Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hezbolah tvrdi da je pogodio izraelsku bazu "oči države", SAD oborile dron iznad Crvenog mora

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

06/01/2024

-

09:27

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hezbolah tvrdi da je pogodio izraelsku bazu "oči države", SAD oborile dron iznad Crvenog mora
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hezbolah tvrdi da je pogodio izraelsku bazu "oči države", SAD oborile dron iznad Crvenog mora - Copyright Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg, Mohammed Hajjar

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa ušao je u 92. dan, dok rastu tenzije na Bliskom istoku. Izrelski ministar Joav Galant upozorio je da "ističe vreme" za diplomatske napore da se okončaju tenzije između Izraela i Hezbolaha, te ukazao na to da Izraelu uskoro neće preostati ništa drugo nego da pokrene vojnu ofanzivu protiv Hezbolaha. S druge strane, lider Hezbolaha Hasan Nasralah rekao je ta militantna grupa "neće sedeti mirno" dok traju ubijanja u Pojasu Gaze. U međuvremenu, svoju turneju po Bliskom istoku započeo je američki državni sekretar Entoni Blinken koji će danas boraviti u Turskoj i Grčkoj, nakon čega će u narednim danima posetiti Jordan, Katar, UAE, Saudijsku Arabiju, Izrael, Zapadnu obalu i Egipat.

Ključni događaji:

Galant: Ističe vreme da se okončaju tenzije sa Hezbolahom
Gaza: Broj ubijenih Palestinaca dostigao 22.600
Lider Hezbolaha: Nećemo sedeti mirno usred rata dok traju ubijanja
Nemačka strahuje od prelivanja rata na Liban: "Rizik od eskalacije je veoma realan"
UN: Uznemireni smo zbog poziva izraelskih zvaničnika da Palestinci napuste Gazu

Kako je protekao prethodni dan pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Pojasu Gaze možete pratiti u našem LIVE blogu

23.10 Hezbolah tvrdi da je pogodio izraelsku bazu poznatu kao "oči države"


Libanska militantna grupa Hezbolah objavila je večeras video-snimak koji navodno prikazuje napad na izraelsku vazduhoplovnu bazu u Mironu, poznatu kao "oči države na severu".
Hezbolah tvrdi da je napad izvršen direktno na odbrambene kupole u bazi, prenosi izraelski "ynet".

Odbrambene kupole, ondosno sistem kontrole vazdušnih snaga, odgovoran je za kontrolu vazdušnog saobraćaja u celom vazdušnom prostoru Izraela, navodi portal.

Sistem otkriva i identifikuje pokušaje infiltracije, aktivira različite sisteme naoružanja i usmerava avione-presretače prema neprijateljskim vazdušnim ciljevima.

21.50 Protesti u nekoliko izraelskih gradovi, okupljeni traže raspisivanje izbora

U nekoliko izraelskih gradova večeras se održavaju protesti na kojima demonstranti traže hitno raspisivanje izbora.

Glavni skup je organizovan u Tel Avivu na trgu Habima, dok se manji skupovi održavaju u Haifi i ispred kuće premijera Benjamina Netanijahua u gradu Cezareji, prenosi Tajms of Izrael.

Brat Šire Ejlon, koju su pripadnici Hamasa ubili na festivalu Supernova 7. oktobra, rekao je na protestu u Tel Avivu da je njegova sestra "bila prepuštena šokantnoj smrti".

20.41 SAD tvrde da su oborile dron iznad Crvenog mora

Centralna komanda SAD saopštila je da je razarač sa vođenim projektilima USS "Labun" oborio dron iznad Crvenog mora koji je lansiran iz dela Jemena pod kontrolom militantne grupe Huti.

Prema Centralnoj komandi, dron je bio u blizini nekoliko komercijalnih brodova kada je presretnut iznad međunarodnih voda.

Nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj šteti, prenosi Rojters.

profimedia

 

20.30 Netanijahu: Nećemo zaustaviti rat dok Hamas ne bude poražen

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozvao je danas da se vojna ofanziva u Gazi nastavi sve dok se ne postignu svi njeni ciljevi.

„Vlada koju predvodim dala je instrukcije Izraelskim odbrambenim snagama da krenu u rat kako bi eliminisali Hamas, vratili naše taoce i osigurali da Gaza više neće predstavljati pretnju Izraelu. Rat se ne može zaustaviti dok ne postignemo sve ove ciljeve“, poručio je Netanijahu u večerašnjem obraćanju naciji, prenosi Tajms of Izrael.

On je pozvao da se "sve" ostavi po strani kako bi se fokusirali na pobedu u ratu protiv Hamasa, dan nakon što ga je član ratnog kabineta Beni Ganc upozorio da bira između jedinstva ili igranja politike, navodi izraelski portal.

20.26 Obaveštajna jedinica IDF-a upozoravala da se Hamas sprema za napad na Izrael

Šef obaveštajne jedinice izraelske vojske, poznate kao “Đavolji advokat”, navodno je četiri puta upozorio, tri nedelje pre Hamasovog napada 7. oktobra, da bi palestinska militantna grupa uskoro mogla da pokrene sukob, javlja izraelski Kanal 12.

Šef jedinice je navodno dva puta krajem septembra pisao svim donosiocima odluka u vojsci i političkom establišmentu kako bi osporio široko rasprostranjenu procenu da je Hamas odvraćan, prenosi Tajms of Izrael.

20.01 IDF: Ubijen komandant Hamasa koji je učestvovao u masakru u kibucu Beri

Izraelska vojska (IDF) i Šin Bet saopštili su danas da je u vazdušnom napadu u Gazi ubijen Ismail Siraj, komandant Hamasovog bataljona Nuseirat, koji je prema tvrdnjama izraleskih vlasti, izvršio masakr u kibucu Beri i drugim pograničnim zajednicama 7. oktobra.

IDF ističe da je bataljon bio uključen i u ispaljivanje protivtenkovskih projektila i dronova na izraelske trupe koje deluju u Gazi poslednjih meseci, prenosi Tajms of Izrael.

18.58 IDF: Izvedeni napadi na dva važna vojna kompleksa Hezbolaha u Libanu

 Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da su njeni borbeni avioni izveli napade na dva "značajna" vojna kompleksa koja pripadaju Hezbolahu u Libanu, kao odgovor na današnji napad libanske militantne grupe na severni Izrael.

Na tim lokacijama, prema tvrdnjama IDF-a, nalazila se infrastruktura koju koristi Hezbolahova jedinica protivvazdušne odbrane, prenosi Tajms of Izrael.

IDF dodaje da su borbeni i drugi avioni pogodili i lokacije Hezbolaha u Rab el Talatinu, Ramijahu, Meis el Džabalu i Aita aš Šabu.

15.42 Borelj: Imperativ je izbeći regionalnu eskalaciju sukoba na Bliskom istoku

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da je imperativ da se izbegne regionalna eskalacija sukoba na Bliskom istoku. Govoreći tokom posete Libanu, Borelj je upozorio Izrael da "niko neće pobediti u regionalnom sukobu", preneo je Rojters.

On je sa libanskim premijerom Nadžibom Mikatijem i najvišim vladinim zvaničnicima razgovarao o događajima u Gazi i oko nje, uključujući uticaj rata i situaciju na izraelsko-libanskoj granici.

"Vidimo zabrinjavajuće intenziviranje razmene vatre preko Plave linije“, rekao je Borelj na konferenciji za novinare.

Tanjug/AP/Hassan Ammar

 

15.28 Jusaf: Izraelski zvaničnici predlažu etničko čišćenje u Pojasu Gaze

Premijer Škotske Hamza Jusaf optužio je danas visoke zvaničnike izraelske vlade da predlažu "etničko čišćenje" u Pojasu Gaze izmeštanjem Palestinaca i dovođenjem izraelskih doseljenika. Škotski premijer je pružio snažnu podršku Palestincima, rekavši da često ponavljani komentari visokih izraelskih zvaničnika koji pozivaju na raseljavanje Palestinaca iz Pojasa Gaze predstavljaju primer definicije etničkog čišćenja, prenosi glazgovski dnevnik Herald.

"Gaza je okupirana palestinska teritorija i biće deo buduće palestinske države. Stanovnici Gaze ne bi trebalo da budu predmet nasilnog raseljenja ili preseljenja. Mislim da bi politički lideri trebalo da prestanu da govore besmislice i da nazovu pravim imenom ono što vide - u Gazi imamo ne samo humanitarnu krizu, već i visoke zvaničnike Netanjahuove vlade kako daju izjave koje su, iskreno govoreći, primer definicije etničkog čišćenja. To se mora najoštrije osuditi", rekao je Jusaf.

On je istakao da lideri Hamasa takođe moraju biti pozvani na odgovornost za užasne napade na izraelske civile 7. oktobra.

15.21 Izraelski udari na južni Liban

Izrael je izveo seriju napada na južni Liban nakon što je u subotu rano ujutru na sever Izraela ispaljeno oko 40 raketa.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su njihovi borbeni avioni napali brojne lokacije koje vodi Hezbolah u oblastima Aita al-Šab, Jaron i Ramija.

U njemu se navodi da su među ciljevima bili mesta za lansiranje raketa i vojne zgrade.

Snimci iz vazduha postavljeni na mreži Iks pokazuju udare na brojne strukture.

14.07 Borelj: Liban i EU će zajedno raditi na deesklaciji i dugoročnoj stabilnosti

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj razgovarao je danas sa premijerom Libana Nadžibom Mikatijem o situaciji u Bejrutu, uticaju koji sukob u Gazi ima na region Bliskog istoka, ali i o Siriji.

"Dogovorili smo se da ćemo zajedno diplomatskim putem raditi na deeskalaciji i dugoročnoj stabilnosti, što je u interesu svih", dodao je Borelj na platformi društvenih medija "X".

Tokom najavljene posete Libanu, zbog eskalacije tenzija i straha da bi Bejrut mogao da bude uvučen u sukob na Bliskom istoku, Borelj bi trebalo da se sastane i sa ministrom za spoljne poslove i emigranate Abdalahom Bu Habibom i komandantom libanskih oružanih snaga generalom Džozefom Aunom, objavljeno je na sajtu Evropske unije.

On će se, takođe, sastati sa komandantom Privremenih snaga UN u Libanu (UNIFIL), generalom Aroldom Lazarom.

13.30 Čileanski advokati podneli tužbu MKS protiv Izraela zbog navodnih ratnih zločina

Grupa od 100 čileanskih advokata, većinom palestinskog porekla, podnela je tužbu Međunarodnom krivičnom sudu u vezi sa navodnim zločinima izraelske vojske u Pojasu Gaze, odnosno, kako se precizira, genocidom, ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti koji predstavljaju kršenje Ženevske konvencije.

Jedan od podnosilaca tužbe advokat Huan Karlos Manrikes, naveo je da su postupili u skladu sa Rimskim statutom, nakon zahteva skoro 100 čileanskih kolega da upute predstavku Međunarodnom krivičnom sudu i precizirao da će njeno razmatranje početi od ponedeljka, prenosi WAFA.

13.28 UNICEF: Deca u Gazi izložena višemesečnoj gladi, traumama i raseljavanju

Deca snose najveći teret humanitarne krize u Gazi, ona su izložena višemesečnoj gladi, traumama i raseljavanju, izjavila je Tes Ingram, portparolka Dečjeg fonda UN (UNICEF). Ingram je ukazala na nedavno istraživanje UNICEF-a koje je pokazalo da 90 odsto dece mlađe od dve godine u Gazi ima pristup samo žitaricama i mlečnim proizvodima, dok je za zdrav razvoj potrebno konzumirati pet grupa namirnica, prenela je Al Džazira.

"Veoma smo uznemireni zbog količine hranljivih materija koju mala deca dobijaju za svoj rast i razvoj", rekla je Ingram. Dugoročni uticaj rata na mentalno zdravlje te dece je podjednako zabrinjavajući, istakla je ona. "Vidimo traumatične reakcije na stres kod toliko dece sa kojom smo u kontaktu. U drugim sukobima, deca mogu doživeti traumu, ali imaju mogućnost da odu na sigurno. To se ne dešava u Gazi", rekla je ona.

08.59 Blinken doputovao u Tursku u okviru bliskoistočne turneje

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je u Istanbul u okviru svoje četvrte turneje po Bliskom istoku od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra. Blinken bi danas trebalo da se sastane sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Kako je ranije najavljeno, Blinken bi tokom vikenda trebalo da sa Erdoganom i turskim ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom razgovara o situaciji u Pojasu Gaze. Fidan i Blinken su imali niz telefonskih i ličnih sastanaka od početka krize na Bliskom istoku 7. oktobra prošle godine. Blinkenova poseta Istanbulu biće njegova druga poseta Turskoj u tom periodu, prenosi Hurijet.

08.17 Šef UN za humanitarne poslove: Gaza je postala nenastanjiiva

Šef UN za humanitarna pitanja Martin Grifits izjavio je da je Pojas Gaze postao "nenastanjiv", tri meseca nakon napada Hamasa na Izrael. Grifits je naveo u saopštenju da se "ljudi suočavaju sa najvišim nivoima nesigurnosti hrane ikada zabeleženim" i da im preti glad.

On je dodao da se ljudi u Gazi suočavaju i sa “svakodnevnim pretnjama po svoju egzistenciju, dok svet gleda", prenosi AP.

Istakao je da je na desetine hiljada ljudi, većinom žena i dece, ubijeno ili ranjeno, a da porodice spavaju napolju dok temperatura naglo pada i bombarduju se područja gde je Palestincima rečeno da se premeste.

Ukazao je i da je nekoliko delimično funkcionalnih bolnica pretrpano i oskudeva sa zalihama, dok se zarazne bolesti se šire, a oko 180 Palestinski se, usred haosa, svakodnevno porađa.

08.00 Izraelska vojska napala komandni centar Hezbolaha u Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su sinoć da su izvele vazdušni napad na komandni centar Hezbolaha u južnom libanskom selu Blida, kao odgovor na napade na granici dve zemlje. Kako navode Izraelske odbrambene snage, njihovi tenkovi i artiljerija granatirali su brojna područja duž granice kako bi, po svemu sudeći, sprečili planirane napade Hezbolaha, prenosi "Times of Israel".

07.45 Galant: Ističe vreme da se okončaju tenzije sa Hezbolahom

Izraelski ministar odbrane Joav Galant upozorio je da ističe vreme za diplomatske napore da se okončaju tenzije između Izraela i Hezbolaha. Galant je, tokom procene situacije u severnoj komandnoj bazi Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), ukazao na to da Izraelu uskoro neće preostati ništa drugo nego da pokrene vojnu ofanzivu protiv Hezbolaha, objavio je "Times of Israel".

"Više volimo put dogovorenog diplomatskog rešenja, ali se približavamo tački kada će se peščani sat prevrnuti", rekao je.

On je dodao da će Izrael nastaviti da "intenzivira operacije u celom sektoru po potrebi" sa ciljem da "bezbedno vrati stanovnike severa u njihove domove", preneo je Ynet.

profimedia

 

07.10 Lider Hezbolaha: Nećemo sedeti mirno usred rata dok traju ubijanja

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah rekao je sinoć da ta militantna grupa "ne može da sedi mirno" usred rata dok traju ubijanja, koja, kako je rekao, "neće proći nekažnjeno".

"Stiže odgovor. Odluka je već doneta. Pitanja je samo kako će se odvijati stvari na terenu, to zavisi od Alaha. Ne možemo da ostanemo nemi jer bi to izložilo ceo Liban operacijama izraelske vosjke", istakao je Nasralah nakon ubistva zamenika lidera Hamasa Saleha el Arurija u Bejrutu, preneo je Rojters.

06.30 Gaza: Broj ubijenih Palestinaca dostigao 22.600

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra povećan je na 22.600, dok je 57.910 ljudi povređeno, saopštilo je juče Ministarstvo zdravlja u Gazi. Najmanje 162 Palestinca su ubijena, a 296 povređeno u poslednja 24 sata u izraelskim napadima na Pojas Gaze, prenela je Anadolija.

"Izraelske okupacione snage su počinile 15 masakra nad porodicama u Pojasu Gaze, što je rezultiralo povećanjem broja žrtava za 162 i 296 povređenih tokom protekla 24 sata", navodi se u saopštenju Ministarstva.

profimedia

 

Komentari (0)

Svet