Fokus

Istorijski sneg na jugu Brazila - stanovnici 13 gradova slavili na ulicama i pravili Sneška Belića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/07/2021

-

15:10

Istorijski sneg na jugu Brazila - stanovnici 13 gradova slavili na ulicama i pravili Sneška Belića
Sneg u Brazilu - Copyright Tanjug/AP/Mycchel Legnaghi

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 13 gradova u brazilskoj državi Rio Grande do Sul u sredu je zabeležilo snežne padavine, što je retka pojava u ovom delu sveta.

Sneg je zabeležen u gradovima kao što su Pelotas, Sao Francisko de Paula, Gramado, Karlos Burbosa, Bage, Herval, Piratini, Kakijas do Sul, Maraju i Faroupilja, navode brazilski mediji.

Talas hladnog vazduha koji prolazi kroz južni Brazil doneo je sneg u najmanje 13 gradova, a osim toga i ledenu kišu.

Mnogi stanovnici ove regije su sada prvi put videli sneg, pa su tako deca izašla na ulice da slave i prave Sneška Belića. Ostale delove Rio Grande do Sula priroda je manje blagoslovila i, umesto snega zabeležili su grad i ledenu kišu.

Osim toga, prema podacima sajta somarmeteorologija.com.br, zabeležena je i pojava krupa, malih granula leda koje nastaju kada kapljice zaleđene vode prekriju pahuljicu.

Vremenska prognoza za naredne dane ne isključuje dalju pojavu snežnih padavina jer se sve hladnije temperature mešaju sa vlažnim vazduhom iz okeana, što pogoduje stvaranju teških oblaka.

 

 

Mraz se takođe predviđa u nekoliko gradova u državi Rio Grande do Sul, mada ne i za priobalna područja koja će ipak imati dosta oblaka tokom dana i nešto više temperature.

Komentari (0)

Svet