Fokus

Otkriven misteriozni tunel ispod sinagoge u Bruklinu: Jevrejski studenti u tajnosti gradili prolaz do svetilišta

Komentari
Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Zbog misterioznog tunela koji je otkriven u podzemlju sinagoge u njujorškom Bruklinu, izbio je sukob između vernika i policije prilikom čega je uhapšeno devet osoba starih od 19 do 22 godine. Zvaničnici i lokalno stanovništvo rekli su da su hasidski studenti u tajnosti gradili prolaz do svetilišta, čije namena još nije utvrđena.

Stara sinagoga u Bruklinu koja je centar uticajnog hasidskog jevrejskog pokreta u centru je pažnje nakon što je unutar tog objekta policija otkrila tajni podzemni tunel.

Sukob vernika i policije nastao je u globalnom sedištu pokreta Habad-Lubavič u Kraun Hajtsu, veoma poštovanom jevrejskom mestu koje svake godine poseti hiljade posetilaca, međunarodnih studenata, kao i verskih vođa, prenosi Glas Amerike. 

Američki medij piše da je gotička fasada inspirisala desetine replika širom sveta, ali u utorak je sinagogu policija zabarikadirala dok su agenti za bezbednost zgrada u Njujorku proveravali da li je tunel, koji je iskopan bez zvanične dozvole napravio strukturnu štetu čuvenom imanju.

Vođe grupe pokušale su da zapečate ulaz, pa su organizovale protest koji je ubrzo postao nasilan nakon čega je policija uhapsila devet osoba, dok su u međuvremenu zvaničnici saopštili da su hasidski studenti u tajnosti gradili prolaz do svetilišta.

Tunel oštetio dve zgrade

Iako nije utvrđena namena podzemnog tunela, portparol Habada Moti Seligson napisao je na drušvenoj mreži Iks da veruje da su ulaz u podrum prazne stambene zgrade iza sedišta, te da tunel zatim vijuga ispod niza kancelarija i sala za predavanja, a na kraju se povezuje sa sinagogom.

"Zvaničnici Lubaviča pokušali su da steknu odgovarajuću kontrolu nad prostorijama preko sudskog sistema države Njujork. Nažalost, proces se odugovlačio godinama. Ovo je duboko uznemirujuće za Lubavič pokret i jevrejsku zajednicuširom sveta", poručio je Seligson. 

Gradski zvaničnici su saopštili da je tunel dugačak oko 18 metera, širine oko dva i po metra, nije bioi dovoljno ojačan, te ugrožava stabilnsot delova dve zgrade sa kojima se graniči, prenosi Njujork tajms.

U međuvremenu, oni koji podržavaju kopanje tunela rekli su da sprovode plan proširenja koji je smislio bivši šef pokreta Habad, rabin Menahem Mendel Šnerson.

On je vodio Habad-Lubavič više od četiri decenije pre svoje smrti 1994, jačajući hasidsku versku zajednicu, razorenu Holokaustom.

Pristalice proširenja tunela kažu da je podrumska sinagoga dugo bila prenatrpana, što je podstaklo pritisak da se doda još prostora, za koji su neki vernici smatrali da traje predugo. Mnogi od tih pristalica podržavaju mesijansko uverenje da je Šnerson još živ.

"To je ono što rabin želi, to je ono što svi žele", rekao je Zalmi Grosman, stanovnik Bruklina koji ima 21 godinu. On je rekao da je kopanje tunela počelo krajem prošle godine kao način da se sinagoga poveže sa praznim prostorom iza nje, prenosi Glas Amerike.

"Jevreji u zidovima"

Tunel je otkriven nakon anonimne dojave, piše Gardijan, navodno zbog negodovanja komšija. 

U ceo slučaj se uključio i američki desničar Rihard Stroher koji je na društvenoj mreži Iks napisao da su Jevreji živeli ispod njegovog stana.

Stroher je tvrdio da je čuo razgovore na jidišu, jevrejskonemačkom jeziku, dodajući da je to za njega bila misterija jer živi u prizemlju i nema podrum. 

Njegove objave ismevane su na toj društvenoj mreži, među kojima su se našle i neukusne šale poput "Jevreji u zidovima". 

Za to vreme, Njujork post piše da su studenti iskopali tunel jer su želeli da prošire sinagogu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet