Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Amerika proglasila Hute za terorističku organizaciju, u Gazi ubijeno šest pripadnika Hamasa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/01/2024

-

08:23

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa ušao je u 103. dan. Iz kibuca Beri saopšteno da su Josi Šarabi i Itai Svirski, koji su oteti 7. oktobra, ubijeni u Gazi i da njihova tela drži Hamas. SAD su ponovo gađale položaje Huta u Jemenu, dok je kompanija za pomorsko obezbeđenje saopštila da je grčki teretni brod, koji plovi pod zastavom Malte, pogođen projektilom u Crvenom moru. Na južni Izrael iz Pojasa Gaze ispaljeno je oko 25 raketa, što je najjači napada Hamasa u poslednjih nekoliko nedelja, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF). 

Ključni događaji

  • Još dva taoca ubijena u Gazi
  • Hamas ispalio 25 raketa na Izrael, najjači napad poslednjih nedelja
  • Blinken: Previše Palestinaca ubijeno je u Pojasu Gaze
  • Nemačka razmatra isporuku tenkovske municije Izraelu
  • Borelj predstavio tri prioriteta EU za Bliski istok
  • Lider Hamasa Jahja Sinvar dodat na listu terorista Evropske unije

            Kako je protekao prethodni dan pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

             Dešavanja u Pojasu Gaze možete pratiti u našem LIVE blogu

22.38 Huti preuzeli odgovornost za napad na američki teretni brod

Jemenski pobunjenici Huti preuzeli su večeras odgovornost za napad na američki teretni brod Genko Pikardi, koji je rezultovao, kako tvrde, "direktnim pogotkom", naveo je portparol militantne grupe Jahja Sarea.

"U znak otpora zbog represije nad Palestincima i u znak podrške čvrstini naše braće u Pojasu Gaze, ali i u sklopu odgovora na američko-britansku agresiju na našu zemlju, pomorske snage Jemenskih oružanih snaga izvele su operaciju protiv američkog broda (Genko Pikardi) u Adenskom zalivu, ispalivši određen broj raketa, a jedan pogodak je bio precizan i direktan", navodi se u saopštenju, prenela je jemenska novinska agencija Saba.

Huti su dodali da neće oklevati da ciljaju sve mete koje su pretnja arapskom svetu i Crvenom moru sa "legitinim pravom da brane Jemen i nastave podršku nad ugnjetavanim Palestincima".

20.35 Britanska vojska: Huti ponovo napali tereteni brod kod Adenskog zaliva

Teretni brod napadnut je večeras kod Adenskog zaliva, najverovatnije iz drona koji je nosio bombu, a lansirali su ga jemenski Huti, tvrdi britanska vojska.

Napad se desio na oko 110 kilometara jugoistočno od Adena, gde je dron udario u brod, navela je Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO), deo britanske ratne mornarice koja nadgleda plovne puteve na Bliskom istoku, preneo je AP.

Kapetan broda javio je da je izbio požar na plovilu, koji je ubrzo ugašen, a vlasi istražuju okolnosti pod kojima je došlo do incidenta.

17.48 SAD: Huti proglašeni za terorističku organizaciju

Stejt department je danas saopštio da su jemenski Huti proglašeni terorističkom grupom, a da odluka stupa na snagu za 30 dana.

U saošpštenju se navodi da su od novembra Huti pokrenuli veliki broj napada na međunarodne teretne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu, kao i na vojsku raspoređenu u toj oblasti, koja je poslata da čuva bezbednost i sigurnost komercijalnog brodarstva.

"Ovi napadi na međunarodne brodove su ugorzile pomorce, poremetile slobodan protok robe, i prekršili su međunarodna pravila o slobodnoj plovidbi", ističe se. Dodaje se da će, ukoliko Huti obustave napade u Crvenom moru i Adenskom zalivu, SAD preispitati odluku.

Euronews TV

17.01 Pomoć za palestinske civile i izraelske taoce stigla u Egipat

Pomoć namenjena palestinskim civilima i izraelskim taocima u Pojasu Gaze isporučena je danas Egiptu kako bi preko graničnog prelaza Rafa bila transportovana u Pojas Gaze, nakon dogovora u kojem su posredovali Katar i Francuska.

Dva katarska aviona sa pomoći sletela su na Sinajsko poluostrvo u Egiptu, gde su zalihe istovarene i prebačene na granični prelaz Rafa sa Gazom, rekli su zvaničnici egipatskih bezbednosnih službi i Crvenog polumeseca, a prenosi Rojters. Jedan od aviona nosio je medicinske pakete za 45 od 253 talaca za koje Izrael kaže da ih drži palestinska militantna grupa Hamas još od upada u Izrael 7. oktobra.

15.48 Iran kaže da je delio obaveštajne podatke o Mosadu sa Irakom

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan izjavio je danas da je Teheran sa Irakom podelio obaveštajne podatke o, kako kaže, aktivnostima izraelske obaveštajne agencije Mosad u iračkom poluatonomnom kurdskom regionu. Iran je ranije saopštio da su njegove Revolucionarne snage balističkim projektilima u Erbilu 16. januara "uništile glavni špijunski centar izraelske obaveštajne službe Mosad u iračkom Kurdistanu". Međutim, Irak je negirao da postoji bilo kakav špijunski centar u toj zemlji, navodi Rojters.

13.06 Gutereš: Za izraelsko-palestinski sukob jedino rešenje zasnovano na "dve države"

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je danas tokom diskusije na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu podržao rešenje izraelsko-palestinskog konflikta zasnovano na "dve države" i istakao da je to jedini način da se na tom prostoru postigne trajni mir.

Više pročitajte OVDE.

12.42 Hamas: U Gazu će ući 1.000 paketa lekova, za svaki paket poslat taocima

Visoki zvaničnik Hamasa Musa Abu Marzuk kaže da bi za svaku kutiju lekova koja je data taocima, trebalo poslati 1.000 kutija palestinskim civilima. Međunarodni komitet Crvenog krsta će isporučiti sve lekove, uključujući i one namenjene taocima, bolnicama koje opslužuju sve delove Gaze, naveo je Abu Marzuka u objavi na platformi društvenih medija "X". Sporazum, prvi između zaraćenih strana od jednonedeljnog primirja u novembru prošle godine, takođe, uključuje isporuku dodatne hrane i humanitarne pomoći Gazi, prenosi "Tajms of Izrael".

Associated Press

12.20 Blinken u Davosu: Situacija u Gazi "slama srce"

Državni sekretar SAD Entoni Blinken danas je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu opisao konflikt u Gazi kao "srceparujući" i dodao da je Palestincima potrebna država "koja ljudima daje ono što žele i sarađuje sa Izraelom da bude efikasna". Blinken je rekao da mu patnja muškaraca, žena i dece u Gazi "slama srce" i insistirao na tome da SAD izvrše pritisak na Izrael u vezi s odgovornostima koje ta zemlja ima, piše Gardijan.

11.10 Hamas: U izraelskim napadima na Gazu dosad ubijeno 24.448 Palestinaca

U izraelskim napadima u Gazi, za poslednja 24 sati ubijeno je 163 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa, čime je bilans broja žrtava od 7. oktobra povećan na 24.448. U protekla 24 sati ranjeno je 350 ljudi u Pojasu Gaze, navelo je Ministarstvo.

Ukupno je 61.504 ranjenih od početka sukoba 7. oktobra. Iz Hamasa ističu da većinu ubijenih čine žene i deca, prenosi Al Džazira. Izraelska vojska je saopštila da je od početka sukoba sa Hamasom ubila preko 9.000 militanata u Gazi, i oko 1.000 unutar Izraela, prenosi Tajms of Izrael.

Profimedia

 

08.58 U izraelskim udarima u Pojasu Gaze ubijeno šest operativaca Hamasa

U izraelskim udarima na Pojasu Gaze ubijeno je šest operativaca Hamasa, uključujući oficira zaduženog za ispitivanje osumnjičenih špijuna, saopštila je izraelska vojska. Vojska je saopštila da je ovaj oficir Hamasa, identifikovan kao Bilal Nofal, ubijen u vazdušnom napadu koji je izvršila vojska, postupajući na osnovu informacija koje je dala obaveštajna služba Šin Bet, prenosi "Tajms of Izrael".

Nofal je bio "odgovoran za ispitivanje onih za koje se sumnja da su špijunirali protiv Hamasa u južnoj Gazi", tvrdi izraelska vojska, dodajući da je on "razvio tehnike ispitivanja i istrage" koje koristi Hamas. Vojska je još saopštila da je ubila Hamasovu tročlanu minobacačku posadu u Kan Junisu, a da su dva militanta ubijena u vazdušnom napadu u centralnoj Gazi.

08.23 Postignut dogovor o isporuci lekova taocima Hamasa i palestinskim civilima

Katar i Francuska postigli su dogovor sa Izraelom i palestinskom islamističkom grupom Hamas o hitnoj isporuci lekova za oko 45 izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi u zamenu za isporuku humanitarne i medicinske pomoć za najugroženije palestinske civile. Kako prenosi Rojters, pomoć će danas biti prebačena iz Katara u Egipat, odakle će biti dostavljena u Gazu preko graničog prelaza Rafa.

Profimedia

 

08.10 Izraelska vojska: Na Zapadnoj obali ubijen vođa terorista

Izraelska vojska je saopštila da je izvela udar dronom na Zapadnoj obali, u blizini kampa Balata, a da je meta bio Abdalah Abu Šalal, kako je navedeno, glavni teroristički vođa u toj palestinskoj enklavi, koji je planirao neposredan napad.

On je prema saopštenju ubijen u kombinovanoj operaciji koju su izveli vojska i služba bezbednosti Šin Bet, prenosi Tajms of Izrael. Vojska je saopštila da je Abu Šalal odgovoran za niz nedavnih napada, uključujući pucnjavu u jerusalimskoj četvrti Šimon Hacadik u kojoj su dva Izraelca povređena i postavljanje bombe koja je ranila vojnika Nakon napada na terorističku ćeliju koju je predvodio Abu Šalal, u automobilu je pronađeno oružje. Ostali članovi nisu odmah identifikovani.

Profimedia

 

07.40 Stejt department: Bliken i Gutereš u Davosu razgovarali o Gazi, Hutima

Američki državni sekretar Entoni Bliken sastao se s generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, pri čemu su fokus njihovog razgovora bili humanitarna situacija u Gazi i napadi Huta u Crvenom moru, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

"Sekretar Blinken je razgovarao o tekućoj humanitarnoj krizi u Gazi, uključujući humanitarni rad UNRWA (UN agencije za pomoć Palestincima) koja spašava živote, multilateralni odgovor na ponovljene napade Huta u Crvenom moru i rastuće nasilje bandi na Haitiju", istakao je potparol Stejt departmenta Metju Miler.

Sekretar Blinken je izrazio zahvalnost generalnom sekretaru Guterešu na njegovim naporima da se suoči sa brojnim svetskim izazovima i potvrdio partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenih nacija, dodato je iz Stejt departmenta.

07.15 Još dva taoca ubijena u Gazi

Kibuc Beri saopštio je da su njegovi stanovnici Josi Šarabi i Itaj Svirski koji su oteti 7. oktobra ubijeni u Gazi i da njihova tela drži Hamas. Kibuc je pozvao da se njihova tela vrate kako bi bila sahranjena i da svi taoci budu oslobođeni, prenosi Tajms of Izrael.

07.10 Blinken: Previše Palestinaca ubijeno je u Pojasu Gaze

Previše nevinih Palestinaca je ubijeno u Pojasu Gaze, a oni koji tamo i dalje žive su u veoma teškoj situaciji, i zato pokušavamo da im pružimo mnogo više humanitarne pomoći, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

''Ono na šta smo fokusirani je pokušaj da se 7. oktobar više nikada ne ponovi, a Izrael je napravio dobar napredak, po pitanju Hamasa, da Hamas učini ono što je potrebno kako ne bi mogao da ponovi napad. Istovremeno, od prvog dana govorimo da je način na koji Izrael to radi od vitalnog značaja. A to je posebno tačno kada su u pitanju civilni gubici'', rekao je Blinken u intervjuu za Si-En-Bi-Si.

On je istakao da SAD čvrsto veruju da dok se ne reši pitanje uspostavljanja dve države - odnosno formiranja palestinske države, neće biti mira i stabilnosti u tom regionu.

Tanjug AP/Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

 

06.55 Nemačka razmatra isporuku tenkovske municije Izraelu

Nemačka vlada razmatra isporuku tenkovske municije Izraelu kako bi ga podržala u borbi protiv palestinske militantne grupe Hamasa, preneo je Špigel. Pozivajući se na neimenovani izvor, nemački list prenosi da su se nadležna tela već složila sa zahtevom koji je uputila izraelska vlada.

06.35 Hamas ispalio 25 raketa na Izrael, najjači napad poslednjih nedelja

Oko 25 raketa ispaljeno je u juče ujutro na južni Izrael iz Pojasa Gaze, što je najjača paljba u poslednjih nekoliko nedelja, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF) za CNN. Iz IDF su naveli da su rakete ispaljene prema južnom gradu Netivot, a da je većinu presreo izraelski sistem protivvazdušne odbrane Gvozdena kupola.

Vojno krilo Hamasa, Brigade Al-Kasam, preuzele su u saopštenju na svom Telegram kanalu odgovornost za napad.

profimedia

 

06.15 Izrael oštetio skladište UNRWA

Izraelske snage gađale su i oštetile skladište zaliha koje pripada Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima (UNRWA) u gradu Deir el-Balah u centralnom delu Pojasa Gaze. Zgrada koju UNRWA koristi kao skladište kako bi obezbedila osnovne zalihe u Gazi, pretrpela je značajnu štetu usled artiljerijskog granatiranja, intenzivne vatre i vazdušnih napada u blizini, prenosi Al Džazira. Pored zidova, uništeno je i najmanje jedno vozilo UNRWA. 

06.05 Borelj predstavio tri prioriteta EU za Bliski istok

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj predstavio je tri prioriteta Evropske unije na Bliskom istoku, među kojima su sprečavanje širenja izraelsko-palestinskog sukoba, stavljanje tačke na katastrofalnu situaciju u Gazi i oslobađanje talaca i implementacija rešenja o dve države.

 

Komentari (0)

Svet