Fokus

FIlipini i Australija počeli zajedničke pomorske patrole u Južnom kineskom moru

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2023

-

10:25

FIlipini i Australija počeli zajedničke pomorske patrole u Južnom kineskom moru
FIlipini i Australija počeli zajedničke pomorske patrole u Južnom kineskom moru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Filipini i Australija započeli su prve zajedničke pomorske i vazdušne patrole u ​​Južnom kineskom moru, nekoliko dana nakon što je Manila preduzela slične korake sa SAD, u vodama za koje Peking tvrdi da na njih ima pravo, prenosi Rojters.

Trodnevne vežbe, koje je predsednik Filipina Ferdinand Markos Mlađi najavio na društvenim mrežama, usledile su nakon razgovora Filipina i Australije početkom ove godine o zajedničkim patrolama, da bi istakli, kako navode, svoju posvećenost u očuvanju međunarodnog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu.

Filipini pojačavaju napore da se suprotstave onome što nazivaju "agresivnim aktivnostima" Kine u Južnom kineskom moru, koje je takođe postalo žarište tenzija između Kine i SAD oko pomorskih operacija.

"Australija i Filipini su čvrsto posvećeni mirnom, bezbednom i prosperitetnom regionu, gde se poštuju suverenitet i dogovorena pravila i norme", poručio je zamenik australijskog premijera Ričard Marles u zajedničkom saopštenju koje je objavio Markos.

On je dodao da će "prva zajednička patrola između australijskih odbrambenih snaga i oružanih snaga Filipina pokazati tu posvećenost".

Patrole će se vršiti u Zapadnom filipinskom moru, izjavio je portparol filipinskog ministarstva nacionalne odbrane Arsenio Andolong, upotrebljavajući naziv Manile za deo voda u Južnom kineskom moru koje su deo njene ekskluzivne ekonomske zone.

Filipinska vojska je saopštila da će u patrolama učestvovati dva njena mornarička broda i pet izviđačkih aviona, dok će Australija poslati fregatu i P8-A pomorski avion za nadzor.

Kina tvrdi da ima pravo na skoro celo Južno kinesko more, preko koga se godišnje odvija više od 3.000 milijardi dolara pomorske trgovine, uključujući delove na koje polažu pravo i Filipini, Vijetnam, Indonezija, Malezija i Bruneji, navodi Rojters i dodaje da je stalni arbitražni sud 2016. godine saopštio da kineske tvrdnje nemaju pravnu osnovu.

Filipini i SAD okončali su u četvrtak trodnevne zajedničke pomorske i vazdušne patrole, koje su počele u vodama u blizini Tajvana, ostrva koje Peking smatra svojom teritorijom, a završile se u Zapadnom filipinskom moru.

Kina je optužila Filipine da su angažovali "strane snage" da patroliraju u Južnom kineskom moru i da izazivaju tenzije.

Komentari (0)

Svet