Fokus

Al Nahjan najavio osnivanje klimatskog fonda od 30 milijardi dolara

Komentari

Autor: Tanug

01/12/2023

-

10:36

Al Nahjan najavio osnivanje klimatskog fonda od 30 milijardi dolara
Šeik Mohamed bih Zajed - Copyright Tanjug AP/Christian Hartmann

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed Bin Zajed Al Nahjan najavio je danas osnivanje klimatskog fonda vrednog 30 milijardi dolara za globalna klimatska rešenja.

Fond je osmišljen da premosti jaz i ciljeve u finansiranju klimatskih promena i stimuliše 250 milijardi dolara investicija do 2030. godine, rekao je on na samitu lidera o klimatskim promenama COP28, preneo je Rojters.

Predsednik UAE obećao je oko 30 milijardi dolara za "globalna klimatska rešenja", naveo je Bi-Bi-Si.

"Ovaj sastanak dolazi u trenutku kada se svet suočava sa mnogim izazovima - najznačajnije su klimatske promene i njihov uticaj na život", istakao je Al Nahjan.

U Dubaiju je počeo godišnji samit Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, poznatiji kao COP28.

Domaćini skupa su šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Obuzdavanje fosilnih goriva i emisija ugljenika su na vrhu dnevnog reda samita, a razgovaraće se i o ubrzanoj energetskoj tranziciji, popravljanju klimatskih finansijskih sredstava, o tome kako zaštititi prirodu i kako se zaštititi od ekstremnih vremenskih pojava, ali i kako pospešiti inkluzivnost u upravljanju klimom. 

 

Komentari (0)

Svet