Fokus

Pakistan izveo vojne udare na teritoriju Irana, stradalo devet osoba

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2024

-

08:19

Pakistan izveo vojne udare na teritoriju Irana, stradalo devet osoba
Pakistan izveo vojne udare na teritoriju Irana, stradalo devet osoba - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Broj ubijenih u napadu pakistanskih snaga na selo u iranskoj provinciji Sistan-Beludžistan povećan je na devet, saopštio je danas zamenik guvernera te provincije Ali Reza Marhamati.

On je ranije potvrdio ubistvo tri žene i četvoro dece tokom raketnog napada, koji nisu bili Iranci. Do napada je došlo nakon što je Iran, u utorak, gađao baze militanata u Pakistanu, koji su povezani sa Izraelom.

Pakistan je saopštio da su u tom napadu, koji se dogodio u utorak, pogođeni civili i da je dvoje dece ubijeno, uz upozorenje da će biti posledica za koje će Teheran biti odgovoran.

Pakistanska vojska je u ''ekstremno visokoj'' pripravnosti i bilo koji naredni ''nesrećni slučaj'' sa iranske strane naići će na snažan odgovor, preneo je Rojters pozivajući se na neimenovanog pripadnika pakistanskih bezbednosnih službi.

"Vojska izvela precizne udare na teroriste u Iranu"

Pakistanska vojska saopštila je danas da je izvela precizne udare na "teroriste" u Iranu, koristeći bespilotne letelice, rakete, lutajuću municiju i stalna oružja koja su pogodila grupacije pod nazivom "Oslobodilačka armija Beludžistana" i "Oslobodilački front Beludžistana".

U saopštenju se navodi da je vojska ''maksimalno'' pazila da se izbegne kolateralna šteta, i pozvala na ''dijalog i saradnju'' u rešavanju pitanja između dve ''bratske zemlje'', prenosi Rojters.

Iz Ministarstva spoljnih poslova u Islamabadu saopšteno je da su vazdušni udari koje su pakistanske snage izvele na iransku teritoriju bili opravdani zbog toga što su preduzeti ''u svetlu verodostojnih obaveštajnih podataka o predstojećim terorističkim aktivnostima velikih razmera''.

Dodaje se da je Pakistan iranskim službama poslao više dosijea sa konkretnim dokazima o prisustvu i aktivnostima terorista pakistanskog porekla na teritoriji Irana.

Privremeni premijer Pakistana napustiće Davos usled napetosti sa Iranom

Privremeni premijer Pakistana Anvar-ul-Hak Kakar prekinuće posetu Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u vreme pojačanih napetosti sa Iranom.

Iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje saopšteno je da su vazdušni udari koje su pakistanske snage izvele na iransku teritoriju bili opravdani zbog toga što su preduzeti ''u svetlu verodostojnih obaveštajnih podataka o predstojećim terorističkim aktivnostima velikih razmera'', prenosi Gardijan.

''Pakistan u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Islamske Republike Iran. Jedini cilj današnjeg čina bio je traganje za sopstvenom bezbednošću i nacionalnim interesom Pakistana koji je najvažniji i ne može biti kompromitovan'', navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Pakistan iranskim službama poslao više dosijea sa konkretnim dokazima o prisustvu i aktivnostima terorista pakistanskog porekla na teritoriji Irana.

''Tokom poslednjih nekoliko godina, u našim angažmanima sa Iranom, Pakistan je dosledno delio ozbiljnu zabrinutost zbog sigurnih utočišta u kojima se nalaze teroristi pakistanskog porekla koji sebe nazivaju ''Sarmačarima'' na neuređenim prostorima unutar Irana'', stoji u saopštenju.

Komentari (0)

Svet