Fokus

Tajani: G7 sarađuje sa Izraelom da se postigne skori kraj rata u Pojasu Gaze

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2024

-

17:00

Tajani: G7 sarađuje sa Izraelom da se postigne skori kraj rata u Pojasu Gaze
Tanjug/AP/Roberto Monaldo/LaPresse - Copyright Tanjug/AP/Roberto Monaldo/LaPresse

veličina teksta

Aa Aa

Glavne članice G7 sarađuju sa Izraelom na postizanju skorog završetka rata u Pojasu Gaze i na smanjenju broja civilnih žrtava, što je apsolutni cilj, izjavio je danas italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

U saopštenju italijanskog ministarstva inostranih poslova navodi se da je Tajani odvojeno telefonski razgovarao sa britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Kameronom i francuskom ministarkom spoljnih poslova Katrin Kolona i predložio, kako se ističe, "zajedničke oblike pritiska" na nivou G7 na strane uključene u sukob u Pojasu Gaze radi postizanja određenih ciljeva, preneo je Rojters.

"Zemlje G7 rade sa izraelskom vladom da se pronađe brz izlaz iz vojne faze", rekao je Tajani.

Italija ove godine predsedava grupom G7, koja okuplja sedam razvijenih industrijskih zemalja.
Tajani je istakao da neizbežno dvodržavno rešenje, kojim bi Palestinci dobili državnost na teritorijama koje je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967. godine.

On je takođe razgovarao sa Kameronom i Kolona o porastu napada jemenskih pobunjenika Huta, koje podržava Iran, na komercijalne brodove u Crvenom moru, kao odgovor na napad Izraela na Pojas Gaze. Tajani je takođe izrazio podršku G7 Ukrajini protiv ruske invazije. 

 

Komentari (0)

Svet