Fokus

Francuska proizvodnja nuklearne energije se oporavlja nakon problema s korozijom

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2023

-

13:27

Francuska proizvodnja nuklearne energije se oporavlja nakon problema s korozijom
Francuska proizvodnja nuklearne energije se oporavlja nakon problema s korozijom - Copyright AP Photo/Laurent Cipriani

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni direktor francuske elektroenergetske kompanije EDF, Lik Remon, izjavio je da se proizvodnja francuskih nuklearnih elektrana vratila na nivoe zabeležene pre nego što su mnoge od njih skinute s mreže od decembra 2021. godine, zbog pukotina od korozije pod naponom ili rizika vezanih za ovaj problem.

Tokom saslušanja u parlamentarnom Odboru za ekonomska pitanja, Remon je naglasio da će nuklearne elektrane ispuniti svoje proizvodne ciljeve za 2023. godinu, prenosi Rojters.

EDF je za francusku nuklearnu proizvodnju ove godine odredio 330-330 teravat-sati (TWh), nakon što je 2022. sa 298 TWh, zabeležena najgora godina još od 1988. Prošle godine smatralo se da je skoro trećina od 56 reaktora u opasnosti od naprslina od korozije na cevima.

Kompanija se nada da će postepeno povećati proizvodnju na 400 TWh do 2030. godine, dok je Remon dodao da su francuske rezerve hidroenergije iznad prosečnog nivoa, kao i da potrošnja električne energije u zemlji ostaje nisko, otprilike na osam do devet odsto ispod godina pre energetske krize.

"Sve ovo doprinosi tome da možemo ući u zimske mesece spokojno, ako se pažnja posveti proizvodnji i električne i hidroenergije na vreme i u pravim količinama i ako potražnja ostane ista", naglasio je izvršni direktor EDF.

Francuska vlada je unapred postavila mere štednje prošle zime usled straha od nestašice struje, dok su druge zemlje pokušavale da dođu do gasa, nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

 

Komentari (0)

Svet