Fokus

Premijer Iraka: Odluka o okončanju američkog vojnog prisustva "nepovratna"

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2024

-

19:55

Premijer Iraka: Odluka o okončanju američkog vojnog prisustva "nepovratna"
Premijer Iraka: Odluka o okončanju američkog vojnog prisustva "nepovratna" - Copyright AP/Iranian Presidency Office

veličina teksta

Aa Aa

Irački premijer Mohamed Šija El Sudani rekao je danas da je Irak odlučio da prekine vojno prisustvo Sjedinjenih Američkih Država i međunarodne koalicije koju predvodi SAD na tlu Iraka, ističući da stav Bagdada ostaje nepromenjen i da je ta odluka nepovratna.

El Sudani je govorio u Bagdadu na ceremoniji obeležavanja četvrte godišnjice smrti iranskog generala Kasema Sulejmanija i zamenika komandanta iračkih jedinica za narodnu mobilizaciju (PMU) Abu Mahdija al-Muhandisa, koji su ubijeni u američkom napadu dronom u blizini Bagdada u januaru 2020.

On je rekao da iračka vlada radi na određivanju datuma za početak razgovora o tom pitanju, napominjući da je napad 2020. godine, u kojem su ubijeni general Sulejmani i Muhandis, zadao udarac svim pravilima vezanim za odnos Bagdada i Vašingtona, prenosi agencija IRNA.

El Sudani je takođe rekao da je PMU neodvojivi deo iračke vojske.Još 2020. godine i nakon ubistva generala Sulejmanija i Muhandisa, irački parlament je odobrio zakon kojim se poziva na povlačenje američkih snaga iz zemlje usred rastućih antiameričkih osećanja.

SAD su formirale međunarodnu koaliciju u septembru 2014. za borbu protiv terorista Islamske države u Iraku i Siriji. 
 

Komentari (0)

Svet