Fokus

Peti Božić u ruskom zatvoru: Pol Vilan pozvao Bajdena da obezbedi njegovo puštanje

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2023

-

22:20

Peti Božić u ruskom zatvoru: Pol Vilan pozvao Bajdena da obezbedi njegovo puštanje
Pol Vilan - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki marinac Pol Vilan (53), koji je ove godine obeležio svoj peti Božić u ruskoj kaznenoj koloniji, zatražio je od predsednika SAD Džozefa Bajdena da mu omogući što hitnije oslobađanje.

"Gospodine predsedniče, obećali ste da ćete me dovesti kući. Još uvek sam ovde. Mora da postoji više što možete da uradite da biste obezbedili moje oslobađanje", rekao je Vilan za komercijalnu vašingtonsku radio stanicu WTOP.

On je izrazio zabrinutost da su diplomatski napori propali i da se ne radi dovoljno na njegovom oslobađanju "sa samog vrha", prenosi Njujork post.

Vilan je osudio Bajdena kao "tipa koji je dvaput doneo odluku da ga ostavi iza sebe".

"Moja poruka njemu je prilično jednostavna: rečeno mi je da svi čine sve što mogu i da je moje oslobađanje glavni prioritet. Obećanja su data i potrebno mi je da svi koji su dali ta obećanja sada udruže snage i ispoštuju ih", naveo je Vilan.

Praznična poruka usledila je nakon telefonskog intervjua za Bi-Bi-Si prošle nedelje u kojem je Vilan rekao da mu je neshvatljivo da su ga  "praktično napustili“.

Vilan i Greškovič optuženi za špijunažu

U izjavi za WTOP, portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson rekla je da za predsednika Bajdena nema većeg prioriteta od vraćanja kući Amerikanaca koji su nepravedno pritvoreni i držani kao taoci u inostranstvu, uključujući Pola Vilana. 

"Predsednikova posvećenost nezakonito pritvorenim Amerikancima i taocima dovela je do toga da su desetine Amerikanaca bezbedno vraćeni svojim najmilijima, čak i u situacijama koje su dugo izgledale beznadežno i koje su zahtevale teške i kontroverzne odluke", rekla je Votson.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Evan Gerškovič

Ona je navela da Stejt department nastavlja da pregovara sa trećim zemljama u pokušaju da se pronađu načini da se oslobode Pol Vilan i reporter Volstrit džurnala (WSJ) Evan Gerškovič (32), koji je uhapšen prošlog marta u Jekaterinburgu zbog optužbi za špijunažu, što su i WSJ i Stejt department negirali. 

Vilan je uhapšen 28. decembra 2018. i optužen za špijunažu dok je bio u Moskvi na venčanju prijatelja. Osuđen je u junu 2020. na 16 godina zatvora.

Trenutno se nalazi u radnom logoru u ruskoj Republici Mordoviji, oko 900 kilometara istočno od Moskve, gde ga je prošlog meseca napao i povredio jedan zatvorenik.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet