Fokus

Blinken posetio Tursku i Grčku, sastao se sa Erdoganom i Micotakisom

Komentari

Autor: Tanjug

06/01/2024

-

18:21

Blinken posetio Tursku i Grčku, sastao se sa Erdoganom i Micotakisom
Tanjug AP/Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP - Copyright Tanjug AP/Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken održao je danas odvojene sastanken sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom.

U Istanbulu je sa Erdoganom i šefom turske diplomatije Hakanom Fidanom razgovarao o pritisku koji bi Turska mogla da izvrši na Iran i njegove saveznike kako bi se smirile tenzije na Bliskom istoku i ubrzalo slanje humanitarne pomoći stanovništvu u Gazi, prenosi AP.

Kasnije je sleteo u Hanju, na grčkom ostrvom Krit, gde je razgovarao sa Micotakisom.

Od turskih zvaničnika, Blinken je tražio razmatranje potencijalnih novčanih ili drugih doprinosa naporima za obnovu Gaze i učešće u bezbednosnim pregovorima, navodi agencija.

"Potrebno je sprečiti širenje sukoba i raditi na uspostavljanju trajnog mira kojim će biti osigurana bezbednost Izraela i uspostavljanje palestinske države", rekao je Blinken na sastanku u Istanbulu.

Tanjug/Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

 

Fidan je, sa druge strane, poručio da “sve veća agresija” Izraela u Gazi predstavlja pretnju po čitav region i pozvao na hitan prekid vatre i isporuku humanitarne pomoći, navodi američka agencija, pozivajući se na neimenovanog izvora.

Turski ministar je dodao da bi pregovori o rešenju o dve države trebalo da počnu "što je pre moguće".

Blinkenovi susreti sa turskim i grčkim zvaničnicima su deo šireg putovanja koje uključuje posete bliskoistočnim zemljama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet