Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Huti zapretili: "Svi koji sarađuju sa Izraelom, biće naša meta u Crvenom moru"

Komentari

Autor: Euronews

09/12/2023

-

08:33

RAT IZRAELA I HAMASA Huti zapretili: "Svi koji sarađuju sa Izraelom, biće naša meta u Crvenom moru"
RAT IZRAELA I HAMASA Huti zapretili: "Svi koji sarađuju sa Izraelom, biće naša meta u Crvenom moru" - Copyright Tanjug AP/Majdi Mohammed, Mohammed Dahman, Maya Alleruzzo, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 64. dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Uprkos predlogu rezolucije o prekidu vatre koji se, na predlog generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, našao na stolu Saveta bezbednosti, SAD je stavila veto na ovu rezoluciju. Za to vreme izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim delovima Gaze, u Džabaliji, Šedžaji i u oblasti Kan Junis. Portparol IDF-a saopštio je da se sve veći broj Hamasovih operativaca predaje u Gazi, navodeći da su izraelske snage u proteklih 48 sati uhapsile više od 200 osumnjičenih. Istovremeno, iz UN-a upozoravaju da je situacija u Gazi na ivici potpunog kolapsa, te da stanje u toj enklavi "dolazi do tačke bez povratka". 

Ključni događaji: 

  • SAD stavile veto na rezoluciju SB UN o prekidu vatre u Gazi
  • IDF: Sve veći broj Hamasovih operativaca predaje se u Gazi
  • UNRWA: Situacija u Gazi teška, ne postoje uslovi za isporuku pomoći
  • Erdogan: Turska je spremna da preuzme odgovornost da spreči dalje krvoproliće

Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.  

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.33 Izrael negirao da su im SAD dale rok da okonča vojnu operaciju u Gazi

Izrael je večeras odbacio medijske natpise da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena zatražila od Tel Aviva da okonča vojne operacije u Pojasu Gaze do kraja godine. "Amerikanci nisu poslali kranji rok, a i oni sami su negirali da je to tačno. Amerikanci shvataju da nisu u poziciju da kažu izarelskim odbrambenim snagama koliko vremena je potrebno da se ostvari cilj. Ostvarivanje ciljeva se ne može meriti nedeljama ili mesecima, a izraelska vojska će doći do bilo koje tačke u Gazi do koje želi", rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Izraela Cahi Hanegbi za Kanal 12. On je dodao da je vojna operacija bazirana na razumevanju da je Izrael krenuo u poteru za Hamasom sa zakašnjenjem od 17 godina.

22.57 Španija, Irska, Belgija i Malta traže samit EU o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Španija, Irska, Belgija i Malta žele da se održi samit Evropske unije o prekidu vatre u Pojasu Gaze, preneo je Rojters. Lideri ovih zemalja žele da se razgovara o situaciji u Gazi sledeće nedelje i da zajedno pozovu na održivo humanitarno primirje koje bi trajalo do kraja konflikta, navodi se u njihovom pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu.

22.42 Ministarstvo zdravlja u Gazi: Oko 45 odsto žrtava izraelskih napada su deca

Stotine ljudi gine dnevno u Pojasu gaze, a nekoliko hiljada je ranjeno u bombardovanju Izraela, od čega 45 odsto čine deca, rekao je večeras portparol Ministarstva zdravlja Pojasa Gaze Ašraf al Kudra. "Oblasti koje je Izrael označio kao bezbedne se gađaju iznova i iznova, čak iako se tvrdi da su bezbedne. Mučenici padaju svakoga dana. Zgrade se ruše na glave tih stanovnika, to se dešava u celom Pojasu Gaze. Nema bezbednog mesta", rekao je Al Kudra za Al Džaziru. "Oni (Izrael) gađaju kuće gde žive deca. Oko 45 odsto žrtava su deca. Ovo nije viđeno nigde u svetu", naglasio je Al Kudra.

22.20 Netanjahu razgovarao sa Šolcom

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i nemački kancelar Olaf Šolc danas su razgovarali o ofanzivi Izraela protiv palestinske organizacije Hamas u Pojasu Gaze. Razgovarali su o neophodnim naporima za najveću moguću zaštitu civila i značajno poboljšanje humanitarne situacije u Pojasu Gaze, saopšteno je iz Šolcovog kabineta, javlja AP.

Navedeno je da je Šolc naglasio da više humanitarne pomoći mora stići ljudima u Gazi, kao i da je tema razgovora bila i situacija na Zapadnoj obali i nasilna dela tamošnjih izraelskih naseljenika.

21.54 Protest propalestinskih demonstranata u Londonu, uhapšeno 13 osoba

Više hiljada propalestinskih demonstranata okupilo se danas na trgu Parlamenta u centru Londona, tražeći prekid vatre između Izraela i palestinskog Hamasa. Oni su odatle otišli do Vesmtinstera, a veliki broj učesnika nosio je transparente sa natpisima podrške Palestincima poput "Sloboda Palestini" i "Okončati opsadu". Neki su uzvikivali i kontroverzan slogan "Od reke do mora, Palestina će biti slobodna", prenosi Gardijan.

21.22 Netanjahu zahvalio SAD na uloženom vetu u SB UN

Izraelski pemijer Benjamin Netanijahu zahvalio je SAD zbog toga što su uložile veto na predloženu rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se poziva na prekid vatre u Gazi. Pozdravljajući američku poziciju kao „tačnu“, Netanijahu u saopštenju kaže da i druge zemlje moraju da shvate da je nemoguće istovremeno podržavati eliminaciju Hamasa s jedne, a s druge strane pozivati na prekid vatre. Netanijahu je zaključio da će Izrael nastaviti da radi na, kako kaže, eliminaciji Hamasa i postizanja drugih ratnih ciljeva, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Christophe Ena

 

20.10 Izraelski savetnik: U Pojasu Gaze ubijeno više od 7.000 palestinskih militanata

Izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost rekao je danas da je više od 7.000 palestinskih militanata ubijeno u ratu protiv Hamasa u Pojasu Gaze. "Ovo je minimalna procena", rekao je savetnik Cači Hanegbi u intervjuu za Kanal 12. On je dodao da bi broj ubijenih mogao da bude i veći, preneo je Rojters. "Međutim, ne znamo sve o mestima koja su se urušila i tunelima. Ovo je štura procena", rekao je Hanegbi.

19.40 U sukobima sa Hezbolahom teško ranjen izraelski fudbalski sudija

Sudija najjačeg fudbalskog ranga u Izraelu i arbitar sa licencom UEFA teško je ranjen u petak uveče, dok je, kao rezervista, učestvovao u sukobima sa Hezbolahom na severu Izraela. Izraelsko udruženje fudbalskih sudija navelo je da je sudija izraelske Premijer lige Niv Steif (28), koji služi u oklopnom korpusu Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), zadobio povrede nakon udara protivtenkovskog projektila, preneo je Times of Israel. On je prebačen helikopterom u bolnicu u Haifi, gde je imao nekoliko teških operacija, a sada je u stabilnom stanju, dodaje se u saopštenju.

Udruženje sudija navodi da su njihovi predstavnici posetili Steifa u bolnici i da će njemu i njegovoj porodici pružiti neophodnu pomoć dok se ne oporavi.

18.20 Oko 100 ruskih državljana napustilo danas Pojas Gaze preko prelaza Rafa

Oko 100 ruskih državljana i članova njihovih porodica prešlo je kontrolni punkt Rafa u Pojasu Gaze, saopštilo je danas rusko Ministarstvo za vanredne situacije. U saopštenju ruskog Ministarstva za vanredne situacije se podseća da je više od 1.000 državljana Rusije već spaseno iz ove palestinske enklave, prenosi TASS.

17.40 Huti: Svi koji sarađuju sa Izraelom, biće naša meta u Crvenom moru

Vojni portparol jemenske pobunjeničke grupe Huti upozorio je danas sve brodske kompanije da ne sarađuju s Izraelom, da ne bi bile meta napada u Crvenom moru. "Ukoliko Pojas Gaze ne dobije hranu i lekove, svi brodovi u Crvenom moru koji plove ka izraelskim lukama ili obrnuto, biće meta naših oružanih snaga", rekao je portparol Jahja Sari, preneo je Rojters.

Huti su prethodnih dana pucali na izraelske, američke i britanske brodove u Crvenom moru, a američki ratni brodovi su saopštili da su oborili nekoliko njihovih projektila.

AP/AP Photo

 

17.33 Hamas: U Gazi dosad stradalo 17.700 Palestinaca

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je danas da je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra stradalo 17.700 Palestinaca. Dodaje se da je povređeno još 48.780 osoba, prenosi Skaj njuz. Iz Hamasovog ministarstva navode da se pod ruševinama nalazi još mnogo ljudi, za kojima se potraga nastavlja.

Ranije je saopšteno da su dve bolnice u Pojasu Gaze primile tela 133 osobe ubijene u izraelskom bombardovanju tokom protekla 24 sata, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Gaze. U bolnicu u Deir Al Balahu je dovezeno 160 ranjenih osoba, javlja AP. Još 99 ranjenika je primljeno u bolnicu u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze.

Associated Press

17.25 SAD odobrile prodaju oružja za tenkove Izraelu za 106,5 miliona dolara

Američki Stejt department odobrio je potencijalnu prodaju tenkovske municije i prateće opreme Izraelu za procenjenih 106,5 miliona dolara, saopštio je danas Pentagon. Prodaja će biti iz inventara američke vojske, navodi se u saopštenju Pentagona. Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena zatražila je juče od Kongresa da odobri prodaju 45.000 granata za izraelske ''Merkava'' tenkove koje će Izrael koristiti u ofanzivi protiv Hamasa u Gazi, preneo je Rojters.

17.01 IDF poziva civile da "hitno" napuste područje Kan Junisa

Izraelska vojska (IDF) uputila je danas palestinskim civilima "hitan apel" da, zbog žestokih borbi koje se vode u i oko grada Kan Junisa, na jugu Pojasa Gaze, napuste veći deo tog područja, javlja CNN. Stanovnicima četvrti Al-Katiba, Al Mahata i onima centru Kan Junisa, portparol IDF za arapske medije Avihaj Adrai uputio je putem društvene platforme Iks hitan apel da se evakuišu. "Pozivamo vas da hitno napustite mesto gde se nalazite i krenete prema poznatim skloništima zapadno od Kan Junisa", rekao je Adrai u objavi i naveo pet blokova sa mape koju je IDF objavila.

Associated Press

16.22 Blinken traži pristup MKCK-a preostalim taocima u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je u Međunarodnom komitetu Crvenog krsta (MKCK) da toj humanitarnoj organizaciji mora biti dozvoljeno da poseti taoce u Gazi, saopštio je američki Stejt department. Kako se navodi u saopštenju, Blinken je u petak u razgovoru sa predsednicom MKCK, Mirjanom Špoljarić Eger, "naglasio važnost humanitarnog odgovora MKCK na sukob u Gazi", preneo je "Tajms of Izrael". Blinken je ponovio poziv za momentalno oslobađanje svih talaca i istakao potrebu da se MKCK-u odobri pristup preostalim taocima, navodi američki Stejt department.

15.29 Tokom susreta sa bliskoistočnim zvaničnicima Blinken ponovio podršku SAD Izraelu

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u petak sa ministrima spoljnih poslova Egipta, Jordana, Katara, Saudijske Arabije i Turske, kao i sa visokim zvaničnikom Palestinske uprave, u okviru delegacije koja predstavlja Arapsku ligu i Organizaciju islamske saradnje, saopštio je danas Stejt department.

Tom prilikom Blinken je ponovo potvrdio da SAD podržavaju pravo Izraela da obezbedi da Hamas nikada neće ponoviti napade 7. oktobra.

Blinken je istakao da potrebno hitno rešavanje humanitarnih potreba u Pojasu Gaze, kao i da je neophodno obezbediti zaštitu palestinskih civila, sprečiti raseljavanje i obuzdati dalje širenja sukoba, navodi se u saopštenju stejt departmenta. Državni sekretar Blinken je razgovarao o posvećenosti SAD postizanju trajnog mira i bezbednosti u regionu, uključujući uspostavljanje buduće palestinske države uz državu Izrael.

15.24 Ankara: Veto SAD na rezoluciju o hitnom prekidu vatre u Gazi potpuno razočaranje

Veto SAD na predloženu rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se poziva na hitan humanitarni prekid vatre u Gazi bio je "potpuno razočaranje", saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova na platformi X (Tviter).

"Naši prijatelji su još jednom pokazali da je Amerika sada sama po ovom pitanju, posebno na glasanju održanom u UN danas", rekao je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan u intervju za televiziju TRT, preneo je Rojters.

On je to izjavio nakon sastanka sa svojim kolegama iz Organizacije islamske saradnje i Arapske liga koji su se sastali sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom u Vašingtonu. Fidan je rekao da je razgovarao i o kandidaturi Švedske za pridruživanje NATO tokom bilateralnog sastanka sa Blinkenom.

"Od sada je to u rukama parlamenta i mi smo to preneli našim kolegama", kazao je Fidan.

14.24 IDF: Hamas nastavlja da ispaljuje rakete iz "humanitarne zone" na jugu Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) tvrde da je Hamas nastavio da ispaljuje rakete na Izrael iz "humanitarne zone" uspostavljene u oblasti Al-Mavasi na jugu Gaze, prenosi Tajms of Izrael. Prema navodima IDF, juče u 18 časova „teroristi Hamasa ispalili su brojne rakete na Izrael iz uspostavljene "humanitarne zone".

14.22 UN: Testira se novi sistem inspekcije pomoći za Gazu, prelaz i dalje zatvoren

Novi sistem inspekcije pomoći koja treba da bude isporučena Gazi na prelazu Kerem Šalom, se testira, ali napori da se dobije dozvola za ulazak kamiona preko njega još uvek traju, rekao je visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija danas Rojtersu.

Po novom sistemu, kamioni bi dolazili na prelaz Kerem Šalom, koji se nalazi na granici između Izraela, Gaze i Egipta, po prvi put iz Jordana, pre ulaska u Gazu iz Rafe, udaljenoj oko 3 km. Međutim, Karl Skau, zamenik izvršnog direktora Svetskog programa za hranu UN, rekao je da bi trebalo obezbediti da kamioni u Gazu uđu direktno preko Kerema Šaloma kako bi se ublažila sve gora situacija u enklavi.

13.51 Abas: SAD nakon veta u UN postali saučesnici u izraelskim ratnim zločinima

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas izjavio je da je veto Sjedinjenih Američkih Država na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se zahteva humanitarni prekid vatre u Gazi, Amerikance učinio saučesnicima u onome što je opisao kao ratne zločine protiv Palestinaca.

"Predsednik je opisao američku poziciju kao agresivnu i nemoralnu, kao flagrantno kršenje svih humanitarnih principa i vrednosti, i smatra SAD odgovornim za krvoproliće palestinske dece, žena i staraca u Pojasu Gaze", navodi se u saopštenju Abasove kancelarija.

On je potez SAD u Savetu bezbednosti UN pripisao američkoj "sramnoj politici koja podržava (izraelsku) okupaciju i brutalnu agresiju Izraela na palestinski narod", prenela je palestinska agnecija VAFA. "Ta politika SAD ih čini saučesnicima u zločinima genocida, etničkog čišćenja i ratnih zločina koje su izraelske okupacione snage počinile nad Palestincima u Gazi, na Zapadnoj obali i Jerusalimu", rekao je Abas.

12.12 U izraelskom napadu dronom na Siriju poginuo sin poznatog pripadnika Hezbolaha

Tri člana libanske terorističke grupe Hezbolah koju podržava Iran ubijena su u napadu izraelske bespilotne letelice na jugozapadu Sirije, saopštila su dva regionalna izvora bliska Damasku. Jedan od ubijenih u napadu je sin poznatog teroriste Hezbolaha Ali Muse Dakduka, javio je KAN njuz. Dakduk, prema izraelskim vojnim izvorima, upravlja terorističkom mrežom Hezbolaha pod nazivom "Golanska mreža" koja se nalazi duž sirijske granice sa Golanskom visoravni, prenosi "Džeruzalem post".

Izraelska vojska odbila da je da komentariše napad na grad Al Bat u provinciji Kuneitra, blizu Golanske visoravni, koja je pod kontrolom Izraela.

12.07 Iran upozorio UN na "nekontrolisanu eksploziju" situacije na Bliskom istoku

Iran je upozorio generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša na pretnju od "nekontrolisane eksplozije" situacije na Bliskom istoku, nakon što su Sjedinjene Države stavile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN koja poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze.

"Sve dok Amerika podržava zločine cionističkog režima i nastavak rata, postoji mogućnost nekontrolisane eksplozije situacije u regionu", rekao je ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir Abdolahian tokom telefonskog razgovora sa Guterešom, saopštilo je iransko ministarstvo. Abdolahain je pohvalio odluku generalnog sekretara da se pozove na član 99 Povelje Ujedinjenih nacija, ocenivši je kao "hrabru akciju za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti", prenosi Tajms of Izrael.

10.57 Izrael bombardovao delove Gaze gde je civilima rečeno da beže

Izraelski ratni avioni protekle noći su nastavili bombardovanje Pojasa Gaze, čak i onih delova na jugu te enklave, gde je palestinskim civilima ranije poručila da se evakuišu, javlja AP.

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da su njene trupe otkrile i uništile veliku mrežu tunela u četvrti Šehijaja, u Gazi. U istom delu grada primećen je određeni broj Hamasovih operativaca sa protivtenkovskim projektilima, nakon čega su militanti ubijeni u vazdušnom napadu, prenosi Tajms of Izrael.

Prema tvrdnjama IDF-a, peta rezervna pešadijska brigada našla se pod vatrom Hamasovih boraca, koji su pucali sa krovova škole UNRWE i džamije. Izraelska mornarica je u toku noći izvela udare u Pojasu Gaze, u kojima je pogođena zgrada gde su se navodno krili militanti Hamasa, kao i druge lokacije korišćene od strane terorističke grupe, navodi IDF.

10.29 Nacrt rezolucije u kojem se zahteva da Izrael štiti medicinske timove predat SZO

Sedamnaest zemalja članica i Palestina, koja ima poseban status u okviru Svetske zdravstvene organizacije (SZO), predali su toj organizaciji nacrt rezolucije u kojem se zahteva da Izrael poštuje obaveze kada je reč o zaštiti medicinskih i humanitarnih timova u Pojasu Gaze.

U nacrtu rezolucije Izrael se poziva da "obezbedi poštovanje i zaštitu za sve medicinske i humanitarne radnike", prenosi palestinska agencija WAFA.

Apeluje se na međunarodnu zajednicu da obezbedi dovoljno finansijskih sredstava za obnovu zdravstvenog sistema u Gazi, u saradnji sa SZO i Ujedinjenim nacijama i ukazuje na rizike koje predstavljaju prisustvo hiljada tela koja su još ispod ruševina, kao i loši higijenski uslovi i pretrpanost skloništa u Pojasu Gaze. Među državama koje su podnele nacrt rezolucije SZO su bliskoistočne i većinski muslimanske zemlje, ali i Kina i Bolivija, navodi agencija.

10.00 Grupe za ljudska prava osudile SAD zbog veta na rezoluciju o prekidu vatre uGazi

Međunarodne grupe za ljudska prava Amnesti internešenal i Hjuman rajts voč osudile su Sjedinjene Američke Države zbog ulaganja veta na rezoluciju Ujedinjenih nacija o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Kako navodi londonski Gardijan, generalna sekretarka Amnesti internešnala Anjez Kalamar rekla je da veto "moralno neodbranjiv", te da su SAD pokazale "zanemarivanje" života civila i humanitarne katastrofe u Gazi. Kalamar je ocenila da je, iskoristivši svoje pravo veta, Amerika podrila kredibilitet i sposobnost Ujedinjenih nacija da obezbedi međunarodni mir i bezbednost. Prema njenim rečima, SAD su, kao jedina država koja je glasala protiv prekida vatre, izolovane od ostatka sveta, kao i od velikog dela američke populacije. Hjuman rajt voč je ocenio da SAD "rizikuju saučesništvo u ratnim zločinima" time što su uložile veto na rezoluciju UN.

"Nastavkom davanja oružja Izraelu, kao i obezbeđivanjem diplomatskog pokrića dok Izrael čini zločine, uključujući i kolektivno kažnjavanje palestinskog civilnog stanovništva u Gazi, SAD rizikuju saučesništvo u ratnim zločinima", smatra Hjuman rajts voč.

08.45 Ministar spoljnih poslova Izraela optužio Gutereša da je stao na stranu Hamasa

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen optužio je generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da se, kako je naveo, "svrstao na stranu Hamasa u pozivu na prekid vatre u Pojasu Gaze", prenosi Tajms of Izrael.

"Pozivanje na Član 99, koji nije korišćen za rat u Ukrajini ili građanski rat u Siriji je još jedan primer Gutereševog pristrasnog i jednostranog stava", napisao je Koen na mreži X. Prema njegovoj oceni, poziv na prekid vatre "sramoti poziciju" generalnog sekretara" i predstavlja "Kainov znak" na UN.

Tanjug/AP/Seth Wenig

 

08.20 Velika Britanija bila uzdržana u SB UN zbog izostanka osude Hamasovih zločina

Misija Velike Britanije pri Ujedinjenim nacijama saopštila je da ta zemlja ne može da glasa o rezoluciji o prekidu vatre u Gazi koja "ne osuđuje zločine koje je Hamas počinio nad nedužnim izraelskim civilima 7. oktobra".

Saopštenje je objavljeno nakon što je Velika Britanija u petak bila uzdržana prilikom glasanja u SB UN o rezoluciji kojom se poziva na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze. Velika Britanija je dodala da je "ozbiljno zabrinuta" zbog humanitarne situacije u Gazi i da smrt civila i raseljavanje u Pojasu Gaze ne mogu biti nastavljeni, prenosi CNN.

08.13 Izraelski ambasador pri UN zahvalio Bajdenu za ulaganje veta u Savetu bezbednost

Izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan zahvalio je američkom predsedniku Džozefu Bajdenu na tome što su SAD u Savetu bezbednosti UN uložile veto na rezoluciju u kojoj je tražen prekid vatre u Pojasu Gaze.

Erdan je u objavi na mreži X zahvalio Bajdenu zato što je, kako je naveo, "čvrsto stao" na stranu Izraela i dodao da su SAD "pokazale svoje vođstvo i vrednosti".

08.00 Hamas osudio američki veto u Savetu bezbednosti UN

Palestinska militantna grupa Hamas osudila je odluku Sjedinjenih Američkih Država da stave veto na nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u petak, opisujući to kao "nemoralan i nehuman stav".

"Američka opstrukcija donošenja rezolucije o prekidu vatre je direktno učešće u ubijanju našeg naroda", rekao je član političkog biroa Hamasa Izat Al-Rišk, prenosi CNN.

06.47 SAD stavile veto na rezoluciju SB UN o prekidu vatre u Gazi

SAD su stavile veto na rezoluciju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o trenutnom prekidu vatre u Gazi. Za rezoluciju je glasalo 13 članova SB UN uz jedan uzdržan i jedan glas protiv, prenosi BBC.

SAD, stalna članica Saveta bezbednosti UN, jedina je država koja je glasala protiv, što znači da rezolucija nije prihvaćena u Savetu bezbednosti.

Arapske i islamske zemlje pozvale su na glasanje o nacrtu rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahteva prekid vatre u Pojasu Gaze radi dostavljanja humanitarne pomoći.

Tanjug/Zoran Colić

 

Predložena rezolucija je odgovor na pismo koje je generalni sekretar UN Antonio Gutereš poslao SB u sredu i u kojem upozorava na predstojeću "humanitarnu katastrofu" u Gazi i poziva 15 članica tog tela da glasaju za prekid vatre radi dostavljanja humanitarne pomoći i oslobađanja talaca, preneo je AP.

06.29 UNRWA: Situacija u Gazi teška, ne postoje uslovi za isporuku pomoći

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) saopštila je da su snažno bombardovanje i nastavak vojne operacije učinili situaciju u Pojasu Gaze "očajnom", kao i da tamo ne postoje uslovi potrebni za isporuku pomoći.

"Skloništa UNRWA su prepuna. Nema dovoljno pomoći da bi se zadovoljile ogromne potrebe", navela je UNRWA na platformi X (Tviter).

Kako ističu u toj humanitarnoj organizaciji, došlo se do tačke sa koje nema povratka, a prekid borbi je imperativ ako želimo da sprečimo desetkovanje Gaze i obuzdamo prelivanje ove krize. Direktor UNRWA Tomas Vajs izjavio je danas da je situacija u Gazi na ivici potpunog kolapsa.

06.13 IDF: Sve veći broj Hamasovih operativaca predaje se u Gazi

Sve veći broj Hamasovih operativaca predaje se u Gazi, saopštio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), kontraadmiral Danijel Hagari. 

"Naše trupe istovremeno deluju u srcu Hamasovih 'centara gravitacije' na jugu i severu Gaze, u Džabaliji, Šedžaji i u oblasti Kan Junis", rekao je Hagari, prenosi Tajms of Izrael.

On je dodao da je u žestokim borbama mnogo pripadnika Hamasa koji se kriju pod zemljom, izgubilo život, ali i da se mnogi predaju i priključuju izraelskoj strani.

Prema Hagarijevim rečima, u poslednjih 48 sati IDF je u pojasu Gaze uhapsio više od 200 osumnjičenih.

profimedia

 

"Desetine njih predate su na ispitivanje Jedinici 504 Vojnoobaveštajne uprave i Šin Betu u Izraelu, medju kojima su i komandanti Hamasa i operativci Nukbe“, rekao je Hagari.

Prema rečima izraelskih zvaničnika, Palestinci su se tokom jučerašnjeg dana predali IDF u oblasti Džabalija na severu Gaze.

06.00 Pojas Gaze: Skoro 17.500 žrtava izraelskih napada

Broj ubijenih u izraelskim napadima na Pojas Gaze povećao se na 17.483, saopštio je danas portparol ministartva zdravlja te palestinske enklave. Kako je naveo, 70 odsto ubijenih čine žene i deca, preneo je turski CNN.

Broj ranjenih u izraelskim napadima, koji su započeli pre 63 dana, dostigao je 46.000, saopštilo je ministarstvo zdravlja Pojasa Gaze i dodalo da se pod ruševinama nalazi još mnogo ljudi, za kojima se potraga nastavlja.

Komentari (0)

Svet