Fokus

Skup u Njujorkeru: Tesla zaslužuje mesto u istoriji kao Prometej modernog doba

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2024

-

22:03

Skup u Njujorkeru: Tesla zaslužuje mesto u istoriji kao Prometej modernog doba
Skup u Njujorkeru: Tesla zaslužuje mesto u istoriji kao Prometej modernog doba - Copyright FOTO TANJUG/ ALEKSANDRA OTAŠEVIĆ/ bg

veličina teksta

Aa Aa

U organizaciji Tesline naučne fondacije (TNF) danas se u hotelu Njujorker na Menhetnu održava tradicionalna 12. Međunarodna konferencija u znak sećanja na  jednog od najvećih umova čovečanstva Nikolu Teslu i to na mestu na kojem je živeo do smrti na Božić 1943. godine.

Celodnevna Konferencija u "Duhu Tesle 2024" odvija se pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Srbije u Njujorku i Ešli Redfern - izvršne direktorke American Paradigm schools koja je i jedan od čelnika Tesla Science Foundation USA.

U slavu velikog života i još većeg nasleđa Nikole Tesle govorio je i generalni konzul u Njujorku Vladimir Božović koji je otvorajući skup poručio da Tesla zaslužuje mesto u istoriji kao Prometej modernog doba i naglasio da će se zalagati i da Tesla dobije svoj Dan u SAD.

 "Tesla je bio istinski vizionar, genije čiji se pogled pružao kroz stoleća, dosežući dalje od onoga što se, u njegovo vreme, smatralo mogućim i izvodljivim", rekao je Božović i izrazio uvrenje da bi Tesla da je danas živ pomislio da savremeni svet još nije uhvatio korak sa njegovom vizijom.

Prema rečima generalnog konzula, čovek koji je iskoristio svoju genijalnost kako bi dao svoj doprinos svetu, nikada ne može biti zaboravljen.

“Teslina iskra koja je obasjala svet na svoje putovanje krenula je upravo iz države Njujork, iz Bafala. Stoga, po svim kriterijumima, SAD imaju još više razloga od Srbije da se ponose Nikolom Teslom jer on je bio i pravi američki heroj, čovek koji je doneo napredak i uveo svet i ovu zemlju u 20. vek”, rekao je on.

 Božović je naglasio da Tesla zbog svega što je bio i što je postigao kao naučnik i pronalazač zaslužuje mesto u istoriji kao Prometej modernog doba koji je zauzdao sile prirode na dobrobit čovečanstva.

On je naglasio da mu je cilj da da sve od sebe kako bi Tesla konačno dobio spomenik u Njujorku,  kao i svoj dan na nivou grada Njujorka i SAD i kako bi se ustanovila Teslina međunarodna nagrada za nauku kao pandan Nobelovoj nagradi.

Dodajući da pred svima stoji ne samo kao generalni konzul, već i kao veliki poštovalac Tesle, jednog od najvećih umova u istoriji, zahvalio je TNF na neumornom radu i posvećenosti u očuvanju i promociji nasleđa velikog srpsko-američkog naučnika Nikole Tesle.

 “Naša zahvalnost takođe ide i dvema izuzetnim američkim organizacijama, posvećenim očuvanju Teslinog nasleđa i popularizaciji Teslinog dela – Nikola Tesla savet Bafala i Nijagarinih vodopada, i Teslin naučni centar u Vordenklifu”. rekao je on.

Učešće na Tesla konferenciji su uzeli mnogi naučni radnici, stručnjaci, privrednici, novinari, umetnici, glumci i književnici iz celog sveta, između ostalih direktor Tesla Naučnog centra Vordenklif Mark Alesi. 

Nikola Lončar, osnivač i predsednik TNF iz Filafelfije podsetio je da su do sada postavili 32 Tesline biste širom sveta, i da je poslednja postavljena u decembru na Salt Lake Community College u Americi. 

Posebno važan projekat TNF je veb platforma Tesla klubova i Teslinog naroda koji je okupio stručnjake i promotere kulturne baštine u vezi sa Teslinim likom i delom iz celog sveta, a na kojoj će se naći ogroman materijal sa temom Nikole Tesle i Teslinog naroda.

U toku Konferencije dodeljene su zahvalnice, medalje i najprestižnija nagrada "Tesla Spirit Award 2024“ zaslužnim organizacijama i pojedincima koji su promovisali ime i delo Tesle i ime Teslinog naroda,

Prestižne nagrade dobili su Nikola Tesla Klub iz San Dijega i Detroita, Nada Martinović, Vjera Mujović, Đorđe N. Koldžić, novinar Marina Bulatović, Škola Banović Strahinja iz Beograda i direktorka prištinskog Jedinstva Rada Komazec.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet