Fokus

Lavrov: IAEA će koristiti ruske laboratorije za kontrolu vode iz Fukušime

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2023

-

14:59

Lavrov: IAEA će koristiti ruske laboratorije za kontrolu vode iz Fukušime
Lavrov: IAEA će koristiti ruske laboratorije za kontrolu vode iz Fukušime - Copyright Tanjug AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pristala je da od sledeće godine koristi ruske laboratorije za praćenje kvaliteta otpadnih voda koje se ispuštaju u okean iz uništene nuklearne elektrane Fukušima, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Dali smo IAEA listu naših laboratorija koje mogu i znaju kako da analiziraju relevantne supstance, uključujući vodu i izričito smo zatražili da se ove laboratorije uvrste na listu onih koje će pratiti kvalitet otpadnih voda iz Fukušime", rekao je Lavrov tokom obraćanja Savetu Federacije, Gornjem domu ruskog parlamenta, prenosi TASS.

On je rekao da je Rusija dobila uveravanja da će od sledeće godine biti uključena u proces kontrole otpadnih voda iz NE Fukušima i poručio je da će se Rusija truditi da uradi sve da taj proces bude transparentan za domaću javnost.

"Sekretarijat IAEA sada ima obavezu da posveti posebnu pažnju ovom pitanju. Oni povremeno daju izveštaje koji nisu alarmantni sami po sebi, ali još uvek ne pokrivaju u potpunosti ovo pitanje jer nedostaju brojni odgovori", rekao je Lavrov.

On je precizirao da se to pre svega odnosi na pitanje u kojoj meri će ispuštanje otpadnih voda negativno uticati na životnu sredinu i na bioresurse koje, između ostalih, koriste i građani Rusije.
 

Komentari (0)

Svet