Fokus

Tužioci američkom sudiji: Nema potrebe za drugim suđenjem osnivaču propale kripto berze FTX

Komentari

Autor: Tanjug

30/12/2023

-

11:36

Tužioci američkom sudiji: Nema potrebe za drugim suđenjem osnivaču propale kripto berze FTX
Tanjug/AP/Rebecca Blackwell - Copyright Tanjug/AP/Rebecca Blackwell

veličina teksta

Aa Aa

Drugo suđenje osnivaču propale kripto berze FTX Semu Bankman-Fridu po optužbama koje nisu sadržane u slučaju prevare sa kriptovalutama predstavljenom poroti koja ga je osudila u novembru, nije neophodno, naveli su tužioci u pismu američkom okružnom sudiji Luisu A. Kaplanu.

Prema oceni tužilaca, na drugom suđenju bi se dokazi, koji su već predočeni poroti, duplirali.
Oni su takođe naveli da bi novo suđenje ignorisalo "snažan interes javnosti za brzo rešavanje" slučaja, posebno zato što žrtve, u slučaju odlaganja presude, neće imati koristi od naloga za restituciju, prenosi AP.

Tužioci su naveli da sudija može da razmotri dokaze koji će biti korišćeni u drugom suđenju, ali tek kada 28. marta sledeće godine izrekne kaznu Bankman-Fridu za prevaru klijenata i investitora u iznosu od najmanje 10 milijardi dolara.

Tanjug/AP/Rebecca Blackwell

 

Osuda po dodatnim optužbama, smatraju tužioci, ne bi rezultirala potencijalnom dužom zatvorskom kaznom za Bankman-Frida.Prošlog proleća tužioci su povukli pojedine optužbe koje su podigli protiv Bankman-Frida jer one nisu bile odobrene kao deo njegovog izručenja sa Bahama u decembru 2022. godine, a nagovestili su da bi one mogle biti podignute ponovo, u odvojenom suđenju koje bi bilo održano sledeće godine.

Početkom novembra porota je Bankman-Frida proglasila krivim po svih sedam tačaka optužnice, navodeći da je pre kraha svojih kompanija u novembru 2022. godine prevario hiljade klijenata i proneverio milijarde dolara koje je koristio za investicije, nekretnine, reklamiranje svoje kripto berze FTX i podršku političarima.  

Bankman-Frid je tokom procesa odbacio krivicu, priznajući da nije uspeo da spreči pad FTX, ali je tvrdio da nije imao nameru da bilo koga prevari.

Kripto berza FTX je pre kraha u novembru 2022. godine bila druga najveća berza kripto valuta na svetu, na kojoj su trgovali milioni ljudi.
 

Komentari (0)

Svet