Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Netanjahu pozvao borce Hamasa da polože oružje, humanitarna pomoć stigla u Gazu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian, Tanjug

10/12/2023

-

08:42

RAT IZRAELA I HAMASA Netanjahu pozvao borce Hamasa da polože oružje, humanitarna pomoć stigla u Gazu
RAT IZRAELA I HAMASA Netanjahu pozvao borce Hamasa da polože oružje, humanitarna pomoć stigla u Gazu - Copyright Tanjug/AP/Mohammed Dahman, Fatima Shbair, Israel Defense Forces, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 65. dan sukoba Izraela i Hamasa. Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim delovima Gaze, a juče je IDF pozvala civile da "hitno" napuste područje Kan Junisa zbog žestokih borbi. Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas saopštilo je da je u izraelskim napadima od 7. februara stradalo čak 17.700 Palestinaca, kao i da je povređeno 48.780 osoba. U međuvremenu, jemenski Huti upozorili su sve brodske kompanije da ne sarađuju sa Izraelom kako ne bi bile mete napada u Crvenom moru. Huti su prethodnih dana pucali na izraelske, američke i britanske brodove u Crvenom moru, a američki ratni brodovi su saopštili da su oborili nekoliko njihovih projektila.

Ključni događaji

  • Razmena vatre Hezbolaha i Izraela na granici sa Libanom
  • Lavrov: Hamasovi napadi ne opravdavaju izraelsko kažnjavanje palestinskog naroda
  • Izrael negira da su mu SAD dale rok da okonča vojnu operaciju u Gazi
  • Ministarstvo zdravlja u Gazi: Oko 45 odsto žrtava izraelskih napada su deca
  • Huti: Svi koji sarađuju sa Izraelom, biće naša meta u Crvenom moru
  • IDF pozvao civile da "hitno" napuste područje Kan Junisa
  • Netanjahu zahvalio SAD na uloženom vetu u Savetu bezbednosti UN
  • Hamas: U Gazi dosad stradalo 17.700 Palestinaca
  • SAD odobrile prodaju oružja za tenkove Izraelu za 106,5 miliona dolara

Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu  

23.30 Nastavak hitne sednice Generalne skupštine UN o Gazi 12. decembra

Hitna specijalna sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Gazi biće nastavljena 12. decembra, saopštila je pres služba predsednika Generalne skupštine Denisa Frensisa.

Nijedna država nema pravo veta u Generalnoj skupštini UN.

Rezolucije Generalne skupštine UN nisu obavezujuće, ali imaju određenu političku težinu. Od 1950. godine do danas hitne specijalne sednice Generalne skupštine sazivane su samo 10 puta.

23.15 Netanjahu pozvao borce Hamasa da polože oružje

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je večeras borce Hamasa da bez odlaganja polože oružje, rekavši da su poslednjih dana zabeležili brojne predaje koje najavljuju "početak kraja" palestinskog islamističkog pokreta.

"Oni polažu oružje i predaju se našim herojskim vojnicima. Biće potrebno vreme. Rat se nastavlja, ali ovo je početak kraja Hamasa", rekao je Netanjahu.

"Govorim teroristima Hamasa - ovo je kraj. Predajte se odmah", dodao je izraelski premijer.

22.21 Konvoj od 100 kamiona sa humanitarnom pomoći ušao u Gazu

Konvoj od 100 kamiona, koji prevoze humanitarnu pomoć, ušao je danas u Pojas Gaze iz Egipta, saopštili su palestinski zvaničnici. Kako se navodi u saopštenju palestinske uprave za prelaze, u tri kamiona nalazilo se 129.000 litara goriva, a u dva kamiona plin, prenosi CNN.

Pojas Gaze napustilo je danas 513 osoba, uključujući 468 stranaca i 25 povređenih Palestinaca, u pratnji 20 osoba. Trenutni broj kamiona je u skladu sa dnevnim prosekom dozvoljenim tokom protekle nedelje.

21.25 Blinken snažno osudio seksualno nasilje Hamasa

Američki državni sekretar Entoni Blinken oštro je danas osudio seksualno nasilje koje je, kako je naveo, počinio Hamas tokom napada 7. oktobra. Blinken je osudio i sve one čija reakcija niije bila osuđujuća ili je bila spora. 

"Ne znam zašto su zemlje, lideri, međunarodne organizacije bili tako spori da se fokusiraju na ovo, da na to skrenu pažnju ljudi. Drago mi je da se to konačno dešava", rekao je Blinken za Si-En-En.

On je ocenio da su zločini koju su se dogodili 7. oktobra gotovo izvan ljudskog poimanja, izvan bilo čega što je on video.

Na pitanje zašto su Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica tako sporo regovale na optužbe, Blinken je rekao da je to pitanje koje "ove organizacije, te zemlje treba da postave sebi".

20.20 Hagari: Otkrivena velika mreža tunela i kancelarija lidera Hamasa u Gazi

Izraelska vojska otkrila je veliku mrežu tunela u gradu Gazi i kancelariju lidera Hamasa Jahje Sinvara, ispod takozvanog Palestinskog trga, izjavio je danas portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari.

"Na podrčju Palestinskog trga nalaze se kancelarija Jahje Sinvara, vladine kancelarije, imovina visokih zvaničnika Hamasa, a postoji i mreža terorističkih tunela", rekao je Hagari.

On je naveo da su izraelski vojnici nedavno zauzeli područje Palestinskog trga, prenosi Tajms of Izrael.

20.18 Izraelska vojska: Ubijen novi komandant Hamasovog bataljona Šejaja

Izraelske odbrambene snage saopštile su danas da su ubile novog komandanta Hamasovog bataljona Šejaja tokom vazdušnog napada na Pojas Gaze.

Kako prenosi Tajms of Izrael, ubijen je Emad Karika, koji je nedavno zamenio Visama Farhata na čelu Hamasovog bataljona Šejaja, nakon što je Farhat ubijen u vazdušnom napadu Izraela 2. decembra.

Izraelske odbrambene snage navele su da je Karika, pre nego što je postao komandant ovog bataljona, od 2019. godine bio zamenik komandanta bataljona Šejaja.

18.40 IDF: Primećeni znaci da puca organizacija delovanja Hamasa u Pojasu Gaze

Visoki oficir izraelskih odbrambenih snaga (IDF) izjavio je danas da je poslednjih dana izraelska vojska primetila "znake da puca organizacija delovanja Hamas" u Pojasu Gaze, dok IDF nastavlja ofanzivu protiv te militantne grupe.

"Obim razaranja i štete, stvaraju probleme komandovanja i kontrole (za Hamas). Postoje oblasti u Pojasu Gaze koje Hamas više vojno ne kontroliše", rekao je neimenovani oficir, preneo je "Tajms of Izrael".

Prema njegovim rečima, uprkos postignućima, kraj borbi još nije blizu. 

"Nastavljamo da delujemo velikim intenzitetom i radimo na razbijanju čitavih bataljona Hamasa", kazao je oficir IDF, koji tvrdi da je oko polovine, od 24 komandanta bataljona Hamasa, eliminisana u vazdušnim napadima i drugim operacijama.

18.22 Članice SZO donele rezoluciju kojom se poziva na hitan medicinski pristup Gazi

Države članice Svetske zdravstvene organizacije (SZO) donele su rezoluciju kojom se poziva na hitan medicinski pristup Pojasu Gaze.

Izvršni odbor SZO sastao se na hitnoj sednici da razgovara o onome što je njegov generalni direktor Tedros Adhanom Gebrejesus upozorio da je zdravstvena katastrofa, sa mnogo ranjenih i visokim rizikom od bolesti, preneo je BBC.

Rezolucija poziva na hitan nesmetan pristup pomoći, a one koji se bore da poštuju međunarodno pravo. To znači da nema napada na bolnice ili zdravstvene radnike. Zahteva se i da svi pritvoreni, taoci i Palestinci, imaju pristup medicinskoj nezi.

18.05 Blinken: Bez trajne bezbednosti za Izrael dok se ne ispune palestinske aspiracije

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da "neće biti trajne bezbenosti za Izrael, ukoliko i dok se palestinske političke aspiracije ne ispune".

"Kada glavna vojna operacija bude gotova, moramo da budemo sigurni da smo na putu dugotrajnog i održivog mira. Iz naše perspektive, mislim i iz perspektive mnogih u svetu, to treba da znači palestinska država", poručio je Blinken za CNN.

On je naveo da, kada se završi vojna operacija u Pojasu Gaze, važno je da vlast, bezbednost i obnova Pojasa Gaze budu na mestu, da ne bude nikakvog vakuuma, navodi Gardijan.

Tanjug AP/Jonathan Ernst/Pool Photo via AP

 

16.03 Lazarini: Situacija u Pojasu Gaze dostigla katastrofalne razmere

Ljudi dolaze u UN da traži zaštitu, ali ni plava zastava više nije zaštićena, saopštio je danas generalni komesar agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Filip Lazarini.

U objavi na platformi Iks, on je ocenio da je situacija dostigla katastrofalne razmere.

Lazarini je ranije upozorio da u Pojasu Gazi humanitrarna situacija dolazi do tačke bez povratka, pozivajući da se izdvoje dodatna sredstva, ali je i istakao da države moraju da pronađu političku volju da okončaju sukob, preneo je Gardijan.

"Ako ne budemo reagovali sada i zaustavili pokolj, to će zauvek ukaljati naš kredibilitet kao predstavnika međunarodne zajednice i podstaći beskrajne cikluse nasilja koji će nas na kraju sve zahvatiti", istakao je Lazarini u petak.

15.14 IDF: Od početka sukoba poginulo 425 izraelskih vojnika, ranjena 1.593

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da je od 7. oktobra poginulo 425, a ranjeno 1.593 izraelska vojnika, navedeno je novo pokrenutom sajt na hebrejskom, na kojem se ažurira broj poginulih i ranjenih vojnika tokom rata sa Hamasom.

Od 1.593 ranjenih, 255 je teško ranjeno, 446 ima nešto blaže povrede, a 892 je lakše ranjeno, preneo je Tajms of Izrael. Tokom kopnene ofanzive u Gazi, koja je pokrenuta krajem oktobra, 97 vojnika je ubijeno, a 559 je ranjeno.

15.00 Izrael odbacio kritike zbog fotografija polugolih palestinskih zatvorenika

Izraelska vojska odbacila je kritike zbog fotografija polugolih palestinskih zatvorenika u Gazi, okruženih izraelskim snagama, uz objašnjenje da je skidanje deo rutinskog pretresa. Hamas je saopštio da su muškarci na slikama civili i da nisu deo Ezedin al Kasam brigade, prenosi Gardijan "Zionistička okupacija objavila je slike nenaoružanih civila u Gazi, nakon što su bili zatočeni i oružje postavljeno ispred njih, što je smešan trik okupacije da fabrikuje navodnu pobedu nad otporom", rekao je Izat al Rišk, zvaničnik političkog biroa Hamasa.

U saopštenju izraelske vojske je rečeno da vojnici u Gazi hapse i ispituju osumnjičene za umešanost u "terorističke aktivnosti" i naglašeno je da je svaki muškarac, za koga je utvrđeno da je civilno lice, bio pušten.

14.45 Putin: Rusija spremna da pruži pomoć za ublažavanje patnje civila u Gazi

Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom rekao da je Ruska Federacija spremna da pruži svu moguću pomoć za ublažavanje patnje civila i deeskalaciju sukoba, saopštila je danas pres služba Kremlja.

Dodaje se da je pored toga izražen obostrani interes da se nastavi saradnja po pitanjima evakuacije ruskih državljana i članova njihovih porodica, kao i oslobađanja Izraelaca koji su zadržani u Gazi, prenosi RIA Novosti. "Dogovoreno je da se kontakti nastave", navodi se u poruci.

Netanijahu je izrazio nezadovoljstvo ''antiizraelskim stavom o ratu protiv Hamasa'', koji su izneli zvaničnici Moskve u UN i na drugim mestima. Netanijahu je takođe kritikovao saradnju Rusije i Irana, i naglasio da bi svaka druga zemlja, koja bi pretrpela teroristički napad jednak onom koji su pripadnici palestinske militantne grupe Hamas izveli 7. oktobra, reagovala ''u najmanju ruku istom snagom'' kojom je to učinio Izrael, prenosi Tajms of Izrael.

Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin

 

14.25 Izraelski vojnici pucali na hitnu pomoć u Gazi, zlostavljali i tukli bolničara

Izraelska vojska u gradu Gazi otvorila je vatru na kola hitne pomoći koja su prevozila teško ranjenog pacijenta, nakon čega su izraelski vojnici tukli i zlostavljali bolničara koji je bio u vozilu, prenosi Al Džazira. 

Do napada je došlo kada je šest kola hitne pomoći koje pripadaju palestinskom Crvenom polumesecu prevozilo 11 pacijenata iz bolnice Al-Ahli u Gazi u drugu bolnicu u južnom delu Pojasa Gaze, u okviru transfera ranjenika koji je koordinisala UN, čiji su pripadnici pratili kola hitne pomoći, navela je Al Džazira.

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da su vozila hitne pomoći morala da se satima zaustavljaju na nekoliko kontrolnih punktova radi vojnih inspekcija, tokom kojih je jedan od ranjenih pacijenata preminuo, i da su u blizini jednog od kontrolnih punktova, izraelske snage otvorile vatru na jedno od vozila hitne pomoći.

14.10 Razmena vatre Hezbolaha i Izraela na granici sa Libanom

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je danas da je lansirala bespilotne letelice sa eksplozivima na izraelsku komandnu poziciju u blizini izraelsko-libanske granice, a u uzvratnoj vatri izraelski vazdušni udari pogodili su južni deo Libana.

Kako prenosi Rojters, udari bespilotnih letelica doveli su do težih povreda dvojice izraelskih vojnika, dok je više njih lakše povređeno od udisanja dima i gelera, a trenutno nema informacija da li je bilo žrtava sa libanske strane. Izraelska vojska je saopštila da su "sumnjivi vazdušni ciljevi (projektili)" prešli iz Libana i da su dva presretnuta, kao i da su izraelski borbeni avioni izveli ''opsežnu seriju napada na terorističke ciljeve Hezbolaha na teritoriji Libana".

Tanjug AP/Ohad Zwigenberg

 

13.40 Lavrov: Hamasovi napadi ne opravdavaju izraelsko kažnjavanje palestinskog naroda

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da nije prihvatljivo da Izrael koristi Hamasove napade od 7. oktobra na jug Izraela kao opravdanje za kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda. Lavrov je pozvao da se rasporede međunarodni posmatrači u Pojasu Gaze.

"Hamas je izvršio teroristički napad na Izrael, koji je Rusija osudila, ali znajte da Moskva održava kontakt samo sa političkim krilom Hamasa", poručio je Lavrov, prenose RIA Novosti.

13.18 Netanijahu izašao sa sednice vlade kako bi razgovarao sa Putinom

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu napustio je današnju sednicu vlade kako bi razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, izjavio je portparol izraelskog premijera. Njihov razgovor je trajao 50 minuta, a dolazi u trenutku kada vladaju tenzije na relaciji Moskva-Tel Aviv zbog antiizraelskih stavova Rusije, naveo je Tajms of Izrael.

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama, Dmitrij Poljanski, ove nedelje je na sednici Saveta bezbednosti UN rekao da bi Izrael počinio ratni zločin ukoliko bi poplavio tunele u Gazi. "Ratni zločini su u porastu. Poslednjih dana kruže uznemirujući izveštaji o tome da Izrael planira da poplavi podzemne objekte u pojasu Gaze morskom vodom", izjavio je Poljanski.

12.34 Izrael negira da su mu SAD dale rok da okonča vojnu operaciju u Gazi

Izrael je odbacio medijske navode da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena zatražila od Tel Aviva da do kraja godine okonča vojne operacije u Pojasu Gaze. 

"Amerikanci nisu dali kranji rok, a i oni sami su negirali da je to tačno. Amerikanci shvataju da nisu u poziciji da kažu izraelskim odbrambenim snagama koliko vremena je potrebno da se ostvari cilj. Ostvarivanje ciljeva se ne može meriti nedeljama ili mesecima, a izraelska vojska će doći do bilo koje tačke u Gazi do koje želi", rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Izraela Cahi Hanegbi za Kanal 12.

Tanjug AP/Leo Correa

 

12.05 Španija, Irska, Belgija i Malta traže samit EU o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Španija, Irska, Belgija i Malta žele da se održi samit Evropske unije o prekidu vatre u Pojasu Gaze, preneo je Rojters. Lideri ovih zemalja žele da se sledeće nedelje razgovara o situaciji u Gazi i da zajedno pozovu na održivo humanitarno primirje koje bi trajalo do kraja konflikta, navedeno je u njihovom pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu.

U pismu četiri premijera poslatom Mišelu, koji ujedno predsedava samitima EU, ukazuje se na ozbiljnost rata između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze i mogućnost da dođe do eskalacije konflikta.

11.20 Netanijahu: Pozivi na prekid rata ne slažu se s podrškom za eliminaciju Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odbacio je pozive međunarodne zajednice na prekid oružanih sukoba u Pojasu Gaze, naglašavajući da se takvi apeli ne slažu sa podrškom koju Izrael ima kada je reč o eliminaciji Hamasa.

Netanijahu je rekao da je poručio liderima Francuske, Nemačke i drugih zemalja da, kako je naveo, "ne mogu s jedne strane podržavati eliminaciju Hamasa, a s druge vršiti pritisak da se okonča rat", prenosi Tajms of Izrael.

Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

 

Netanijahu je zahvalio predsedniku SAD Džozefu Bajdenu na tome što je njegova administracija stavila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se pozivalo na prekid vatre u Gazi, kao i na odobrenju hitne isporuke 14.000 tenkovskih granata Izraelu, za koje se očekuje da počnu da pristižu u toku dana.

11.15 Palestinski premijer pozvao na uvođenje sankcija Izraelu

Palestinski premijer Mohamed Štaje pozvao je na uvođenje sankcija Izraelu zbog bombardovanja Pojasa Gaze.

''Ne bi trebalo dozvoliti Izraelu da nastavi da krši međunarodno pravo. Nije nam glavna briga 'dan posle', već ono što se dešava danas. Želimo da zaustavimo zločine i genocid koji se dešavaju danas'', rekao je Štaje tokom obraćanja na ''Forumu Doha'' u Kataru, prenosi BBC.

On je pozvao UN da zvanično kažu da, kako je naveo, "okupacija započeta pre 75 godina mora da se završi''. Štaje predstavlja palestinsku vlast na delovima Zapadne obale koje nisu zauzeli izraelski doseljenici, a koja je odvojena od vlasti palestinske grupe Hamas koja deluje u Gazi.

11.00 Gebrejesus: Katastrofalan uticaj sukoba na medicinski sistem u Gazi

Sukob između palestinske militantne grupe Hamas i Izraela katastrofalno je uticao na zdravstveni sektor u Pojasu Gaze, izjavio je danas direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

Gebrejesus je tokom obraćanja na hitnom sastanku rukovodećeg odbora SZO istakao je da su potrebe za medicinskom pomoći dramatično porasle, dok je kapacitet zdravstvenih ustanove smanjen na trećinu onoga pre početka sukoba, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone

 

10.53 Izraelska vojska privela najmanje 28 Palestinaca na Zapadnoj obali

Najmanje 28 Palestinaca, uključujući jednu ženu, privedeno je tokom više racija koje je u toku noći izvršila izraelska vojska na podruju Zapadne obale. Palestinska agencija WAFA javlja da je tokom noćne racije u gradu Tubas na severu Zapadne obale uhapšeno 13 osoba u nekoliko kuća. Nepoznat broj Palestinaca takođe je priveden u Hebronu, Vitlejemu, Nablasu i Ramali, navodi agencija.

10.15 Katarski emir, šeik Al Tani: Gaza mesto humanitarne katastrofe bez presedana

Katarski emir, šeik Tamim bin Hamad Al Tani izjavio je danas u Dohi da je Pojas Gaze, gde je u toku sukob Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, mesto humanitarne katastrofe bez presedana. On je, na otvaranju Doha foruma, rekao da zbog takve situacije u Gazi "slobodni ljudi sveta postavljaju neka legitimna pitanja o prirodi međunarodnog sistema, principa i efikasnosti pravnih instrumenata", prenosi CNN.

Ne pominjući eksplicitno Izrael, šeik Tamim bin Hamad Al Tani je osudio ubijanje civila, uključujući žene i decu, kao kršenje međunarodnog prava i rekao da je kriza "naglasila veliki jaz između Istoka i Zapada i između različitih generacija i istakla dvostruke standarde unutar međunarodne zajednice". Prema njegovim rečima, svet je podeljen na one koji pozivaju da se zaustave rat i ratna mašinerija i one koji oklevaju da pozovu čak i na prekid vatre.

profimedia

 

09.56 Izrael tvrdi da je pogodio više od 250 ciljeva Hamasa u poslednja 24 sata

Izraelska vojska saopštila je da je u poslednja 24 sata pogođeno više od 250 "terorističkih meta" u Gazi. U saopštenju na mreži Telegram navedeno je da su trupe Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) locirale i uništile zalihe oružja i podzemne tunele, kao i da su sprečile planirani teroristički napad na vojnike, prenosi Gardijan.

Iz borbenih aviona IDF-a pogođeni su centar vojne komunikacije Hamasa pored džamije u južnom Pojasu Gaze, kao i podzemni tuneli u gradu Kan Junis, a napadnut je i vojni komandni centar u Šedžaji, navodi IDF.

08.22 UN upozoravaju da gladuje polovina stanovništva u Pojasu Gaze

Visoki zvaničnik Svetskog programa Ujedinjenih nacija za hranu upozorio je danas da polovina stanovništva u Pojasu Gaze gladuje zbog oružanih borbi između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas. Zamenik direktora Svetskog programa UN za hranu Karl Skau izjavio je da je samo deo potrebnih zaliha mogao da uđe u Pojas Gaze i naveo da "devet od 10 ljudi ne može da jede svaki dan", prenosi BBC.

"Uslovi u Pojasu Gaze učinili su isporuke pomoći skoro nemogućim", istakao je Skau i dodao da je otvoren samo granični prelaz Rafa prema Egiptu, preko kojeg u palestinsku enklavu stižu ograničene količine pomoći. Skau je rekao da su on i njegov tim tokom ovonedeljne posete Gazi videli "strah, haos i očaj" i da su bili svedoci "meteža u skladištima i distributivnim mestima, sa hiljadama očajnih gladnih ljudi". Skau je naveo da su videli "potpuno prazne prodavnice" i "pretrpana skloništa".

profimedia

 

07.46 IDF: Stradalo još pet izraelskih vojnika u Pojasu Gaze

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je još pet njenih vojnika stradalo u Pojasu Gaze u borbama protiv palestinske militantne grupe Hamas. Četiri vojnika su ubijena na jugu Gaze, dok je peti vojnik podlegao povredama koje je zadobio tokom borbi 7. oktobra, navedeno je u objavi IDF-a na društvenoj mreži X.

07.24 Izraelske snage tokom noći nastavile napade na Džabaliju i Kan Junis

Izraelske snage su tokom noći nastavile napade na Džabaliju u severnom delu Pojasa Gaze i Kan Junis na jugu te oblasti, javljaju palestinski mediji. Izraelska vojska ranije je pozvala palestinske civile da napuste veći deo područja oko grada Kan Junis zbog žestokih borbi koje se vode, prenosi Rojters.

07.10 Huti: Svi koji sarađuju sa Izraelom, biće naša meta u Crvenom moru

Vojni portparol jemenske pobunjeničke grupe Huti upozorio je juče sve brodske kompanije da ne sarađuju s Izraelom, da ne bi bile meta napada u Crvenom moru.

"Ukoliko Pojas Gaze ne dobije hranu i lekove, svi brodovi u Crvenom moru koji plove ka izraelskim lukama ili obrnuto, biće meta naših oružanih snaga", rekao je portparol Jahja Sari, preneo je Rojters.

Huti su prethodnih dana pucali na izraelske, američke i britanske brodove u Crvenom moru, a američki ratni brodovi su saopštili da su oborili nekoliko njihovih projektila.

AP/AP Photo

 

06.55 Hamas: U Gazi dosad stradalo 17.700 Palestinaca

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je sinoć da je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra stradalo 17.700 Palestinaca. Dodaje se da je povređeno još 48.780 osoba, prenosi Skaj njuz. Iz Hamasovog ministarstva navode da se pod ruševinama nalazi još mnogo ljudi, za kojima se potraga nastavlja.

Tanjug AP/Leo Correa

 

06.40 IDF pozvao civile da "hitno" napuste područje Kan Junisa

Izraelska vojska (IDF) uputila je palestinskim civilima "hitan apel" da, zbog žestokih borbi koje se vode u i oko grada Kan Junisa, na jugu Pojasa Gaze, napuste veći deo tog područja, javlja CNN. Stanovnicima četvrti Al-Katiba, Al Mahata i onima centru Kan Junisa, portparol IDF za arapske medije Avihaj Adrai uputio je putem društvene platforme Iks hitan apel da se evakuišu.

"Pozivamo vas da hitno napustite mesto gde se nalazite i krenete prema poznatim skloništima zapadno od Kan Junisa", rekao je Adrai u objavi i naveo pet blokova sa mape koju je IDF objavila juče.

Associated Press

 

Komentari (0)

Svet