Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Još dva taoca ubijena u Gazi, Hamas ispalio 25 raketa na Izrael

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/01/2024

-

08:41

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Još dva taoca ubijena u Gazi, Hamas ispalio 25 raketa na Izrael
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Još dva taoca ubijena u Gazi, Hamas ispalio 25 raketa na Izrael - Copyright Tanjug AP/Oded Balilty, Hamas via AP

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa ušao je u 102. dan. Novi incident dogodio se u Crvenom moru gde su jemenski Huti pogodili američki teretni brod. Brod je pogođen projektilom iz vazduha nedaleko od jemenskog južnog lučkog grada Adena. Da je situacija u Gazi sve gora pokazuje haos koji su na plaži napravili gladni stanovnici u pokušaju da dođu do hrane. Na društvenim mrežama pojavili su se video-snimci ljudi kako nose vreće da bi ih napunili brašnom, dok se drugi penju na kamione sa humanitarnom pomoći UN. U izraelskom gradu Ranani, u tri sinhronizovana napada, jedna osoba je ubijena, a najmanje je 17 povređeno.

Ključni događaji:

  • Huti pogodili američki teretni brod u Adenskom zalivu
  • Haos u Gazi posle najave o isporuci brašna
  • Dvanaest Palestinaca ubijeno u izraelskom napadu na kuću u gradu Gazi
  • UNRWA: Na delu najveće raseljavanje Palestinaca od 1948. godine
  • Izraelska vlada usvojila budžet, više novca za odbranu

 Kako je protekao prethodni dan pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Pojasu Gaze možete pratiti u našem LIVE blogu

23.03 Postignut dogovor o isporuci lekova taocima Hamasa i Palestinskim civilima

Katar i Francuska postigli su dogovor sa Izraelom i palestinskom islamističkom grupom Hamas o hitnoj isporuci lekova za oko 45 izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi u zamenu za isporuku humanitarne i medicinske pomoć za najugroženije palestinske civile.

Kako prenosi Rojters, pomoć će sutra biti prebačena iz Katara u Egipat, odakle će biti dostavljena u Gazu preko graničog prelaza Rafa.

Portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Majed Al Ansari poručio je da sporazum znači da će ''lekovi, zajedno sa drugom humanitarnom pomoći, biti isporučeni civilima u Pojasu Gaze, u najugroženijim oblastima, u zamenu za isporuku lekova potrebnih za Izraelce zarobljene u Gazi", ali nije naveo kolika i kakva konkrenot pomoć će biti isporučena civilima

22.50 Još dva taoca ubijena u Gazi

Kibuc Beri saopštio je danas da su njegovi stanovnici Josi Šarabi i Itaj Svirski koji su oteti 7. oktobra ubijeni u Gazi i da njihova tela drži Hamas. Kibuc je pozvao da se njihova tela vrate kako bi bila sahranjena i da svi taoci budu oslobođeni, prenosi Tajms of Izrael. Šarabi i Svirski su se pojavili u nekoliko video snimaka koje je ranije ove nedelje objavio Hamas.

22.12 Blinken: Previše Palestinaca ubijeno je u Pojasu Gaze

Previše nevinih Palestinaca je ubijeno u Pojasu Gaze, a oni koji tamo i dalje žive su u veoma teškoj situaciji, i zato pokušavamo da im pružimo mnogo više humanitarne pomoći, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

''Ono na šta smo fokusirani je pokušaj da se 7. oktobar više nikada ne ponovi, a Izrael je napravio dobar napredak, po pitanju Hamasa, da Hamas učini ono što je potrebno kako ne bi mogao da ponovi napad. Istovremeno, od prvog dana govorimo da je način na koji Izrael to radi od vitalnog značaja. A to je posebno tačno kada su u pitanju civilni gubici'', rekao je Blinken u intervjuu za Si-En-Bi-Si.

Tanjug/AP/Jonathan Ernst

 

On je istakao da SAD čvrsto veruju da dok se ne reši pitanje uspostavljanja dve države - odnosno formiranja palestinske države, neće biti mira i stabilnosti u tom regionu.

21.36 Nemačka razmatra isporuku tenkovske municije Izraelu

Nemačka vlada razmatra isporuku tenkovske municije Izraelu kako bi ga podržala u borbi protiv palestinske militantne grupe Hamasa, preneo je danas Špigel.

Pozivajući se na neimenovani izvor, nemački list prenosi da su se nadležna tela već složila sa zahtevom koji je uputila izraelska vlada.

Berlin je u novembru primio zahtev za isporuku oko 10.000 metaka precizne municije kalibra 120 milimetara za izraelsku vojsku.

Međutim, kako nemačka namenska industrija ne može odmah da proizvede toliku količinu municije, razmatra se opcija da se municija prvo pošalje iz zaliha nemačke vojske, kako bi se što pre odgovorilo na zahtev, navodi Špigel.

21.15 Kirbi: Američki izaslanik u Kataru pregovora o taocima Hamasa u Gazi

Američki izaslanik za Bliski istok Bret Mekgurk boravio je poslednjih nekoliko dana u Dohi u Kataru radi "veoma intenzivnih i ozbiljnih razgovora" o taocima koje palestinska militantna grupa Hamas drži u Pojasu Gaze, rekao je američki portparol za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Džon Kirbi rekao je da se SAD "nadaju" da bi pregovori uz posredovanje Katara mogli da obezbede oslobađanje preostalih zarobljenika u Gazi, prenela je Al Džazira.

"Ne želim da govorim previše o tome jer imamo ove razgovore, ali se nadamo da će oni uroditi plodom", rekao je Kirbi.  

20.20 Norveška predvodi razgovore o stvaranju jedinstvene palestinske vlade

Nekoliko evropskih država, nekoliko ''zabrinutih arapskih zemalja'' i SAD rade na konceptu jedinstvene palestinske vlade koja bi mogla da privuče sredstva za obnovu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Norveške Espen Bart Eide u Davosu.

''Izvestan broj zemalja radi sa nama, pokušavajući da izgradi vladu širokog jedinstva'', rekao je Bart Eide, ne navodeći konkretne zemlje, prenosi Rojters.

Bart Eide je rekao da rad na rešenju o dve države postaje hitan kako se sukob širi u regionu, ali da samo SAD i izraelski narod mogu da utiču na stav Izraela.

''Ono što možemo da uradimo je da radimo na palestinskom jedinstvu i da radimo na modelima sa zainteresovanim zemljama. Dugoročna stabilnost Izraela i mir i prosperitet za Palestince zahtevaju rešenje sa dve države'', rekao je on.

19.31 Američke "foke" zaplenile kod Jemena komponente za projektile i drugo oružje

Pripadnici jedinica američkih "mornaričkih foka" zaplenili su komponente za projektile i drugo oružje namenjeno Hutima na brodu koji je plovio ka Jemenu, u operaciji u kojoj su dva komandosa nestala, saopštila je danas američka vojska.

Američka centralna komanda (Centcom) okačila je fotografije projektila na platformi X (Tviter), a među njima su i predmeti koji deluju kao komponente za manju raketu, raketne motore i sisteme za navođenje, kao i fotografiju malog teretnog broda koji je navodno nosio oružje, preneo je Gardijan.

19.07 Hamas ispalio 25 raketa na Izrael, najjači napad poslednjih nedelja

Oko 25 raketa ispaljeno je u utorak ujutro na južni Izrael iz Pojasa Gaze, što je najjača paljba u poslednjih nekoliko nedelja, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF) za CNN.

Iz IDF su naveli da su rakete ispaljene prema južnom gradu Netivot, a da je većinu presreo izraelski sistem protivvazdušne odbrane Gvozdena kupola.

Nema izveštaja o povređenima. Vojno krilo Hamasa, Brigade Al-Kasam, preuzele su u saopštenju na svom Telegram kanalu odgovornost za napad.

18.35 Izrael oštetio skladište UNRWA

Izraelske snage gađale su i oštetile skladište zaliha koje pripada Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima (UNRWA) u gradu Deir el-Balah u centralnom delu Pojasa Gaze.

Zgrada koju UNRWA koristi kao skladište kako bi obezbedila osnovne zalihe u Gazi, pretrpela je značajnu štetu usled artiljerijskog granatiranja, intenzivne vatre i vazdušnih napada u blizini, prenosi Al Džazira. Pored zidova, uništeno je i najmanje jedno vozilo UNRWA.

17.56 Napadnut grčki brod u Crvenom moru
 
Brod u grčkom vlasništvu, pod zastavom Malte, pogođen je projektilom u Crvenom moru kod obale Jemena, saopštila je kompanija za pomorsko obezbeđenje Ambrei.

Incident dolazi u trenutku kada je američka vojska objavila da je zaplenila oružje koje je isporučio Iran namenjen Hutima tokom operacije prošle nedelje, prenosi BBC.

U međuvremenu, SAD su pogodile više ciljeva u Jemenu koje kontrolišu Huti.

SAD i Velika Britanija pokrenule su 11. januara talas vazdušnih napada na Hute nakon napada militantne grupe koju podržava Iran na brodove u Crvenom moru. 

17.37 Borelj predstavio tri prioriteta EU za Bliski istok

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj predstavio je danas tri prioriteta Evropske unije na Bliskom istoku, među kojima su sprečavanje širenja izraelsko-palestinskog sukoba, stavljanje tačke na katastrofalnu situaciju u Gazi i oslobađanje talaca i implementacija rešenja o dve države.

"U sadašnjem kontekstu, postoje tri prioriteta. Prvi je da se po svaku cenu spreči proširenje izraelsko-palestinskog sukoba na Liban. Drugi je da se ublaži katastrofalna situacija u Gazi uz nastavak ozbiljnih pregovora o oslobađanju izraelskih talaca. Treći je da se otvori put za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba, počevši od zaustavljanja nasilja nad Palestincima na Zapadnoj obali. Iako ova tri pitanja očigledno imaju svoju dinamiku, u stvarnosti su potpuno isprepletena", napisao je Borelj u autorskom tekstu za Mond.

Dodao je da se nedavno vratio sa Bliskog istoka "zabrinut ozbiljnošću situacije, ali odlučniji nego ikad da se čuje glas ravnoteže, razuma i realizma jer dok su problemi složeni i dalekosežni, rat je neizbežan samo za one koji imaju politički interes da ga održavaju".

17.13 SAD napale protivbrodske rakete Huta

Američka vojska izvršila je danas novi napad na Jemen, gađajući protivbrodske balističke rakete na teritoriji koju kontrolišu militantni Huti, rekla su dva američka zvaničnika za Rojters.

Ovo je najnovija vojna akcija protiv ove grupe, koja napada teretne brodove u Crvenom moru.

Zvaničnici, koji su govorili uz uslov da ostanu anonimni, rekli su da su ciljali četiri protivbrodske rakete.

Prethodno je u toku dana došlo do napada sa teritorije koju kontrolišu Huti na grčki teretni brod koji je plovio pod zastavom Malte.

15.34 Izvestilac UN: Masovno izgladnjivanje u 21. veku, kao u Gazi, bilo nezamislivo

Specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija o stanju ljudskih prava na okupiranim palestinskim teritorijama, Frančeska Albanese, saopštila je danas da nikada nije mogla da zamisli da će svet prisustvovati masovnom izgladnjavanju u 21. veku.

"Nikada ne bih pomislila da ćemo prisustvovati masovnom izgladnjavanju ovih razmera u 21. veku. Ali vidimo to u Gazi, posle 100 dana bombardovanja - ne dopušta se dovoljna isporuka hrane, vode i goriva. Deca prva umiru, a onda odrasli, i to ispred naših očiju", navela je Albaneze na platformi X (Tviter).

Ona je uputila apel Izraelu.

"Moja molba Izraelu je - ne možemo ovo bez vas. Apsolutno razumem vaš bol, uključujući i bol zbog talaca koji su i dalje u Gazi. Ali, nemojte, molim vas, da zanemarujete obim razaranja u Gazi, posebno protiv dece. Polovina populacije je zaglavljena u ovom hororu. Niko nije siguran", istakla je ona.

Tanjug/AP/Fatima Shbair

 

15.23 Rijad: Normalizacija odnosa sa Izraelom povezana sa dvodržavnim rešenjem

Saudijski ministar spoljnih poslova princ Faisal bin Farhan pozvao je danas na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze, ističući da bi Saudijska Arabija bila zainteresovana za sporazum o normalizaciji odnosa sa Izraelom koji bi bio povezan sa dvodržavnim rešenjem za Izrael i Palestince.

Bin Farhan je rekao na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da je Saudijska Arabija u potpunosti saglasna da mir u regionu Bliskog istoka može biti postignut samo ukoliko je u Izraelu mir, a da se to može postići samo, kako je naveo, stvaranjem palestinske države, objavio je "Tajms of Izrael". 

14.14 London: Skotland jardu predata dokumenta o ratnim zločinima u Pojasu Gaze

Međunarodni centar za pravdu za Palestince (ICJP) saopštio je danas da je jedinici za ratne zločine Skotland jarda predao diskove i dokumenta koji, kako se tvrdi, svedoče o ratnim zločinima koje je Izrael počinio u Pojasu Gaze. Bivši britanski premijer Boris Džonson rekao je ovoga meseca da je zabrinut zbog "politizacije" londonske policije, nakon što je ona pozvala na prikupljanje dokaza o zločinima protiv čovečnosti.

Associated Press

14.07 Francuska i Katar sarađuju u nabavci lekova za taoce u Gazi

Francuska i Katar zajedno rade na nabavci lekova za izraelske taoce koje Hamas drži u Pojasu Gaze, saopštila je danas francuska ambasada u Izraelu. Dve zemlje sarađuju od kraja oktobra, nakon što im se obratio izraelski "Forum talaca i nestalih porodica", navedeno je iz ambasade Francuske. Francuski predsednik Emanuel Makron naredio je svom Ministarstvu spoljnih poslova da sastavi spisak lekova za 45 talaca, izvrši kupovinu i pošalje te lekove u Katar, prenosi Tajms of Izrael.

14.05 Lider Hamasa Jahja Sinvar dodat na listu terorista Evropske unije

Evropski savet saopštio je danas da je na svoju listu terorista dodao lidera političkog krila palestinskog Hamasa Jahju Sinvara. "Savet je danas odlučio da doda jednu osobu na listu terorista Evropske unije. Ova odluka je deo odgovora Evropske unije na pretnju koju predstavljaju Hamas i njegovi brutalni i neselektivni teroristički napadi u Izraelu 7. oktobra 2023. godine", navodi se u saopštenju. Dodaje se da su Sinvaru od danas zamrznuta sva sredstva i druga imovina u zemljama članicama Evropske unije.

13.48 Teretni brod pogođen projektilom kod Jemena

Još jedan teretni brod pogođen je projektilom nedaleko od obale Jemena, javio je danas Skaj njuz pozivajući se na izveštaje. Britanska pomorska bezbednosna kompanija Ambrej upozorila je danas da je grčki brod koji plovi pod zastavom Malte pogođen projektilom. Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO), koja pruža bezbednosne informacije teretnim brodovima, takođe je saopštila da je dobila izveštaj o incidentu na oko 185 kilometara severozapadno od Salefa. "Brodovima je savetovano da prolaze (kroz Crveno more) oprezno i da jave svaku sumnjivu aktivnost UKMTO-u", navela je ova organizacija na platformi X (Tviter).

AP/AP Photo

 

13.47 Jordanski ministar: Izrael postavlja isuviše prepreka za dostavu pomoći Gazi

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi izjavio je danas da Izrael postavlja "isuviše prepreka" humanitarnoj pomoći koja ulazi u Pojas Gaze, čime se pogoršava, kako je dodao, "ionako teška situacija Palestinaca". On je dodao da se zbog tih prepreka doprema samo 10 odsto ukupnih potreba dva miliona stanovnika Pojasa Gaze. "Trenutna realnost je takva da izraelske mere sprečavaju potrebnu pomoć i samo delić se isporučuje", rekao je Safadi na konferenciji za novinare, zajedno sa njegovom australijskom koleginicom Penijem Vongom, preneo je Rojters.

13.40 IDF: Izveden niz vazdušnih napada na objekte Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je izvela niz vazdušnih napada na objekte militantne grupe Hezbolah u južnom Libanu. Kako se navodi, pogođeno je desetak objekata koji navodno pripadaju Hezbolahu, uključujući osmatračnice i vojne objekte, prenosi Tajms of Izrael. "Hezbolah koristi ovo područje u terorističke svrhe", ističu iz IDF-a i dodaju da postoji na desetine objekata libanske militantne grupe koji su skriveni u šumovitom području. Prethodno je Hezbolah izveo više raketnih udara i napada bespilotnim letelicama na sever Izraela.

Associated Press

13.05 Barzani: Iran odgovoran za ubijanje nedužnih civila u iračkom Kurdistanu

Premijer iračkih Kurda Masrur Barzani optužio je danas Iran na marginama Svetskog ekonomskog foruma (VEF) u Davosu za ubistvo nedužnih civila u vazdušnim udarima na prestonicu poluautonomnog regiona Kurdistanraku. Iranska Revolucionarna garda ranije je saopštila da je napala izraelski obaveštajno-špijunski centar u tom regionu, prenosi Rojters. Barzani je rekao da su iranske tvrdnje neosnovane i dodao da sada nije vreme da se američke snage povuku iz Iraka. "Iznenađujuće je to da mi nismo deo ovog sukoba. Ne znam zašto Iran uzvraća na civile u Kurdistanu, posebno u Erbilu", rekao je Barzani tokom razgovora sa novinarima.

11.49 Irak opozvao svog ambasadora iz Teherana na razgovor o napadu na Erbil

Irak je danas opozvao svog ambasadora iz Teherana zbog napada Irana tokom kojeg je ispalio balističke rakete na ciljeve u Iraku i Siriji, navodi se u saopštenju iračkog Ministarstva spoljnih poslova. Iran je ranije danas saopštio da je to uradio radi odbrane svog suvereniteta i bezbednosti, kao i radi suprotstavljanja terorizmu. Kako se navodi u saopštenju iračkog Ministarstva, vlada te zemlje će preduzeti sve zakonske mere, uključujući podnošenje žalbe Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, dodato je u saopštenju.

10.27 Iran lansirao rakete prema Iraku i Siriji zbog bezbednosnih pretnji

Iran je danas saopštio da je lansirao balističke rakete na ciljeve u Iraku i Siriji u odbranu svog suvereniteta i bezbednosti kao i radi suprotstavljanja terorizmu. Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je da Teheran poštuje suverenitet i teritorijalni integritet drugih zemalja, ali da istovremeno koristi svoje "legitimno i zakonsko pravo da odvrati pretnje nacionalnoj bezbednosti (Irana)". "Nakon što je neprijatelj napravio grešku pri gađanju meta Islamske republike, Iran je uzvratio svojim visokim obaveštajnim kapacitetima u preciznoj i ciljanoj akciji protiv počinilaca", dodao je Kanani.

09.46 Napad iz Pojasa Gaze na jug Izraela, ispaljeno više od 50 raketa

Više od 50 raketa ispaljeno je danas iz Pojasa Gaze na grad Netivot na jugu Izraela, saopštile su lokalne vlasti. U saopštenju se navodi da su izvedeni raketni udari na grad, ali da nema izveštaja o povređenima, prenosi Tajms of Izrael. Napad na Netivot je najveći raketni udar iz Gaze na Izrael u poslednjih nekoliko nedelja.

08.59 Izraelska vojska potvrdila da je otkrila oko 100 lansera i 60 raketa Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su pripadnici njene 401. oklopne brigade u Beit Lahiji pronašli oko 100 raketnih lansera i najmanje 60 raketa koje je Hamas pripremio za lansiranje, dodajući da su u borbama u toj oblasti ubijene desetine operativaca Hamasa.

IDF navodi i da su na severu Gaze borbeni helikopter i još jedna letelica delovali protiv grupe Hamasovih boraca i ubili njih devetoro, prenosi Tajms of Izrael. Kako se navodi, na jugu Pojasa Gaze nekoliko borbenih aviona napalo je operativce Hamasa u oblasti Kan Junis, a jedan jurišni helikopter je pogodio "osmatrački položaj koji koristi ta teroristička grupa".

Izveden je i vazdušni napad na lanser protivtenkovskih navođenih raketa Hezbolaha u Kafr Kiliju, na jugu Libana, dodaje se u saopštenju izraelske vojske.

Associated Press

08.40 Nakon nekoliko dana pauze, četiri katarska tankera nastavila plovidbu Crvenim morem

Četiri katarska tankera sa tečnim gasom nastavila su plovidbu Crvenim morem ka Sueckom kanalu, nakon nekoliko dana pauze zbog napada jemenskih, pro-iranskih pobunjenika Huta, potvrdili su danas nadležni.

08.10 Ranjen izraelski vojnik u sukobu sa krijumčarima droge na izraelsko-egipatskoj granici

Izrael je saopštio da je jedan od njegovih vojnika "lakše povređen" u razmeni vatre duž granice sa Egiptom, u sukobu sa osumnjičenim krijumčarima droge. U saopštenju izraelske vojske objavljenom u ponedeljak uveče navodi se da je do razmene vatre došlo u blizini graničnog prelaza Nicana sa Egiptom, na Sinajskom poluostrvu, i da je bilo 20 naoružanih osumnjičenih, prenosi AP. Izraelski vojnik koji je pogođen u sukobu je prebačen u bolnicu da bi mu bila ukazana medicinska pomoć, saopštila je vojska. Izraelska vojska nije identifikovala osumnjičene.

Egipatska vojska saopštila je danas da je u incidentu jedna osoba ubijena, a da je nakon toga uhapšeno šest osoba osumnjičenih da su umešane u pokušaj krijumčarenja droge.

07.44 UNRWA: U toku najveće raseljavanje Palestinaca od 1948. godine

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) objavila je video koji u 100 sekundi prikazuje 100 dana rata u Gazi. "Cela jedna generacija dece je traumatizovana, hiljade dece je ubijeno, ranjeno ili su ostala  bez jednog ili oba roditelja", napisala je UNRWA u objavi na društvenoj mreži Iks, naglašavajući da je na delu najveće raseljavanje Palestinaca od 1948. godine.

07.15 Izraelska vlada usvojila budžet, više novca za odbranu

Izraelska vlada usvojila je sporni državni budžet za 2024. sa amandmanima kojima je dodato 55 milijardi šekela (oko 13,4 milijarde evra), saopšteno je iz kabineta premijera Benjamina Netanjahua  i Ministarstva finansija. Izmenjeni budžet uključuje više novca za odbranu i obeštećenje onih koji su pogođeni sukobom sa Hamasom, veća izdvajanja za zdravstvo, policiju, socijalna davanja i obrazovanje.

"Promenili smo prioritete tako da svaki rezervista i svaki borac i njegova porodica zna da postoji vlada koja stoji iza njega i u potpunosti brine o njemu", izjavio je ministar finansija Bezalel Smotrič posle glasanja o budžetu.

Budžet je usvojen nakon više od 24 sata rasprave jer su pojedini ministri bili nezadovoljni nivoom smanjenja budžeta za neka ministarstva kako bi se oslobodio dodatni novac za ratne troškove.

Sve u svemu, ukupna potrošnja u 2024. godini iznosiće 582 milijardi šekela (oko 141 milijarde evra). 

AP/Maya Alleruzzo

 

06.44 Haos u Gazi posle najave o isporuci brašna

Ogroman broj gladnih i očajnih stanovnika Gaze napravio je haos nakon najave da će na plaži u gradu Gazi biti deljeno brašno, preneli su danas svetski mediji. Na video-snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako gladni ljudi nose vreće da bi ih napunili brašnom, dok se drugi penju na kamione sa humanitarnom pomoći UN, prenosi Rojters.

Associated Press

 06.14  Huti pogodili američki brod u Crvenom moru

Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) saopštila je juče da je došlo do novog incidentu u Crvenom moru. Kako se navodi, američki brod je pogođen projektilom iz vazduha nedaleko od jemenskog južnog lučkog grada Adena. Na brodu koji prevozi teret u američkom vlasništvu izbio je požar, ali i dalje je sposoban za plovidbu i u incidentu nema povređenih, prenosi BBC.

Američka vojska je na društvenim mrežama objavila da su balističku raketu ispalili Huti koje podržava Iran. Projektil je pogodio kontejnerski brod pod zastavom Maršalskih Ostrva, u vlasništvu SAD.

Komentari (0)

Svet