Evropa

Čitanje između redova obraćanja Putina i Bajdena: Šta nam poruke svetskih lidera govore o budućnosti rata u Ukrajini?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/02/2023

-

22:01

Čitanje između redova obraćanja Putina i Bajdena: Šta nam poruke svetskih lidera govore o budućnosti rata u Ukrajini?
Čitanje između redova obraćanja Putina i Bajdena: Šta nam poruke svetskih lidera govore o budućnosti rata u Ukrajini? - Copyright Tanjug AP/Manuel Balce Ceneta, AP Photo, File

veličina teksta

Aa Aa

U susret godišnjici ruske invazije na Ukrajinu aktivnosti velikih sila i njihovih predstavnika su se "usijale". Američki predsednik Džozef Bajden je juče posetio Kijev čime je posalo snažnu simboličku podršku Ukrajini a jednaku poruku poslao je i tokoo večernjeg govora u Varšavi, dok se predsednik Rusije Vladimir Putin obratio naciji sa porukama za koje analitičari ocenjuju da su usmerene prema domaćoj populaciji. Šta se o budućnosti rata može zaključiti iz govora dva predsednika?

U trenucima dok je Bajden boravi u Evropi, Putin se obratio naciji i to nakon što je ranije otkazao redovnu godišnju konferenciju za novinare i govor u parlamentu u decembru. On je sada u govoru koji je pažljivo pratila svetska javnost, poručio da se njegovo obraćanje odvija u teškom i kriznom vremenu za zemlju u periodu "kardinalnih promena u celom svetu i istorijskih događaja koji određuju budućnost zemlje i naroda".

"Na svakome od nas leži velika odgovornost. Pre godinu dana doneta je odluka o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Korak po korak ćemo izvršavati zadatke pred nama. Od 2014. Donbas se borio i nije se predavao u uslovima blokade i stalnog granatiranja", rekao je Vladimir Putin.

On je izjavio i da "što više budu stizali dalekometni zapadni sistemi u Ukrajinu, Moskva će morati dalje da odbaci opasnost od svojih granica".

Euronews

Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove samtra da Putin u svom govoru nije ukazao na bitnije promene, i da je hteo da ukaže da se efekti rata nisu negativno preneli na Rusiju.

"Pre svega", dodaje Novaković za Euronews Srbija, "u pitanju je poruka usmerena ruskoj populaciji, ali smo svi svesni koliko to u nekom smislu ne odgovara istini - sama činjenica da u Srbiji ima toliko ruskih građana govori o efektima po rusku ekonomiju".

Putinov govor trajao je oko dva sata, a samo u uvodnih 30 minuta govorio je o onome što Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini", dok je ostatak vremena posvetio unutrašnjem stanju zemlje. Uglavnom, ruski predsednik govorio je o borcima, fondu za pomoć njihovim porodicama i ekonomskoj situaciji, dok je Zapad optužio za rasplamsavanje sukoba na ukrajinskom ratištu. 

Novaković je istakao da je glavni cilj Putinovog govora bio dvostruk: prvo da uputi vrlo jasnu poruku da se od invazije neće odustati u narednom periodu, a zatim i da za samu rusku ekonomiju očigledno postoje veliki izazovi, pa je bilo neophodno da Putin usmeri pažnju građana na zvanična tumačenja Kremlja.

Euronews

"Definitivno ekonomija prolazi kroz određenu vrstu restrukturiranja, i plaća cenu - to možemo videti i po tome što naftu prodaju vanevropskim kupcima po cenama manjim nego što to čine drugi proizvođači", dodaje Novaković.

Rusija obustavlja učešće u START sporazumu

Sagovornik Euronews Srbija istakao je da su mnogi otišli iz zemlje i da se nivo podrške režimu u Rusiji povećao ukoliko se gleda procentualno, ali da očigledno postoji potreba da se stalno naglašava da je Rusija u dobroj poziciji, odnosno da postoje resursi i volja da se rat nastavi.

U okviru svog obraćanja naciji, Putin je rekao i da Rusija trenutno obustavlja učešće u START-u, odnosno Sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju. Naveo je da SAD koriste NATO kako bi Rusiji postavile ultimatum o novom START ugovoru, pa Rusija "ne izlazi, ali obustavlja učešće".

Novaković ističe da je ovakav potez Moskve bio očekivan, naročito jer je "očigledno da se lome sve veze između Rusije i Zapada".

"To je još jedan momenat gde ruska strana direktno upućuje Zapadu izazov i kaže da će morati ponovo da se pregovara, odnosno da se nalaze uslovi u kojima će se funkcionisati. Ova verzija START-a je bila nedovoljna jer nisu bile uključene neke druge zemlje, a tu pre svega mislim na Kinu koja je trenutno glavni geopolitički takmac SAD i Zapadu", istakao je Novaković.

Ipak, uprkos Putinovoj najavi, MInistarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da će Moskva nastaviti da poštuje strateška ofanzivna ograničenja uprkos suspenziji sporazuma Novi START.

„Da bi održala dovoljan stepen predvidljivosti i stabilnosti u nuklearnoj raketnoj sferi, Rusija namerava da se striktno pridržava kvantitativnih ograničenja strateškog ofanzivnog naoružanja, koja su predviđena u okviru sporazuma", navodi se u saopštenju, a prenele su RIA Novosti.
 

Bajden šalje simboličnu poruku podrške Kijevu i NATO saveznicima na istoku

Pored ruskog lidera, i američki predsednik odlučio je govorom da obeleži godinu dana od početka rata u Ukrajini. Džo Bajden je juče boravio u iznenadnoj poseti Kijevu, da bi danas otišao na planirano gostovanje u Varšavu i tamo održao zvaničan govor. Bez obzira na to što je Bajdenov govor održan u Poljskoj, američki lider je već prilikom posete Kijevu poslao jasne poruke podrške Ukrajini.

"Kada je Putin pokrenuo invaziju pre skoro godinu dana, mislio je da je Ukrajina slaba i da je Zapad podeljen. Mislio je da može da traje duže od nas, ali je pogrešio. Danas, u Kijevu, sastajem se sa predednikom Zelenskim i njegovim timom kako bismo razgovarali o našoj podršci Ukrajini", saopštio je Bajden.

Bajden je u obraćanju rekao da "Putinov osvajački rat propada", a zatim je najavio još jedan paket američke pomoći Ukrajini, ovoga puta u vrednosti od pola milijarde dolara.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i lider SAD Džo Bajden, 20.2.2023.

"Isporuka važne opreme uključuje artiljerijsku municiju, protivoklopne sisteme i radare za vazdušno osmatranje, kako bi se zaštitio ukrajinski narod od bombardovanja iz vazduha. Takođe, kasnije ove nedelje ćemo objaviti dodatne sankcije protiv elita i kompanija koje pokušavaju da pomognu ruskoj ratnoj mašineriji", navedeno je u Bajdenovom saopštenju.

''Podrška Ukrajini se nastavlja, NATO je u tome ujedinjen. Rusija nikad, nikad, neće pobediti u Ukrajini'', poručio je Bajden u Varšavi.

Američki predsednik podsetio se i trenutka kada ga je ukrajinski kolega Volodimir Zelenski pozvao telefonom nakon početka ruske invazije, i zamolio ga da okupi svetske lidere u podršci Ukrajini.

"Rekli ste mi da ne znate kada ćemo ponovo moći da razgovoramo. Te mračne noći pre godinu dana, svet se bukvalno spremao za pad Kijeva, možda čak i kraj Ukrajine. Godinu dana kasnije, Kijev stoji. Ukrajina stoji. Demokratija stoji. Amerikanci stoje uz vas, kao i čitav svet", poručio je Bajden.

U Varavi je ponovio sliču poruku da je ''pre godinu dana svet bio spreman da Kijev padne. Sada mogu da kažem: Kijev stoji snažno, Kijev je ponosan, stoji uspravno i što je najvažnije, stoji slobodno''.

On je ocenio da se ''apetiti autokrata ne mogu umiriti i da im se mora suprotstaviti'', i najavio novi paket sankcija protiv Rusije za kraj ove sedmice.

Novaković u Bajdenovoj poseti Kijevu vidi simbolički smisao - "da se Ukrajinci ohrabre da nastave da se bore i da im se pokaže da imaju zapadnu podršku".

"Sa druge strane je poruka upućena NATO saveznicima na istočnom krilu, koji se najviše osećaju ugroženo od strane Rusije", rekao je Novaković.

Komentari (0)

Evropa