Fokus

Severna Koreja ispalila neidentifikovani balistički projektil ka Japanskom moru

Komentari

Autor: Tanjug

17/12/2023

-

16:20

Severna Koreja ispalila neidentifikovani balistički projektil ka Japanskom moru
Tanjug/AP/Lee Jin-man - Copyright Tanjug/AP/Lee Jin-man

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja ispalila je danas neidentifikovani tip balističke rakete, saopštile su japanska obalska garda i južnokorejska vojska.

Projektil je lansiran ka moru kod severnokorejske istočne obale, naveo je generalštab Južne Koreje, a dodatni detalji nisu saopšteni. Ranije ovog meseca, zvaničnici u Seulu i Tokiju upozorili su da se nuklearno naoružana Severna Koreja spremala za testiranje projektila, uključujući i jedne od njenih interkontinentalnih balističkih raketa najdužeg dometa, prenosi Rojters. 

Sve aktivnosti u vezi sa balističkim raketama Severne Koreje su zabranjene rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, iako ih Pjongjang brani kao svoje suvereno pravo na samoodbranu.

Vašington je u subotu upozorio Severnu Koreju da bi svaki eventualni nuklearni napad protiv te zemlje ili njenih saveznika, uključujući Južnu Koreju, bio neprihvatljiv i da će rezultirati okončanjem režima severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Južna Koreja i SAD saglasile su se da sredinom sledeće godine završe nacrt smernica za zajedničku nuklearnu strategiju, rekao je juče prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Južne Koreje Kim Tae-hjo posle razgovora u Vašingtonu.

Kim je rekao da će smernice obuhvatiti niz pitanja u vezi sa deljenjem poverljivih informacija, uspostavljanje relevantnog sistema bezbednosti i formulisanje procedure konsultacija u vezi sa nuklearnom krizom, kao i planove za smanjenje rizika.

Dodatno, SAD i Južna Koreja planiraju da izgrade prošireni nuklearni sistem odvraćanja do juna sledeće godine, rekao je Kim.

Severna Koreja je ispalila više od 100 projektila u probama od početka 2022. godine, piše AP i podseća da je Pjongjang prošlog meseca lansirao svoj prvi vojni izviđački satelit.

Južna Koreja: Pjongjang ispalio raketu povodom godišnjice smrti Kim Džong Ila

Severna Koreja ispalila je jednu kratko dometnu raketu ka istočnom moru na 12. godišnjicu smrti pokojnog lidera te zemlje Kim Džong Ila, saopštila je danas vojska Južne Koreje. Lansiranje te rakete podstaklo je spekulacije da bi to mogla da bude interkontinentalna balistička raketa (ICBM), jer je tu mogućnost ranije ove nedelje najavio južnokorejski Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Kim Tae-hjo, prenosi Jonhap.

Južnokorejski generalštab najavio je da je raketa lansirana iz Pjongjanga ili njegove okoline i da je preletela 570 kilometara pre nego što je pala u Istočno more.

Japan, Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja dogovorile su se ranije da dele informacije o severnokorejskim balističkim projektilima u realnom vremenu.

Lansiranje je takođe usledilo nekoliko dana nakon što su Seul i Vašington održali

drugu sednicu Nuklearne konsultativne grupe NCG i usaglasili se da bi trebalo da se  završi uspostavljanje smernica o planiranju i funkcionisanje zajedničke nuklearne strategije do sredine sledeće godine. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet