njegove sposobnosti nisu nezavisno verifikovane, prenosi Rojters.

Visoke diplomate Južne Koreje, SAD i Japana danas su u trilateralnom pozivu "snažno" osudile nedavno lansiranje svemirske rakete zbog njenog "destabilizujućeg" efekta, saopštio je Stejt department.

Južnokorejski ministar spoljnih poslova Park Jin, američki državni sekretar Entoni Blinken i japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava ocenili su da je lansiranjem satelita Severna Koreja prekršila više rezolucija Saveta bezbednosti UN o zabrani bilo kakvog testiranja pomoću tehnologije balističkih raketa.

"Sekretar i ministri spoljnih poslova oštro su osudili lansiranje zbog njegovog destabilizujućeg efekta na region", rekao je na brifingu za novinare Metju Miler, portparol Stejt departmenta.

U trilateralnom pozivu, Park, Blinken i Kamikava su naglasili potrebu da se međunarodna zajednica, uključujući sve članice Saveta bezbednosti UN, okupe kako bi sprečile aktivnosti nabavke Severne Koreje i zaustavile priliv prihoda koji podržava razvoj oružja za masovno uništenje i programe balističkih projektila, rekao je Miler.

Komentari (0)

Svet